سرویس سیاست مشرق- روزنامهها در لابهلای گزارشها و سرمقالهها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره میکند.
*********
کیهان
حفرههای رانتی در بسته ارزی جدید دولت
بسته جدید ارزی دولت با حفرههای رانتی متعدد مواجه است.
به گزارش روزنامه جوان، انتظار میرفت بسته جدید ارزی، دیگر مشکلات بسته اول را نداشته باشد، اما به رغم اینکه بسیار بهتر از بسته اول است و بسیاری از تقاضاها را مد نظر قرار داده، همچنان این بسته و نحوه تخصیص منابع ارزی مورد انتقاد فعالان اقتصادی و کارشناسان اقتصادی است و دوباره صفهای طولانی برای دریافت ارز تشکیل شده است. سه ایراد جدی بر بسته جدید ارزی وارد است که به ترتیب باجدهی دولت به پتروشیمیها، احتمال صادرات مجدد کالاهایی که به آنها ارز 4200 تومانی اعطا میشود و نحوه تعیین نرخ ارز دستوری در بازار ثانویه، مهمترین ابهامات و ایرادات بسته جدید ارزی است. این سه ایراد و ابهام همچنان میتواند دستمایه رانتخواران و کسب سود برای عدهای معدود شود.
در این باره یک کارشناس اقتصادی هشدار داد، فاصله میان ارز دولتی و آزاد سبب جذب شدن صادرات کالاهایی شده که با ارز 4200 تومانی وارد کشور میشوند.
محمدحسین برخوردار در خصوص امکان سوء استفاده از بازار ثانویه ارزی گفته است: در رابطه با واردات کالاهای اساسی یک رقم حدوداً 5 هزار میلیارد تومانی وجود دارد که ممکن است به صورت چراغ خاموش مورد سوء استفاده قرار گیرد.
محمدرضا حریری عضو اتاق بازرگانی هم گفت: با وجود اینکه این بسته در بازار ثانویه یا آزاد تعریف شده است، اما نزدیک به 80 درصد عرضه کنندههای مستقیم یا غیرمستقیم دولت، شبه دولتیها و خصولتیهایی مانند پتروشیمیها و فولادیها و معدنیها هستند و بازاری که در آن 80 درصد انحصار دارد، کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا نیست.
در همین ارتباط هدایتالله خادمی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس، با اشاره به دریافت خوراک ارزان توسط پتروشیمیها تصریح کرد: جالب اینجاست که مجتمعهای پتروشیمی خوراک را با قیمت رانتی و مفت دریافت میکنند و محصولات را هم با دلار و درهم صادر میکنند و زمانی که کشور نیازمند ارز آنهاست، این ارز را وارد کشور نمیکنند و باز دولت به آنها رانت خوراک میدهد که قطعاً یک جای کار اشکال دارد.
وی تصریح کرد: این کار دولت عملاً ظلمی است که به صنایع پایین دستی پتروشیمی میشود و اجازه نمیدهد که صنایع پایین دستی که اشتغالزاست رشد پیدا کند و دولت باید پاسخگوی این رفتار نابخردانه خود باشد.
«جوان» همچنین از قول وزیر کشور نوشت: بعضی کالاها 10 برابر نیاز کشور ثبت سفارش شده است. وزیر صنعت نیز میگوید 250 میلیارد دلار ثبت سفارش در 4 ماه انجام شده. برخی همه کالا را با ارز 4200 تومانی وارد کردند اما آن را با همین نرخ عرضه نکردند.
آقای وزیر نفت! توتال رفت ... فقط همین؟!
وزیر نفت گفت: توتال به صورت رسمی قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی را ترک کرده است.
بیژن نامدار زنگنه درباره آخرین وضعیت قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی، گفت: توتال به صورت رسمی قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی را ترک کرده و بیش از 2 ماه است که اعلام کرده از قرارداد خارج میشود.
اظهارات وزیر نفت درحالی است که وی به هنگام هشدار کارشناسان درباره انعقاد قرارداد با شرکت بدعهد و بدسابقه توتال و احتمال سرقت اطلاعات سرّی مخزن پارس جنوبی توسط این شرکت (فعال در بخش قطری مخزن مشترک)، منتقدان و صاحبنظران را مورد اتهامپراکنی قرار میداد.
