دبيركل بنياد فردوسي در ادامه گفت: در اين سال‌ها تنها سال‌هاي ‌٢٠١٠ و ‌٢٠١١ است كه ايران با ثبت هزارمين سال سرايش شاهنامه و همچنين ثبت خواجه نصيرالدين توسي و هفتصدمين سالگرد وفات قطب‌الدين شيرازي و سيبويه بيش‌ترين تعداد ثبت چهره‌ها و مفاخر فرهنگي را در تقويم يونسكو داشته است.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا ، در نشست خبري «بنياد فردوسي» كه امروز (چهارشنبه، ‌٣٠ آذرماه) در خانه هنرمندان ايران برگزار شد، از بي‌توجهي به ثبت رويدادها و مفاخر ايراني در تقويم يونسكو انتقاد شد.

محمدحسين طوسي‌وند، از اعضاي هيأت امناي بنياد فردوسي، در آغاز اين نشست گفت: من سال‌هاست در برلين و آلمان زندگي مي‌كنم؛ اما به خاطر پيوندهايي كه با فرهنگ سرزمينم دارم و همچنين به خاطر علاقه زيادي كه به ايران‌زمين دارم، زندگي‌ام را وقف فرهنگ و ادب فارسي كرده‌ام و اكنون هم به همين اعتبار در خدمت شما هستم.

در ادامه اين نشست، ياسر موحدفر، دبيركل بنياد فردوسي، گفت: بنياد فردوسي سازماني مردم‌نهاد است كه به هيچ نهاد و ارگاني وابستگي ندارد و فعاليتش را به طور رسمي از سال ‌٨٤ آغاز كرده است و دو نمايندگي رسمي دارد. اگرچه خيلي از بزرگان امكان‌هايي را كه داشته‌اند، به نوعي در اختيار بنياد فردوسي گذاشته‌اند؛ اما بسياري به صورت سازماني تعلقي به بنياد فردوسي ندارند.

او افزود: بنياد داراي شوراي مركزي است كه اعضاي آن پنج نفرند و حسين آقابزرگ از جمله كساني بود كه با بنياد همكاري داشت و سال گذشته از دنيا رفت و براي زنده نگه داشتن ياد و خاطره اين استاد بزرگ، جايزه‌اي پژوهشي را راه‌اندازي خواهيم كرد.

موحدفرد گفت: بنياد فردوسي همچنين تصميم دارد جايزه بزرگ فردوسي را راه‌اندازي كند و اين فعاليت‌ها و اقدام‌ها طي اين سال‌ها در حالي صورت مي‌گيرد كه بنياد هيچ‌گونه حمايت و بودجه دولتي نداشته است و اگر در اين سال‌ها با نظم و پيگيري كار كرده‌ايم، به عشق فردوسي بزرگ بوده است و از جمله اين اقدام‌ها كه اتفاقي بزرگ است، ثبت هزارمين سال سرايش شاهنامه در تقويم ‌٢٠١٠ و ‌٢٠١١ سازمان جهاني يونسكوست؛ در حالي‌كه ايران طي چهار سال گذشته، هيچ‌يك از رويدادهاي فرهنگي و مفاخر ايراني را در تقويم يونسكو (سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي سازمان ملل متحد) ثبت نكرده است و معلوم نيست آن‌هايي كه اين سال‌ها در خواب فرورفته بودند، چه پاسخي دارند. البته اين را اضافه كنم كه در اين زمينه هيچ ادعايي نداريم و اقدام‌هايي كه انجام شده است، به نام ايران تمام مي‌شود.

دبيركل بنياد فردوسي خاطرنشان كرد: در طي اين سال‌ها، ‌١٠ برنامه رسمي در كشورهاي مختلف اروپايي برگزار كرديم؛ از جمله در كشور انگلستان برنامه‌هاي متعددي در دانشگاه‌هاي آن كشور درباره شاهنامه فردوسي برگزار شده است. همچنين اين اواخر شاهد اين بوديم پرفسور ملوين ‌٧٣٠ شاهنامه در سراسر جهان را در پروژه‌اي گردآوري و تدوين كرده است.

اين اواخر كرسي شاهنامه‌پژوهشي در دانشگاه كمبريج انگلستان نيز راه‌اندازي شده است و ما انتظار داريم اين فعاليت‌ها با حمايت بيش‌تر در سال‌هاي آتي هم دنبال شود.

