به گزارش مشرق، با دستور محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گوشیهای تلفن همراه که در فرآیند ثبت مسافری با تخلف اظهار شده بودند و در روزهای گذشته از طرف سامانه همتا شناسایی و قطع شده بودند، تا پایان امروز مجددا وصل خواهند شد.
بر این اساس اعلام شده که این اقدام وزیر در جهت تنظیم بازار و جلوگیری از متضرر شدن اصناف و کمبود گوشی در بازار صورت گرفته است و در آیندهای نزدیک تدابیری اندیشیده خواهد شد تا از بروز تخلف در ثبت کالای مسافری جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید:
شناسایی و قطع گوشیهای مسافری وارد فاز جدید شد
دیروز گمرک از آغاز فرآیند شناسایی و قطع گوشی های مسافری فاقد شرایط خبر داده بود. گمرک اعلام کرده بود: صرفا مسافرانی که در فرجه 30 روزه بعد از ورود به کشور اقدام به ورود اطلاعات صحیح گوشی تلفن همراه خود کرده اند توسط وزارت صنعت و معدن و تجارت فعال خواهند شد و در صورت عدم رعایت بند فوق با وجود ورود اطلاعات و پرداخت عوارض گوشی تلفن همراه، علاوه بر آنکه مبلغ پرداختی مسترد نمی شود تجهیزات فعال سازی نخواهد شد. همچنین برطبق بخشنامه گمرک ج.ا.ا. مورخ 23/08/96، شخص مسافر با رعایت مقررات مسافری و لحاظ شرایط غیرتجاری، تنها مجاز به اظهار اطلاعات یک دستگاه تلفن همراه در سامانه مسافری است.
گمرک اعلام کرده بود: در روزهای اخیر گوشیهای مسافری که واجد شرایط ابلاغشده توسط گمرک ج.ا.ا نبودهاند، توسط سامانه همتا شناسایی شده و تعدادی از آنها قطع شده و روند قطع شدن این دستگاه ها بهصورت تدریجی ادامه دارد. فرآیند شناسایی تخلفات صورتگرفته در ثبت گوشیهای مسافری در روزهای آتی نیز ادامه خواهد داشت. پیشتر (چند ماه پیش) نزدیک به 4.000 گوشی تلفن همراه مسافری که در سامانه گمرک اقدام به کماظهاری کرده بودند، توسط سامانه همتا شناسایی و قطع شده بود. کم اظهاری به معنی عدم تطابق گوشی اظهارشده با واقعیت است؛ برای مثال یک گوشی با حافظه 256 که قیمت بالاتری دارد میتواند با حافظه 64 اظهار شود و گمرکی کمتری پرداخته کند.
راه این تخلف مدتها باز بوده است و اگرچه اکنون پرده از وجود این تخلف برداشته شده است اما قطعا مسئولان مرتبط از مدتها پیش از آن مطلع بودهاند. اکنون که سرانجام گمرک در مقام مسدود کردن راه تخلف و برخورد با تخلف برآمده با دستور وزیر ارتباطات برای وصل مجدد گوشیها قطع شده همین مقدار از قاطعیت در برخورد با تخلف نیز از بین رفت.
در اینکه خریدار گوشی مسافری تخلف نکرده و هزینه گوشی را پرداخته شکی نیست اما اگر دستور وزیر روال برخورد با تخلف را برهم نمیزد، این خریدار متضرر که گوشی دارای اشکال خریدهاند و اکنون گوشی شان قطع شده به تعزیرات شکایت میکردند و در دادرسی نیز حق به طور تمام و کمال با آنها بود و ماجرای این تخلف همینجا بسته میشد. اما اکنون با این اقدام، این داستان سر دراز دارد و سود این کار نیز تنها در جیب رانتخواران خواهد بود؛ زیرا مسافران عادی از اخبار رسمی از موضوعات مطلع میشوند و وقتی در خبرها اعلام میشود هر نفر تنها در سال اجازه ورود یک گوشی را دارد یک شهروند عادی تصور نمی کند که راه دیگری نیز وجود دارد، بنابراین این نوع تخلفها توسط افرادی انجام میشود که از روال سیستمها و راه های فرار و دور زدن احتمالی مطلع هستند و اطلاع بیشتری نسبت به مردم عادی دارند.
اگر بنای تنظیم بازار با گوشی مسافری نیز باشد آیا گوشی مسافری گارانتی دارد؟ آیا قرار است تنظیم بازار از مسیر غیرعادی انجام شود؟ آیا راهی باز نمی شود که با این کار واردکنندهای که دلار 4200 تومان برای واردات گوشی گرفته نیز گوشی خود را به جای گوشی مسافری با دلار 8 هزار تومان به مردم بفروشد؟
حداقل کاش وزیر ارتباطات همزمان با صدور این دستور فوری، تدابیر جلوگیری از بروز تخلف در ثبت کالای مسافری را نیز اعلام میکرد و حواله به آینده داده نمی شد و همین اندک امید ایجاد شده به برخورد با سوء استفادهکنندگان از بین نمیرفت. حالا با از بین رفتن این قدم، باید منتظر ماند و دید کمیته اجرای رجیستری و چندین دستگاه مرتبط با رجیستری اگر دوباره صلاح ببینند چه زمانی دیگری قدم بعدی در برخورد با تخلف را بردارند؟