گفتنی است در اغلب قراردادهای منعقده در پسابرجام (ازجمله قراردادهای خرید هواپیما و نفتی و ...) رسما به شرکت اروپایی اجازه داده شد که درصورت نقض عهد (به خاطر به هم خوردن برجام) مشمول هیچ جریمه و جبران خسارتی نشود! در عین حال همواره ادعا میشده برجام چنان قرص و محکم نوشته شده که آمریکا قادر به خروج از آن یا تهدید شرکتهای طرف همکاری با ایران نیست.
از عملکرد وزیر اقتصاد که راضیام برویم سراغ لایحه صندلی کودک!
در حالی که به واسطه بیتدبیری و بیتوجهی مسئولان دولتی، بیثبات اقتصادی تمامی اقشار جامعه را تحت فشار قرار داده است، دولتمردان موضوعات فرعی و دست چندمی را تصویب کردند.
به گزارش مشرق، پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری روز یکشنبه مصوبات هیئت دولت را منتشر کرده و سبب حیرت افکار عمومی شده است.
در ابتدای گزارش پایگاه ریاست جمهوری آمده است: حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، ضمن ابراز رضایت از عملکرد وزیر امور اقتصادی و دارایی، اظهار امیدواری کرد با حضور وزیر در مجلس و ارائه توضیحات وی، ابهامات نمایندگان برطرف شود. مشخص نیست که دقیقاً روحانی از کدام عملکرد وزیر اقتصاد در این فضای بیحساب و کتاب اقتصادی رضایت دارد که پاسخ افکار عمومی را اینگونه میدهد، اما شاهکار بزرگ هیئت دولت مسئله دیگری است.
«یکی از مصوبات امروز هیئت دولت، اجبار استفاده از صندلی کودک در خودروها برای کودکان زیر 10 سال است. دولت با تصویب لایحهای به منظور حفظ سلامت کودکان در خودرو و جلوگیری از مصدومیتهای جدی و تلفات آنها بر اثر تصادفات رانندگی، استفاده از صندلی کودک برای کودکان زیر 10 سال در انواع خودروهای شخصی را اجباری کرد.»
به نظر میرسد از نگاه دولت، همه مشکلات مردم و مملکت در عرصه اقتصادی رفع شده و همه مردم منتظر اجبار استفاده از صندلی کودک برای افراد زیر 10 سال بودند و احتمالاً بیثباتی و هرج و مرج در بازار سکه، تورم و ارز خودش حل میشود.
تعلل دولت در دریافت صدها میلیارد تومان مالیات خانههای خالی
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اسامی کسانی که ارز دریافت کردند باید روی صفحه مانیتور بانک مرکزی درج شود.
احمد توکلی در مصاحبه با رادیو گفتوگو و در رابطه با نقش رسانهها در مبارزه با مفاسد اقتصادی اظهار کرد: «در اقتصاد تعریفی داریم که میگوید اگر بازار شیشهای باشد و همه افراد از اطلاعات لازم برخوردار باشند، بازار به نقطه کارا میرسد.» وی این روند را موجب ازمیان رفتن اغوا و فریب در بازار دانست.
این نماینده اسبق مجلس، دادن اطلاعات صحیح را در شیشهای شدن فضای رسانهای کشور مهم عنوان و تصریح کرد: «اطلاعات نادرست بازار سیاست را تیره و تار میکند و اگر رسانه ابزار دست افراد فاسد باشد، تاثیر منفی خواهد گذاشت.»
توکلی با ابراز تاسف از اینکه رسانهها در کشورمان مدافع منافع گروههای خاصی هستند و گاه با دروغ اهداف خود را پیش میبرند، گفت: «به عنوان مثال وزارت راه و شهرسازی باید سامانهای برای خانههای خالی طراحی میکرد و فقط در سال اول 320 میلیارد تومان به سیستم مالیاتی کشور ضرر زد، اما میبینیم برخی رسانهها از وزیر راه دفاع کردند!»