او در ادامه با انتقاد از بي‌توجهي به ثبت رويدادها و مفاخر فرهنگي در تقويم سالانه سازمان جهاني يونسكو، تصريح كرد: هزاره‌ي سرايش شاهنامه فردوسي با پيگيري‌هاي بنياد فردوسي در تقويم ‌٢٠١٠ و ‌٢٠١١ يونسكو به ثبت رسيده، همچنين دو روز مانده به پايان مهلت ثبت رويدادها در تقويم سازمان علمي، فرهنگي يونسكو، در حاشيه‌ي همايش بين‌المللي خواجه نصيرالدين توسي موفق شديم با همكاري دانشگاه خواجه نصير، نام اين چهره انديشمند ايراني را نيز در يونسكو ثبت كنيم. همچنين پيگيري ثبت هنر نقالي با همكاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و خانه تئاتر و مركز هنرهاي نمايشي در بخش ميراث معنوي ناملموس از ديگر اقدام‌هايي است كه صورت گرفته است. ثبت ورزش‌هاي پهلواني و زورخانه‌يي نيز از ديگر اقداماتي است كه انجام شده و اين امر نيز با همكاري فدراسيون ورزش‌هاي پهلواني زورخانه‌يي ميسر شده است.

موحدفرد در ادامه با استناد به تقويم سازمان جهاني يونسكو، با اعتقاد به اين‌كه در ثبت رويدادها و مفاخر ايراني در تقويم اين سازمان علمي - فرهنگي جهاني كم‌كاري و سهل‌انگاري شده است، گفت: بر اساس مصوبات سازمان يونسكو، هر كشوري بر اساس سهميه اجازه دارد چند رويداد و مفاخرش را ثبت جهاني كند و ايران طي چند سال اخير يا اعلام كرده است نمونه‌اي براي معرفي ندارد و يا با تعلل، اين فرصت از دست رفته است.

او افزود: در سال‌هاي ‌٢٠٠٤ و ‌٢٠٠٥ ، ‌٤٥ رويداد و مفاخر فرهنگي از كشورهاي جهان در تقويم يونسكو ثبت شده است كه هيچ‌كدام از اين‌ها نشان از مشاركت ايران ندارد. در سال‌هاي ‌٢٠٠٦ و ‌٢٠٠٧ نيز كشورهاي افغانستان‌، الجزاير‌، مصر، ‌مراكش و تونس ششصدمين سالمرگ ابن خلدون را در تقويم يونسكو ثبت كردند، بدون اين‌كه ايران مشاركتي داشته باشد. همچنين هشتصدمين سال‌روز تولد مولانا با پيشنهاد و همكاري افغانستان‌، مصر و تركيه در يونسكو ثبت شده و در اين زمينه ايران هيچ‌گونه همكاري نداشته است. از طرفي در سال‌هاي ‌٢٠٠٧ و ‌٢٠٠٨ با پيشنهاد افغانستان و پشتيباني ايران، سيدجمال‌الدين اسدآبادي به نام سيدجمال‌الدين افغاني در تقويم مفاخر يونسكو به ثبت مي‌رسد. همچنين هشتصدوپنجاهمين سالگرد تولد سنايي غزنوي، با پيشنهاد افغانستان و حمايت و پشتيباني ايران به ثبت رسيده است. در اين سال از چهره‌هاي ايراني، امام محمد غزالي و شيخ بهايي به ثبت مي‌رسند و پدر شعر فارسي رودكي نيز با پيشنهاد تاجيكستان و حمايت و پشتيباني ايران به ثبت مي‌رسد.

دبيركل بنياد فردوسي در ادامه گفت: در اين سال‌ها تنها سال‌هاي ‌٢٠١٠ و ‌٢٠١١ است كه ايران با ثبت هزارمين سال سرايش شاهنامه و همچنين ثبت خواجه نصيرالدين توسي و هفتصدمين سالگرد وفات قطب‌الدين شيرازي و سيبويه بيش‌ترين تعداد ثبت چهره‌ها و مفاخر فرهنگي را در تقويم يونسكو داشته است.

موحدفرد سپس به مصوبات اخيري كه در كميسيون فرهنگي مجلس و شوراي اسلامي شهر تهران در حمايت از فعاليت‌هاي بنياد فردوسي صورت گرفته است، پرداخت و نسبت به اجرا نشدن دستور محمدباقر قاليباف، شهردار تهران، مبني بر راه‌اندازي فرهنگسراي فردوسي انتقاد كرد.

او همچنين از تدوين كتابي در حوزه شاهنامه‌پژوهي خبر داد و متذكر شد: علاقه‌مندان به شاهنامه و شاهنامه‌پژوهان مي‌توانند مقاله‌هاي‌شان را براي بنياد فردوسي به نشاني صندوق پستي ‌٨٣٧٥/١٤١٥٥ بفرستند.

