به گزارش مشرق، یوسف سورنینیا ـ غارشناس، غارنورد و سرپرست گروه کاوشگر سورنا درباره این کشف جدید توضیح داد: این پیمایش در غار «قیژلان» کرمانشاه که پیشتر تا عمق ۴۵۰ متر آن شناسایی شده بود توسط گروهی از غارنوردان ایرانی و خارجی به مدت ۱۰ روز انجام شد که پس از فرود این تیم به عمق ۶۷۵ متر، سومین غار عمیق ایران به نام «قیژلان» ثبت شد.
به گفته او، این رتبه قبلا از آنِ غار «قلا» بود که با حدود ۵۵۹ متر ژرفا پس از غارهای «جوجار» به عمق ۱۳۰۰ متر و «پراو» با ۷۵۲ متر عمق، رتبه سوم را داشت که با پیمایش جدید این رتبهها جابهجا شد.
سورنینیا گفت: این اکتشاف در جریان اکسپدیشن ۱۰ روزهای انجام شد که نزدیک به ۳۰ غارنورد از پنج کشور در آن حضور داشتند. این برنامههای مشترک بینالمللی از چند سال قبل بین غارنوردان ایرانی و سایر کشورها برگزار میشود که هدف اصلی آن اکتشاف و پیمایش غارهای ناشناخته در مناطق بکر و دور دست است.
او با بیان اینکه برگزاری این برنامههای مشترک، دیدگاه غارنوردان خارجی را نیز نسبت به آثار طبیعی، غارها و مردم ایران تغییر داده است، گفت: اکسپدیشنهای غارنوردی تنها جنبه اکتشاف غار ندارد، بلکه تبادل دانش، مهارت و معرفی ظرفیتهای طبیعی کشورها بین غارنوردان نیز در جریان این برنامهها مرسوم است.
محل کمپ غارنوردان ایرانی و خارجی در ارتفاعات کرمانشاه برای پیمایش سومین غار عمیق ایران