رئیس هیئتمدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت و عدالت اظهار کرد: «بانک ملی در حالیکه میدانست 14 مرداد تحریمها تشدید میشود و ازطریق مجرای سامانهای قادر به تجارت طلا و دلار نخواهیم بود، 20 میلیارد دلار و 62 تن طلا را حراج کرد.»
توکلی با بیان اینکه اسامی آنهایی که ارز دریافت کردهاند، باید روی صفحه مانیتور بانک مرکزی درج شود، تاکید کرد: «در این صورت 80 میلیون ناظر در بالاترین سطح از قضایای ارز و سکه اطلاع مییابند ولی بانک مرکزی از این کار امتناع کرد.»
وی افزود: «برخی رسانهها این شفافیت را تقویت و برخی رسانهها از بانک مرکزی دفاع کردند؛ چراکه بانک مرکزی در نشستها به برخی خبرنگاران سکه هدیه میدهد و مسافرتهای خارجی هم برای آنها ایجاد میکند!»
رادیو فردا: دعوت ترامپ برای مذاکره با ایران را جدی نگیرید
در حالی که برخی عناصر وطنفروش خواستار مذاکره با ترامپ هستند، وبسایت رادیو فردا تصریح کرد نباید اظهارات ترامپ در دعوت به مذاکره را جدی گرفت.
وبسایت رادیو فردا نوشت: خبرهایی که در چند ماه اخیر به مطبوعات درز کرده حاکی از آن است که دولت ترامپ تاکنون چند بار و از طریق کانالهای مختلف به ایران پیغامهایی برای مذاکره فرستاده است. شمار تماسها در گزارشهای مختلف متفاوت است، از حداقل سه پیام تا حتی هشت بار تلاش برای برقراری ارتباط. اما، آنچه قطعیتر به نظر میرسد این است که دولت ترامپ نخستینبار، پس از سخنرانی تند ترامپ در نشست سالانه سازمان ملل و از طریق فرانسه برای ایران پیشنهاد مذاکره فرستاده است.
بنابر اخبار منتشر شده، پس از آن نیز تلاشهایی صورت گرفته که همگی با جواب منفی تهران مواجه بوده است. آخرین بار نیز همین چند روز پیش ترامپ مستقیما برای مذاکره بدون پیششرط با ایران اعلام آمادگی کرد. این اظهارات، خصوصا با توجه به بالا گرفتن جنگ لفظی میان ترامپ و ایران در هفتههای اخیر به سرعت توجه رسانهها، کارشناسان و سیاستمداران را به خود جلب کرد. اما اغلب تحلیلگران و سیاستمداران این اظهارات را موضعی آنی در نظر گرفتند و به سرعت از آن عبور کردند.
شواهد بسیاری نیز برای جدی نگرفتن مواضع اخیر ترامپ وجود دارد. شاید مهمترین شاهد برای این تردیدها، راهکار پیشنهادی جان بولتون، مشاور امنیت ملی کنونی ترامپ، برای خروج ایالات متحده از برجام بود که یک سال پیش و چند ماه قبل از راه یافتن او به کاخ سفید در نشریه نشنال ریویو (یکی از نشریات مهم محافظهکاران آمریکا) منتشر شد. او از «پیشنهاد لفظی مذاکره» به عنوان یک ابزار تاکتیکی برای ایجاد فشار مضاعف بر ایران نام میبرد. این هفته نیز، او علیرغم وعده ترامپ برای مذاکره بدون پیششرط، گفت که آمریکا در صورتی با ایران گفتوگو خواهد کرد که آنها نه تنها در مورد توافق شکست خورده هستهای که در مورد برنامه موشکی، حضور نظامی در منطقه و حمایت از تروریسم حاضر به مذاکره باشند.
از این گذشته، تنها چند ساعت پس از سخنان ترامپ، مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبهای در تضاد با مواضع ترامپ، ۳ پیششرط برای مذاکرات احتمالی با ایران مطرح کرد.
