به گزارش مشرق، ائتلاف متجاوز سعودی اعلام کرده که قصد دارد عملیات گسترده ای را در استان «الحدیده» یمن ترتیب دهد؛ استانی که البته سعودیها از مدتها پیش به دلیل اهمیت استراتژیکش بدان چشم طمع دوخته اند. در همین ارتباط، بسیاری از رسانه های عربی از قریب الوقوع بودن آغاز این عملیات تجاوزکارانه گسترده در الحدیده توسط سعودیها و متحدان آنها خبر داده اند.
البته سعودیها طی هفته ها و روزهای اخیر نیز حملات گسترده ای را به استان الحدیده ترتیب داده اند اما این حملات در چارچوب تجاوز نظامی رژیم سعودی به سراسر یمن قرار می گیرد و قطعه ای از پازل همین تجاوزها به شمار می رود. آنچه که اکنون مقامات رژیم سعودی از آن سخن می گویند، حملات نظامی و تجاوزکارانه سازمان یافته و از پیش برنامه ریزی شده و البته همه جانبه به الحدیده برای تسلط کامل بر این استان، است. بحران یمن همانگونه که سازمان ملل اعلام کرده است به بدترین بحران انسانی در جهان تبدیل شده است و با حرکت نیروهای نظامی وابسته به عربستان، امارات و دولت مستعفی یمن به الحدیده نگرانی ها روز به روز نسبت به افزایش شمار قربانیان این فاجعه افزوده می شود.
بیشتر بخوانید:
در همین ارتباط، پایگاه «العربی الجدید» می نویسد: «علاوه بر هشدار سازمان ملل نسبت به خطر افتادن جان ۲۵۰ هزار یمنی در الحدیده، سازمان آکسفام نیز که یک سازمان امداد رسانی بین الملل است هشدار داده که ادامه درگیری های نظامی در اطراف حدیده می تواند امداد رسانی به این شهر را با خطر مواجه کند و در نهایت جان چندین میلیون یمنی را که در پرتگاه گرسنگی قرار دارند به خطر بیاندازد».
رابرت ماردینی مدیر کمیته بین المللی صلیب سرخ در خاورمیانه در گفتگو با رویترز هم اعلام کرده آنچه که از آن تحت عنوان «نبرد بزرگ» برای حمله به الحدیده یاد می شود می تواند به ایجاد فاجعه انسانی در این منطقه تبدیل شود زیرا حدیده یکی از مناطقی است که تراکم جمعیتی در آن به شدت بالا است. از سوی دیگر، «محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن اعلام کرد که یمنیها بر دفاع از استان الحدیده در برابر تجاوزات ائتلاف سعودی تاکید دارند. رئیس کمیته عالی انقلاب یمن افزود: عربستان مسئول کامل هر گونه حمله و یا تهدید علیه بندر الحدیده است.
واقعیت این است که شهر الحدیده که روزگاری عروس دریای سرخ نامیده می شد یکی از پر جمعیت ترین شهرهای یمن بعد از تعز به شمار می رود و حالا یکی از اولین شهرهایی است که میزان سوء تغذیه و بی توجهی پزشکی در آن به شدت بالا است و با وجود اینکه این شهر پتانسیل کشاورزی بالایی دارد اما با توجه به وضعیتی که جنگ در این شهر ایجاد کرده کشاورزان حدیده دیگر توانایی استفاده از زمین های کشاورزی خود را ندارند.
دلیل دیگر نگرانی ها نسبت به حدیده این است که این شهر و بندر و فرودگاه آن دروازه اصلی عبور کمک های بشر دوستانه، دارو و مواد غذایی برای مناطقی در یمن است که تحت کنترل انصار الله است، حمله به این شهر و مسدود شدن این گذرگاه جان میلیون ها یمنی در مناطق تحت کنترل انصار الله را به خطر می اندازد. به همین دلیل مارتین گریفیتس فرستاده سازمان ملل در پرونده یمن پیشنهاد داده تا این شهرتحت کنترل سازمان ملل قرار بگیرد و فرودگاه صنعا نیز بازگشایی شود تا پروازهای غیر نظامی به صنعا از سر گرفته شود که به گفته یک منبع مسئول در دفتر سازمان ملل در یمن به العربی الجدید، امارات، عربستان و دولت مستعفی یمن این طرح را رد کرده اند.
در همین ارتباط، رای الیوم در گزارشی با اشاره به شمارش معکوس برای یورش بزرگ سعودی و امارات به بندر الحدیده یمن آورده است: انصارالله یمن تسلیم نمی شود و اعلام کرده است که مردانه خواهد جنگید و موضع خود را به اطلاع نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور یمن هم رسانده است.
