به گزارش مشرق، پیمان قربانی امروز در نشست خبری با اشاره به طرح بانک مرکزی برای بازارسازی طرح پیش فروش سکه بیان کرد: در این طرح برای سکههای پیش فروش شدهای که سررسید تحویل آنها هنوز نرسیده است، در صورت تمایل متقاضی اوراق پیش فروش سکه منتشر و تحویل میشود.
وی اظهار داشت: دارنده این اوراق میتواند، اوراق خود را در بازار سرمایه عرضه کرده و یا نزد خود نگه دارد و در زمان سررسید از بانک سکه خود را تحویل بگیرد.
بیشتر بخوانید:
بانک مرکزی به خریداران سکه اطمینان داد
معاون اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: این اوراق در حکم سکه طلا است و ارزش آن هیچ تفاوتی با ارزش سکه ندارد.
وی با اشاره به انتشار خبر گواهی پیش فروش سکه در هفته گذشت، اظهارداشت: انتشار این خبر به سرعت بر قیمت سکه در بازار اثرگذار بود. در قالب طرح پیش فروش سکه در سررسید یک ماهه، سه ماهه، 9 ماهه، 12 ماه، 18 ماه و 2 ساله، وارد عمل شدیم که برای پیش فروشهای یک ماهه ٨٠٠ هزار سکه به بازار تزریق شد و ما متعهد به ارائه همه سکه ها هستیم.
قربانی با بیان اینکه با وجود عرضه سکههای پیش فروش شده در سررسید یک ماهه باز هم قیمتها در بازار افزایش یافت، گفت: مطالعه بانک مرکزی نشان می دهد برای سررسید یک ماهه ١٠.٨ هزار میلیارد تومان معادل ٥.١ درصد پایه پولی سال ٩٦ است. بنابراین اکنون بانک مرکزی امکان این را فراهم کرده است که اوراق همه سررسیدها قابلیت معامله داشته باشد و عملا هفت میلیون و ٦٤٤هزار سکه پیش فروش شده وارد بازار شود.
وی تصریح کرد: این گواهی ها و اوراق در بازار سرمایه عرضه خواهد شد و این بابت همکاری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است و در این حوزه اثر مثبت در تعمیق بازار سرمایه خواهد داشت. افرادی که در طرح پیش فروش سکه وارد شدند، بابت حفظ دارایی این کار را کردند و بنابراین اکنون بانک مرکزی این امکان را فراهم کرده است که اوراقی به فرد داده شود که البته حسب اختیار او خواهد بود، تا بتواند سررسید اوراق را تبدیل به گواهی اوراق کند و در بورس معامله کرده و این اوراق صد در صد ارزش سکه را دارد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: این یک مزیت برای دارندگان سکه است که واحدهای ذیربط در بانک مرکزی و بورس، مکانیزم اجرا را اعلام خواهند کرد و امیدوار هستیم این طرح ضمن مزیت به تعمیق بازار سرمایه نیز منجر شود.
به گفته وی این یک مزیت برای دارندگان سکه است که واحدهای ذیربط در بانک مرکزی و بورس، مکانیزم اجرا را اعلام خواهند کرد و امیدوار هستیم این طرح ضمن مزیت به تعمیق بازار سرمایه نیز منجر شود.
قربانی با بیان اینکه با هماهنگی وزارت اقتصاد و سازمان بورس، این اوراق در بازار سرمایه عرضه خواهد شد، گفت: افرادی که در طرح پیش فروش سکه وارد شدند، بابت حفظ دارایی این کار را کردند و بنابراین اکنون بانک مرکزی این امکان را فراهم کرده است که اوراقی به فرد داده شود که البته حسب اختیار او خواهد بود، تا بتواند سررسید اوراق را تبدیل به گواهی اوراق کند و در بورس معامله کرده و این اوراق صد در صد ارزش سکه دارد.
قربانی تاکید کرد: بانک مرکزی به تعهدات خود در قالب طرح پیش فروش پایبند خواهد بود و افرادی که تمایل به تبدیل اوراق سکه نداشته باشند، در سررسید قابلیت دریافت سکه فیزیکی را خواهند داشت.
وی اظهار داشت: افراد برای تبدیل سکه به اوراق، کارمزدی پرداخت نخواهند کرد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: مزیتی که برای افراد در این رابطه وجود دارد این است که نگهداری سکه نزد افراد مخاطرات امنیتی دارد و ممکن مفقود شده یا مورد سرقت قرار گیرد. اوراقی که بانک مرکزی در اختیار افراد قرار می دهد به حساب افراد در طرح پیش فروش سکه مرتبط است و لذا با نام است و این اوراق حکم سکه را دارد، البته پیش از تحویل فرد می تواند قیمت سکه را تنزیل کرده و آن را نقد کند.
وی با بیان اینکه در حالت قبل فرد دارنده قبض خرید سکه در سررسید دوساله باید دو سال صبر می کرد و قبل از آن عملا نمیتوانست آنرا نقد کند، تصریح کرد: این طرح باعث می شود بین سررسیدهای سکه مثل یک ماهه تا سه ماهه، بازار سکون نداشته باشد و امکان عرضه مداوم هموار شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این نکته خبرنگار فارس که اگر قرار است در سررسید تحویل سکههاٰ اوراق منتشر شده به بانک بازگردد در عمل بازارسازی برای سکه موقتی است و یک بازار دائمی به وجود نمیآید، گفت: در این طرح پس از سررسید و موعد تحویل سکه، اوراق به بانک بازنمیگردد و این اوراق به طور دائمی در بازار سرمایه قابل خرید و فروش است.
وی ادامه داد: تفاوت اوراق با سررسید و اوراق پس از سررسید این است که پس از سررسید سکه، اوراق ماهیت سکه پیدا خواهد کرد و دیگر تفاوتی با سکه نخواهد داشت.
به گفته قربانی در این طرح بهای اوراق برای سکههای با سررسید، به طور طبیعی زیر قیمت بازار خواهد بود و هر چقدر زمان سررسید کمتر باشد به قیمت بازار نزدیکتر خواهد بود.