یکی دیگر از دلایلی که سبب شده تا ناظران، سخنان ترامپ درباره مذاکره را چندان هم جدی تلقی نکنند، سیر تحولات اخیر در پرونده تحقیقات در مورد احتمال تبانی کمپین ترامپ با روسیه برای تأثیر بر انتخابات ۲۰۱۶ ریاست جمهوری ایالات متحده است. با آغاز دادگاه عمومی پال منفورت یکی از مدیران ارشد کمپین ترامپ و شواهد همکاری مایکل کوهن وکیل سابق ترامپ با افبیآی، تب و تاب اخبار این تحقیقات در رسانههای آمریکا به شدت اوج گرفته است. بسیاری از تحلیلگران، این موضعگیری ترامپ را راهکاری برای منحرف کردن افکار عمومی آمریکا از اخبار مربوط به پرونده روسیه و ایجاد تغییر در روند اخبار رسانهها تعبیر میکنند.
اغلب ناظران و سیاستمداران، یا اظهارات ترامپ را موضعی آنی میپندارند و یا باور دارند توان عملی کردن آنها را نخواهد داشت.
تجربه مذاکرات با کره شمالی نشان میدهد، ترامپ اهمیت چندانی به محتوای مذاکرات نمیدهد و پوشش رسانهای و جنبه نمایشی مذاکرات برایش مهمتر است. او همواره تلاش دارد که حداقل میان هوادارانش تنها منجی و قهرمان این روزهای آمریکا باشد.
خواب سنگین دولت در مقابل سیل نقدینگی 1600 هزار میلیاردی
دولت در مقابل سیل نقدینگی 1600 هزار میلیارد تومانی همچنان در خواب سنگین به سر میبرد.
این ارزیابی را روزنامه خراسان (از روزنامههای حامی دولت) منتشر کرد و نوشت: معضلات اخیر ایجاد شده در بازارهای ارز و طلا و مسکن به طور مستقیم متاثر از رشد بیسابقه نقدینگی است. نقدینگی که بسیار سریعتر از تولید ناخالص داخلی رشد کرده و به جای اینکه صرفا ابزاری برای معامله خدمات و کالای تولید شده باشد، موجی سهمگین است که هر روز به بازاری حمله میکند و ویرانی به بار میآورد.
کارشناسان و حتی تمام مسئولان دولت فعلی بارها بر لزوم کنترل نقدینگی و پایه پولی تاکید داشتند اما در عمل، پایه پولی و نقدینگی، رشدهای حدود 20 درصد ثبت کرده است. فشارهای نظام بانکی و رفتار مسامحهآمیز بانک مرکزی در برابر بانکها برای اضافه برداشت از منابع این بانک، شرایطی را رقم زده که بدون اجرای طرحی مثل مسکن مهر یا بنگاههای زودبازده (که نیازمند خط اعتباری مستقل از بانک مرکزی و رشد پایه پولی بود) نقدینگی در پنج سال حدود 3 برابر شده و به نزدیکی 1600 هزار میلیارد تومان رسیده است.
به همین دلیل به تازگی مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای هیئت دولت، به صراحت خواستار ایجاد کارگروهی برای کار فشرده بر معضلات نظام بانکی و ارائه یک بسته اجرایی برای رفع این مشکل در زمان کوتاه چند ماهه شدند.
رشد نقدینگی ناشی از دو جزء است؛ رشد پایه پولی (پول پرقدرت) و همچنین رشد ضریب فزاینده(خلق پول توسط نظام بانکی) اتفاقا در هر دو مورد هم پای نظام بانکی در میان است. یک جزء مهم پایه پولی مربوط به بدهی بانکها به بانک مرکزی است که از محل اضافه برداشت ایجاد میشود. بانکها در روزهای سخت خود برای تامین نقدینگی لازم و پرداخت سود و... دست به منابع بانک مرکزی دراز میکنند. اصطلاحا اضافه برداشت میکنند. بانک مرکزی موظف است با اقتدار جلوی بانکها بایستد تا اضافه برداشت در سطوح حداقلی باقی بماند اما تاکنون روسای بانک مرکزی چنین قاطعیتی به خرج ندادهاند و ترجیح دادهاند با بانکها با مسامحه برخورد کنند. اما ماجرا فقط به اضافه برداشت و افزایش پایه پولی ختم نمیشود. هر واحد پول پرقدرت در شرایط فعلی اقتصاد کشور، حدود 7 برابر خودش نقدینگی ایجاد میکند. این کار هم دقیقا توسط بانکهایی اتفاق میافتد که یک واحد پول را بارها به صورت تسهیلات پرداخت و از سوی دیگر به صورت سپرده دریافت میکنند. این چرخه باعث میشود هر واحد پول پرقدرت(پایه پولی) چندین برابر شود.
پایه پولی کشور از حدود 118 هزار میلیارد تومان در سال 92 در انتهای سال 96 به 214 هزار میلیارد تومان رسیده است؛ یعنی حدود دو برابر شده است. جالب است که در این دوره طرحی که مستلزم ایجاد خط اعتباری مستقل از سوی بانک مرکزی بوده باشد هم اجرا نشده و آنچه رخ داده لزوما به علت اضافه برداشت بانکها یا افزایش دارایی خارجی بانک مرکزی(وقتی بانک مرکزی دلارهای نفتی را از دولت دریافت کرده، ما به ازای آن ریال به دولت میدهد اما این دلار را نگه داشته و دوباره به بازار نمیدهد تا ریال جمع شود) بوده است.
نقدینگی از حدود 640 هزار میلیارد تومان در سال 92 اکنون به نزدیکی 1600 هزار میلیارد تومان رسیده یعنی تقریبا سه برابر شده است. طبیعتا این رشد نقدینگی صرفا از محل رشد پایه پولی نیست بلکه افزایش ضریب فزاینده یا همان قدرت خلق پول بانکها هم در میان است.
طی پنج سال اخیر قدرت خلق پول بانکها هم دو برابر شده است. بانک مرکزی برای کنترل این قدرت(کاهش ضریب فزاینده) میتواند نرخ ذخیره قانونی را افزایش دهد. نرخ ذخیره قانونی، درصدی از سپردههای دریافت شده بانکهاست که باید در بانک مرکزی سپرده شود. در واقع بانکها باید درصدی از پولی را که به عنوان سپرده دریافت میکنند به بانک مرکزی بسپارند. اگر این قانون وجود نداشته باشد قدرت خلق پول بانکها بسیار زیاد خواهد شد و عملا اقتصاد و ارزش پول را به نابودی خواهد کشاند. با وجود آن که بانک مرکزی میتوانست به راحتی از این ابزار سیاستی استفاده کند و نرخ ذخیره را افزایش دهد اما طی سالهای اخیر هرگز چنین کاری نکرده است. نه تنها نرخ ذخیره تغییر نکرده بلکه برداشت بانکها از بانک مرکزی هم رشد کرده است.
خراسان
ساختمان های دولتی را از روی گسل های تهران منتقل کنید
بر اساس ابلاغیه جدید یک مقام مسئول به تعدادی از مدیران اجرایی، به آن ها اعلام شده با توجه به ضرورت جابه جایی ساختمان های دولتی با اهمیت خیلی زیاد و خطرزا که در حریم گسل های زلزله در شهرهایی چون تهران واقع شده اند، کارگروهی اجرایی با محوریت نهادهایی چون وزارت راه و شهرسازی، سازمان مدیریت بحران و سازمان بهره بردار آن ساختمان، تشکیل می شود و این کارگروه، پیشنهاد خود را برای ارائه به دولت، تدوین می کند.
مجوز مسئولان برای واردات «علف خرس»!
طبق نامه روزهای اخیر یک مقام مسئول به تعدادی از سازمان ها و نهادهای ذی ربط در کار واردات، اعلام شده حسب موافقت وزارت جهاد کشاورزی، واردات برگ خشک گیاه علف خرس با نام علمی «آربوتین» که برای مصارف دارویی استفاده می شود، از تمام کشورها به ایران مجاز است و صرفا با ارائه اصل گواهی های مربوط از کشور مبدا و بازدید بازرسان در مرز ورودی، این واردات امکان پذیر خواهد بود.
