مشرق – فوتبال پایه در همه دنیا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. امروزه کشورهایی که در حال برداشت سرمایه از چرخه اقتصاد فوتبالی شان هستند سالها قبل به پرورش چنین نیروهایی اقدام کرده اند. اکبر محمدی در یادداشتی به بحث اهمیت دادن به نیروهای پایه و زیرساخت های فوتبالی به این موضوع پرداخت.
***
فوتبال هم مانند علم کشاورزی است. هرگز کشاورزی دیمی و باری به هر جهت به صنعت بزرگی که در کشورهای پیشرفته اجرا می شود نمی رسد. فوتبال هم مانند کشاورزی است. دقیقا می توان این دو را با یکدیگر مقایسه کرد. پرورش فوتبالیست های زبده، کارآمد و لایق مانند به بار آمدن میوه های قابل عرضه به بازار میوه است. در این مسیر قطعا می توان با پیدا کردن نیروهای بهتر و پرورش درست آنها در آموزشگاه های معتبر فوتبالی که تحت لیسانس باشگاه های اسم و رسم دار باشند به راحتی آینده ای طلایی برای فوتبال مان ترسیم کنیم. این موضوع در قیاس با کشاورزی حکم در اختیار داشتن دانه های ارزشمند با ژن بهتر را دارد. هرگز از یک درخت میوه معمولی سیب درشت قابل عرضه در بازارهای بین المللی به بار نمی آید ولی با استفاده از دانه های خوب و نگهداری در شرایط مطلوب جوی، می توان به این خواسته رسید. برای فوتبال هم خاک، آب و یا مواد شیمیایی لازم حکم همان زمین تمرین و مسابقه مطلوب، خورد و خوراک، آموزش صحیح تحت نظر مربیان کارآزموده و در شرایط اخلاقی مناسب را دارد.
وقتی در فوتبال کار اصولی انجام شود بازدهی اصولی هم در آن حاصل می شود.
راه دوری نمی رویم؛ در همین امارات یا قطر با استفاده از همین متد بود که توانستند کم کم فاصله زیادی که با تیم های برتر فوتبال آسیا داشتند را کم کنند. حال اینکه آنها هرگز دانه های اصیل که همان بازیکنان با استعداد فوتبال در ایران هستند را ندارند و برای همین سراغ بازیکنان خارجی با تابعیت کشورشان می روند. وقتی ما چنین سرمایه هایی را در خاک وطن داریم باید به بهترین وجه ممکن از آنها استفاده کنیم. این می تواند بهترین اتفاق باشد.
این روزها که تیم زیر 21 سال کشورمان در بازیهای آسیایی جاکارتا حضور دارد می تواند محل مناسبی برای پی ریزی این اصل باشد که البته در سالهای اخیر به ویژه این یکی دو ساله شاهد حرکات مثبتی هم در این زمینه بوده ایم. با این تفاوت که اگر میدان دید فوتبال را از تیم های ملی نونهالان، نوجوانان، جوانان و امید به باشگاه های لیگ برتری و دسته یکی و حتی دسته دومی هم بازتر کنیم می توانیم پشت به پشت، بازیکن درجه یک از دل این همه استعداد استخراج کرده و به رده های بالاتر بفرستیم.
صادرات میوه مطلوب به بازارهای جهانی درست همان ترانسفر بازیکنان برجسته لیگ برتر به تیم های مطرح اروپایی یا حتی همین تیم های حوزه خلیج فارس است. مادامی که تیم ملی مان بتواند از این چشمه جوشان بازیکن تازه صید کند اهل فوتبال هم بی دغدغه جلو می رود و با تزریق حق ترانسفر به باشگاه های سازنده این چرخه تازه و تازه تر می شود.