رای الیوم می نویسد: بیش از ۶۰۰ هزار غیر نظامی در الحدیده زندگی می کنند که بر اساس گزارش های سازمان ملل در صورت شروع جنگ در الحدیده شماری زیادی از آنها در خطر مرگ قرار می گیرند و بیش از هفت میلیون در شمال یمن از گرسنگی در نتیجه توقف امداد رسانی غذایی و دارویی با مرگ دست و پنجه نرم خواهند کرد. همه تلاش های میانجی گرایانه با بن بست روبرو شده است و حمله به الحدیده قریب الوقوع است. حوثی ها اعلام کرده اند که تا سرحد مرگ خواهند جنگید تا نیروهای ائتلاف نتوانند بر الحدیده مسلط شوند و بعید نیست که حمله موشکی به ابوظبی و دبی شود و اگر این تهدید اجرایی شود اولین حمله از نوع خود از زمان شروع جنگ یمن خواهد بود.
این رسانه نوشت: تسلط ائتلاف سعودی-اماراتی بر شهر الحدیده نقطه تحولی در جنگ یمن خواهد بود و مقدمه ای برای محاصره شدید مناطق شمالی خواهد بود که به فاجعه انسانی می انجامد. رای الیوم بیان کرد: انصارالله تسلیم نخواهد شد و در عین حال از جنگ هراسی ندارد زیرا می داند که دست برداشتن از الحدیده به مثابه گشودن درهای صنعا به روی نیروهای ائتلاف سعودی-اماراتی است. سرنوشت الحدیده در آینده جنگ یمن نقش به سزایی ایفا می کند اما بعید است که جنبش انصارالله پرچم سفید را به نشانه تسلیم بالا ببرد زیرا رزمندگان آن به خوبی جنگیدن را می دانند.
اما آنچه که بر اهمیت استراتژیک الحدیده افزوده و موجب شده تا متجاوزان سعودی چنگ و دندان خود را روی این شهر بیندازند، وجود بندر استراتژیک الحدیده در آن است. سعودیها خود به خوبی می دانند که تسلط کامل بر این بندر استراتژیک آنها را بر دیگر استان های ساحلی واقع در شمال یمن مشرِف می سازد و باعث می شود تا راه آنها به سمت استان های ساحلی شمالی بیش از پیش هموار شود. از سوی دیگر، تسلط بر بندر الحدیده به سعودیها این امکان را می دهد تا بر تمامی گذرگاه های آبی یمن سیطره یابند.
افزون بر آنچه که گفته شد، بندر الحدیده اولین گذرگاه آبی به سمت جزایر یمنی در عمق استراتژیک این کشور به شمار می رود و این مسأله بر هیچکس پوشیده نیست. همین اهمیت استراتژیک نیز موجب شده تا سعودیها تحت هیچ شرایطی حاضر به دست کشیدن از عملیات تجاوزکارانه و گسترده خود در الحدیده نباشند. مهمترین جزایر یمنی که سعودیها به دنبال رسیدن به آنها از رهگذر بندر الحدیده اند، جزایر «حنیش الکبری»، «حنیش الصغری» و «جبل صقر» هستند.
اهمیت استراتژیک دیگر استان الحدیده موقعیت جغرافیایی استراتژیک این استان است. استان الحدیده در ۲۲۶ کیلومتری غرب صنعاء پایتخت یمن واقع شده و همین بر اهمیت استراتژیک آن افزوده است. این بندر تنها گذرگاه امدادرسانی و ارسال کمک های بشردوستانه برای مردم یمن محسوب می شود که سعودیها از طریق تسلط بر آن می توانند فشارهای ضد انسانی خود بر مردم یمن را بیش از پیش افزایش دهند؛ مسأله ای که موجبات نگرانی بسیاری از نهادهای حقوق بشری را فراهم آورده است.
در هر صورت، آنچه که مسلم است، آن است که سعودیها مدتهاست به الحدیده به عنوان یک استان استراتژیک در یمن چشم طمع دوخته اند. آنها از رهگذر عملیات گسترده احتمالی خود در این استان به دنبال تسلط بر بندر الحدیده هستند؛ بندری که پیشتر طی ماه های گذشته نیز بارها و بارها توسط سعودیها به حمله نظامی گسترده تهدید شده بود. به نظر می رسد که در سایه تهدیدات کنونی سعودیها و تحرکات خصمانه آنها نبرد بازرگ در یمن در راه است.