ایران
ادعای مذاکرات ایران و امریکا با پیشنهاد برجامی پوتین
خبر اول اینکه، پایگاه امریکایی «بیزینس اینسایدر» در مطلبی مدعی شده که بزودی مذاکرات میان ایران و امریکا آغاز خواهد شد و دو کشور بر سر مسائل مورد اختلاف گفتوگو خواهند کرد. به گزارش تابناک، این رسانه امریکایی ادعا کرده: پوتین ممکن است در دیدار آتی خود با ترامپ در اوایل سال 2019، طرحی برای گسترش محدودیتهای مربوط به سانتریفیوژها و مواد غنی شده ایران برای 10 تا 15 سال دیگر در قبال رفع تحریمهای کامل امریکا علیه ایران ارائه دهد. به عبارت دیگر، محدودیتهایی اعمال شده بر غنیسازی ایران از سال 2030 تا 2045 گسترش خواهد یافت و در عوض ایالات متحده تمامی تحریمهای موجود خود علیه ایران- هستهای و غیر هستهای- را حذف خواهد کرد و محدودیتی نیز برای تعاملات ایران با بانکهای امریکایی ایجاد نخواهد شد. این گزارش افزوده: اما اگر چنین پیشنهادی از سوی پوتین ارائه شود، به سختی میتوان باور کرد که ترامپ آن را نادیده بگیرد و رد کند و احتمالاً این یک پیشنهاد فوقالعاده و باورنکردنی برای ترامپ خواهد بود.
محکومیت یک روزنامهنگار به ۱۰ سال حبس
خبر دیگر اینکه، میرمحمدحسین میراسماعیلی- روزنامهنگار- به ۱۰ حبس محکوم شد. حسین احمدی نیاز، وکیل این روزنامهنگار طنزپرداز به ایسنا گفت: موکلم بابت مطالب طنز و نقادانه به ۱۰ سال حبس تعزیری، دو سال محرومیت از فعالیت در رسانهها و فضای مجازی، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و جزای نقدی محکوم شده است. وی افزود: ایرادات عدیدهای به این رأی وارد است زیرا موکلم انتقاد از مسئولین را در قالب طنز بیان کرده اما متأسفانه آن را توهین تلقی کردهاند و در توئیتش قصد توهین به امام رضا(ع) را نداشته و مضمون توئیت توهینآمیز تلقی نمیشود. وی گفت که در مهلت قانونی ۲۰ روزه به رأی اعتراض خواهد کرد.
فرزندان علمالهدی چه شغلی دارند
شنیدیم که نماینده ولیفقیه در استان خراسان رضوی هم به پویش «فرزندت کجاست» پیوست. آیتالله علمالهدی در گفتوگو با تسنیم گفت: مجموع فرزندانم با نوه و نبیره، 27 نفر هستند. هفت فرزند دارم. پسر بزرگم معاون آقای اراکی در مجمع التقریب است؛ فرزند دوم بنده دانشیار دانشگاه شهید بهشتی و همسر آقای رئیسی است. وی افزود: فرزند سوم بنده که دختر است، دکترای فلسفه تطبیقی دارد و تدریس میکند؛ فرزند چهارمم پسر است و سردفتر اسناد رسمی در تهران است؛ فرزند پنجم بنده دانشیار فلسفه و پسر است و در دانشگاه پیام نور مشغول است؛ فرزند ششم دکترای ادبیات فارسی دارد و فرزند هفتم بنده نیز پسر است و دکترای مدیریت فرهنگی و شغل آزاد دارد.
دادگاه علنی اولین محاکمه فساد اقتصادی و رحیم مشایی
دست آخر اینکه، اولین محاکمه فساد اقتصادی در دادگاه انقلاب روز شنبه برگزار خواهد شد. به گزارش ایسنا، «ح. ب. د» یکی از متهمان اقتصادی، شنبه آینده در دادگاه انقلاب به صورت علنی به اتهام افساد فی الارض محاکمه میشود. این متهم قرار است در شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی محاکمه شود. رئیس کل دادگستری استان تهران هم از برگزاری علنی دادگاه اسفندیار رحیم مشایی خبر داد. به گزارش تسنیم، غلامحسین اسماعیلی گفت: تصمیم درخصوص علنی یا غیرعلنی بودن جلسات دادگاه برعهده قاضی رسیدگیکننده است ولی در مشورتی که دراین خصوص با ما انجام شد، مقرر شد دادگاه مشایی علنی برگزار شود.