در ادامه اين مراسم، محمدحسين طوسي‌وند از بي‌توجهي به زادگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي و احيا نكردن روستاي پاژ انتقاد كرد و متذكر شد: زادگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي وضعيت بدي دارد و ما در همه اين سال‌ها تلاش داشتيم با اجراي طرحي، مجموعه تاريخي - فرهنگي توس را احيا كنيم. خاطرم هست در سال ‌١٣٧٥ در بازديدي از آرامگاه فردوسي، توصيه‌ شد مجموعه تاريخي توس احيا شود و پس از آن بودجه‌هايي به تصويب رسيد؛ اما بخش زيادي از آن‌ها حيف و ميل شد و كارشكني‌هاي زيادي صورت گرفت و متأسفانه اكنون نه تنها به دست فراموشي سپرده شده است؛ بلكه مسؤولين محلي و استاني و از جمله فرماندار مي‌گويند كه هيچ طرحي براي احياي مجموعه تاريخي - فرهنگي توس ارائه نشده است؛ در حالي‌كه اين صحت ندارد و اين اصلا خوشايند نيست مصوبه‌اي به تصويب برسد و بعد به دست فراموشي سپرده شود. به نظر مي‌رسد اين مسائل آن‌طور كه بايد، مورد توجه نيست. روشن است كه ما هويت ايراني - اسلامي داريم؛ البته كه همه ما مؤمن به اسلام هستيم و بيش‌ترين خدمات را ايرانيان به اسلام داشته‌اند؛ اما اين دليل نمي‌شود نسبت به هويت ملي خويش بي‌اعتنا باشيم. انتظار ما اين است كه به طور جدي‌تر به هويت ملي و شاهنامه به عنوان سند هويت ملي ايرانيان توجه شود.

سپس ياسر موحدفر در ادامه سخنان طوسي‌وند، عنوان كرد: پس از اعلام دستور براي احياي زادگاه و آرامگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي، بودجه‌هايي به تصويب رسيد؛ اما عملا نهادهاي ملي و مسؤولين محلي علي‌رغم طرح‌هاي گوناگون ارائه‌شده، كاري را در اين زمينه انجام ندادند و هر وقت هم بنياد فردوسي اين مطلب را پيگيري مي‌كند، برخي از مسؤولان گله‌مند هستند كه فعاليت‌هاي بنياد فردوسي بسيار زياد است. آن‌ها حتي به ما جايي براي فعاليت‌هاي‌مان نمي‌دهند.

در ادامه اين نشست، محمدحسين طوسي‌وند و ياسرموحدفر به پرسش‌هاي خبرنگاران پاسخ دادند و طوسي‌وند در پاسخ به سؤالي درباره راه‌اندازي شهركي به نام فردوسي در محدوده‌ي تاريخي توس، عنوان كرد:‌ البته راه‌اندازي اين شهرك يك مقوله‌ي ديگر است كه در شمال غرب مجموعه‌ي فرهنگي - تاريخي توس واقع شده است و ما نسبت به اين طرح اعتراض كرديم و اجراي آن را قابل دفاع و قابل قبول ندانستيم و به اعتقاد ما، ضرورت دارد خود مجموعه فرهنگي - تاريخي توس كه زادگاه فردوسي است، احيا شود؛ منطقه‌اي كه تمام تاريخ كهن ايران‌زمين در آن است و اكنون متأسفانه ارگ توس و بناهاي ديگر اين محدوده فرهنگي - تاريخي در حال خراب شدن و از بين رفتن است.

در ادامه، موحدفرد در پاسخ به سؤالي درباره اقدام‌ها و فعاليت‌هاي بنياد فردوسي براي معرفي بيش‌تر «شاهنامه» به كودكان و نوجوان، به ارائه توضيحاتي درباره اقداماتي كه در اين زمينه انجام داده‌اند، پرداخت و متذكر شد: متأسفانه در فضايي كه حمايت‌هاي حداقلي نيست، ما با تلاش‌هاي فردي و حمايت‌هاي اعضاي هيأت امنا فعاليت مي‌كنيم و اكنون بودجه اصلي بنياد از طرف محمدحسين طوسي‌وند، ‌ميثم موحدفرد، بنده و يك عضو ديگر هيأت امنا تأمين مي‌شود.

در اين نشست، با ارائه لوح تقدير از خبرنگاران فعال در پوشش اخبار هزارمين سال سرايش شاهنامه تقدير شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۱
    0 0
    طبق نقشه اسرائيل ايران در آينده وجود نخواهد داشت.ولي اينها از تاريخ درس نميگيرند چون اين نقشه موجب نابودي خودشان خواهد شد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس