به گزارش مشرق، جنجالی که چهارشنبه هفته گذشته روزنامه نیویورک تایمز با انتشار یادداشتی بینام و نشان از یکی از مقامات ارشد دولت ترامپ به پا کرد طی چند روز گذشته به موضوع صدها گزارش، خبر و تحلیل در رسانههای بینالمللی تبدیل شده است. نویسنده در این یادداشت با عنوان «من عضوی از مقاومت درون دولت ترامپ هستم»، تصویری از دولت ترامپ ترسیم میکند که در آن گروهی از مقامهای دولت فعالانه، آگاهانه و هماهنگ برای مقابله با رئیسجمهور و دستورات او در تلاش هستند.
این مقام ارشد کاخ سفید که ترامپ را فردی «بیاخلاق» توصیف میکند، نوشته: «از کاخ سفید گرفته تا شاخههای اجرایی وزارتخانهها و آژانسهای دولتی، مقامهای ارشد در محافل خصوصی به بیاعتمادی خود به اظهارات و اقدامات فرمانده کل [ترامپ] اذعان میکنند. اغلب آنها در تلاش هستند تا فعالیتهایشان را از دمدمیمزاجیهای او مصون نگه دارند.» او سپس وعده میدهد که این «هسته مقاومت فعال در کاخ سفید به فعالیت خود علیه ترامپ ادامه خواهد داد تا زمانی که این دولت بالاخره به نحوی، به پایان برسد.» یعنی کاری که در عرف سیاست جهانی کودتا نامیده میشود.
نیکی هیلی جزو مظنونین
حالا ترامپ به فکر مقابله با کودتاگران در کاخ سفید افتاده است. باز هم نیویورک تایمز، به نقل از یک مشاور دولت آمریکا، در این زمینه گزارش داده که در حال حاضر کاخ سفید فهرستی با ۱۲ نام در دست دارد و در میان این اسامی به دنبال یافتن نام کسی است که احتمالا نویسنده یادداشت مزبور بوده است. پیش از این شمار بسیاری از اعضای دولت مجبور شدهاند ثابت کنند که مقصر نیستند. این موضوع چه در مورد جف سشنز، دادستان کل که مورد بیمهری واقع شد، و مایک پامپئو، وزیر امور خارجه و چه در مورد نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد و مایک پنس، معاون رئیسجمهوری صادق بوده است.
ترامپ از نویسنده مقاله چاپ شده در نیویورک تایمز نیز خواسته خودش را معرفی کند. او گفته نیویورک تایمز باید به خاطر امنیت ملی هم که شده نام نویسنده را هر چه سریعتر منتشر کند. رئیسجمهور آمریکا همچنین گفته وزارت دادگستری این کشور باید درباره هویت نویسنده ناشناس مقاله علیه دولت وی در روزنامه نیویورک تایمز تحقیقات انجام دهد. ترامپ همچنین تاکید کرده که برخورد بالقوه با روزنامه نیویورک تایمز را مدنظر دارد.
واکنش نیویورک تایمز به تهدیدهای دولتی
به گزارش ایسنا، همزمان یک سخنگوی وزارت دادگستری درخصوص درخواست برای اظهارنظر درباره این اظهارات ترامپ گفته: وزارت دادگستری انجام چنین تحقیقاتی را رد یا تایید نمیکند. این در حالی است که روزنامه نیویورک تایمز نسبت به درخواست ترامپ برای تحقیقات وزارت دادگستری درمورد هویت نویسنده این مقاله واکنش منفی نشان داد.
این روزنامه در بیانیهای اعلام کرده: «ما اطمینان داریم که وزارت دادگستری درک میکند که مفاد قانونی متمم اول قانون اساسی از همه شهروندان آمریکایی حمایت میکند و در یک چنین سوءاستفاده فاحشی از قدرتهای دولتی، شریک نمیشود... تهدیدهای رئیسجمهور آمریکا علاوه بر اینکه نشان میدهد چرا ما باید از هویت این نویسنده حفاظت کنیم از طرف دیگر اهمیت وجود رسانههای مستقل و آزاد را برای دموکراسیهای آمریکایی یادآور میشود.»
نامههای سرقتی سر از «سیانان» درآورد
اما موضوع اینکه کدام مقام کاخ سفید این نامه جنجالی را نوشته تنها مشکل دولت آمریکا نیست. هفته گذشته «باب وودوارد»، روزنامهنگار تحقیقی آمریکا در کتاب جدیدش نوشت که برخی از مقامات کاخ سفید حتی نامههای اداری ترامپ را نیز دزدیده و گم و گور میکنند. موضوعی که با تکذیب کاخ سفید رو به رو شد اما شبکه خبری سیانان دیروز اقدام به انتشار نامهای کرد که سپتامبر گذشته ظاهرا از روی میز کار رئیسجمهوری آمریکا به سرقت رفته بود. «باب وودوارد»، در کتاب خود نوشته «گری کوهن»، مدیر سابق شورای ملی اقتصاد آمریکا برگهای را از روی میز کار دونالد ترامپ، برداشت تا مانع از آن شود که او از توافق تجاری با کرهجنوبی خارج شود. وی در کتاب «ترس: ترامپ در کاخ سفید» نوشته: «کوهن وحشتزده شده بود که ترامپ احتمالا آن نامه را امضا کند. ظاهرا کوهن به یکی از دستیارها در کاخ سفید گفته بود: من آن را از روی میزش برداشتم. نمیگذارم آن را ببیند. او قرار نیست هرگز این سند را ببیند. باید از کشور حفاظت کنیم.»حالا سیانان این سند را منتشر کرده تا نشان دهد موضوع نامه و دزدیده شدن آن حقیقت دارد.
بحران کاخ سفید به حد انفجار رسیده
در ادامه جنجالها جان برنان، مدیر سابق سازمان سیا نیز در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: «آشکارا همه چیز به نقطه انفجار رسیده است. آنچه که در روزها، هفتهها و ماههای آینده اتفاق خواهد افتاد نشان خواهد داد که چه میزان تخریبهایی در کشور انجام شده است.» او در ادامه اظهاراتش با اشاره به مقاله اخیر منتشر شده در روزنامه نیویورک تایمز علیه دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا نوشت: این اقدام «بسیار شجاعانه» بود.