آرمان
روایتی متفاوت از برکناری فرهاد رهبر
معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی در واکنش به برکناری فرهاد رهبر از مدیریت دانشگاه آزاد میگوید که هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی از قبل تصمیم گرفته بود مدیریت این دانشگاه ابتدا با فرهاد رهبر آغاز شود و بعد مهدی طهرانچی آن را ادامه دهد.علیرضا منادی سفیدان،درباره تغییر مدیریت دانشگاه آزاد اینگونه توضیح میدهد: آقای رهبر عزل نشده است و درواقع جابهجایی مدیریتی در رأس دانشگاه آزاد اسلامی اتفاق افتاده است.منادی همچنین تصریح میکند: هیأت امنا برحسب شرایط چنین تصمیمی گرفته است. البته از مدتها قبل، هیأت امنای دانشگاه آزاد تصمیم گرفته بود ابتدای کار با مدیریت آقای رهبر آغاز شود و سپس آقای طهرانچی این مسئولیت را ادامه دهد.معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی همچنین میگوید این کار نوعی جابجایی درونگروهی بوده است، مانند آنچه در یک تیم والیبال با تغییر پستها اتفاق میافتد.
زمان استیضاح کرباسیان مشخص شد
یک عضو هیات رئیسه مجلس گفت که جلسه استیضاح وزیر اقتصاد یکشنبه 4 شهریورماه در مجلس برگزار خواهد شد.علیاصغر یوسف نژاد اظهار کرد: بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته با وزارت اقتصاد و طبق نامه وزیر روز یکشنبه به عنوان زمان پیشنهادی برای حضور وزیر اقتصاد در مجلس اعلام شده که با موافقت هیات رئیسه مقرر شد جلسه استیضاح در روز یکشنبه برگزار شود.وی با بیان اینکه حسن روحانی میتواند با حضور در جلسه استیضاح به مدت یک ساعت از وزیر خود دفاع کند گفت: استیضاح کنندگان و وزیر هر کدام دو ساعت فرصت دارند تا مطالب خود را مطرح کنند.یوسف نژاد درباره زمان جلسه سوال از رئیس جمهوری نیز گفت: این جلسه سهشنبه و یا چهارشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد. هنوز نامه رسمی از سوی ریاست جمهوری ارائه نشده اما حداکثر مهلت حضور رئیس جمهور در مجلس برای پاسخگویی به سوال نمایندگان چهارشنبه هفته آینده خواهد بود.
بررسی «طرح حمایت از اتباع» در مجلس
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور از بررسی طرحی در راستای حمایت بیشتر از اتباع خارجی در کمیسیون اجتماعی مجلس خبرداد و گفت: طرحی در مجلس و در کمیسیون اجتماعی در حال بررسی و رسیدگی است که بتواند امکانات، شرایط ، ضوابط راحتتر و تسهیلات بیشتری را برای رفع دغدغههای موجود برای اتباع ایجاد کند که این طرح به زودی در مجلس به نتیجه خواهد رسید. احمد محمدیفر با اشاره به اینکه حاشیهنشینی،ازدواج اتباع فاقد مجوز با زنان ایرانی و کودکان کار اتباع از چالشهای پیشرو است، اظهار کرد: با این وجود اما نرخ جرم در بین اتباع مهاجر و پناهنده نسبت به استانداردهای معمول و بر خلاف تصور موجود بسیار پایین است و در مجموع بیش از ۵۰۰۰ زندانی از اتباع خارجی در کشور وجود دارند. به عبارت دیگر میتوان گفت نسبت به جمعیت سه میلیونی اتباع، نرخ جرم بسیار پایین است و این نگرانی در جامعه که بیشتر جرائم توسط اتباع صورت میگیرد بی مورد است.
سایتهای غیرمجاز فروش بلیت هواپیما در دادستانی
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی گفت: فهرست سایتهای اینترنتی غیرمجاز را در اختیار دادستانی کل کشور قرار دادیم و قوه قضائیه نیز پیگیریهای لازم را برای مسدود کردن این سایتها انجام میدهد. مقصود اسعدیسامانی درخصوص افزایش قیمت بلیتهای داخلی و خارجی افزود: بیش از ۶۰ درصد هزینههای شرکتهای هواپیمایی ارتباط مستقیم با نرخ ارز دارد. بنابراین اگر نرخ ارز با قیمت ۴۲۰۰ تومان در اختیار شرکتهای هواپیمایی قرار گیرد، افزایش قیمت نخواهیم داشت. وی گفت: شرکتهای هواپیمایی برای تعمیر هواپیما، تامین قطعات و مسائل مربوط به نگهداری هواپیما نیاز به هزینههای ارزی دارند.
برخی تحریمهای آمریکا برای عراق الزامآور است
رئیسجمهور عراق گفت: برخی از تحریمهای آمریکا علیه ایرن خواه ناخواه برای عراق الزامآور است؛ مانند معاملات بانکی زیرا ارز خارجی تماما بر اساس دلار است و معاملات ارزی همگی تحت نظر آمریکاست و آنها را تحت کنترل دارد. فواد معصوم در پاسخ به این سوال که واشنگتن تصمیمی مبنی بر اعمال تحریمها علیه ایران اتخاذ کرده است. موضع ریاست جمهوری در قبال این تحریمها چیست؟ اظهار کرد: درخصوص تصمیماتی که آمریکا اتخاذ کرد، ممکن است بخشی از آنها واکنشی به دولت سابق آمریکا به ریاست اوباما باشد؛ زیرا باراک اوباما در حل مشکلات موجود میان ایران و آمریکا نقش داشت و توافقی که امضا شد در واقعیت امری عالی و ممتاز بود و بیانگر تجربه و زیرکی دیپلماسی ایران بود اما اینک واقعیتها متفاوت است. این تحریمها به ضرر عراق است و نه فقط عراق بلکه به ضرر تمام کشورهایی است که به همراه آمریکا این توافق را امضا کردند. این 5 کشور از این تصمیمات ضرر کردند و به تبع ما نیز ضرر میکنیم.
نه دوست و نه دشمن دائمی داریم
دبیرکل حزب ندای ایرانیان گفت: باید دکترین پسا برجام را ایجاد کنیم، در سیاست خارجی نه دوست دائمی داریم و نه دشمن دائمی، بلکه فقط منفعت دائمی مهم است. سیدمحمدصادق خرازی اظهار کرد: یکی از منتقدان امروز دولت روحانی هستم. سیاست خارجی ما ادوار مختلف داشته است. دوران بی بحران نداشتیم. در زمان آیت الله هاشمی تا یک قدمی جنگ پیش رفتیم. در دوران دفاع مقدس در چند محور درگیر شدیم. شهیدان زیادی دادیم. ما تنها بودیم و در آن سو همه از صدام حمایت میکردند. در دوران آقای خاتمی هم مخاطرات کمی نداشتیم. ۱۱ سپتامبر را هم از سر گذراندیم. دوران هشت سالی که من آن را جمود میدانم و روزی روشن میشود دوران ننگینی بوده است ، باز هم از بسیاری از مشکلات عبور کردیم. فصل هفتم منشور حقوق ملل را برایمان به ارمغان آوردند. الان یک تحریم ساده شده و آقایان روحیهشان را از دست دادهاند.
عدم حمایت مسئولان از یکدیگر بینظیر است
یک عضو حزب کارگزاران سازندگی گفت:نظام ما در شرایطی است که هیچ کدام از نهادها و مسئولین همدیگر را حمایت نمیکنند؛ این عدم حمایت بینظیر است. حسین مرعشی اظهار کرد: صرف نظر از اینکه چه قدر ضرورت داشت با بعضی کشورها بعد از انقلاب درگیر شویم، اما ادامه آن و نگه داشتن ایران در یک نقطه نا امن درست نبود. ما معتقد بودیم میشود با تعامل با دنیا این مشکلات را حل کرد. متناسب با آن رئیس جمهوری مثل روحانی انتخاب شد که بیش تر وقتش صرف برجام شد. اتفاقاتی در آمریکا افتاد تغییر استراتژی بود و باید بپذیریم مذاکره با دنیا به بنبست رسید. وی ادامه داد: مهم ترین چالش دولت روحانی فروریختن ساختار سیاسی دولتی است که پایهاش مذاکره بوده است؛ این خودش سر در آوردن از استخر است.