به گزارش مشرق، سیدجواد ساداتینژاد عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به نظرات موافقان تصویب لایحه الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم - CFT - مبنی بر اینکه پیوستن ایران به این کنوانسیون موجب شفافیت مالی در کشور میشود، گفت: ما هیچ مشکلی با شفافیت نداریم اما صحبت اینجاست که ایران در این زمینه کمبود قانون ندارد.
بیشتر بخوانید:
مدیریت لاریجانی از برجام تا FATF
بانکهای ایران مجری تحریمهای آمریکا شدند +سند
وی در ادامه با یادآوری اینکه علی طیبنیا وزیر اقتصاد و دارایی سابق در سال 94 الحاق ایران را به گروه ویژه اقدام مالی - FATF - امضا کرد و تعهد داد که تا بهمن سال 96، 41 بند برنامه جامع این گروه برای ایران اجرا میشود، اظهار داشت: حضور ایران در فهرست سیاه FATF تاکنون دو بار تعلیق شده است.
* میخواهند FATF را به گونهای با برجام گره بزنند
ساداتینژاد با ذکر اینکه به نظر میرسد میخواهند FATF را به گونهای با برجام گره بزنند، گفت: تا امروز که 37 بند برنامه جامع گروه ویژه اقدام مالی برای ایران اجرا شده است نتیجه آن چه بوده است؟ آیا وضعیت روشنی برای ایران رقم زده است؟
وی با اشاره به این نکته که سه ماده باقیمانده مربوط به پالرمو و CFT است خاطرنشان کرد: درباره کنوانسیون پالرمو این اجازه داده شده است که جرم در داخل کشور عضو تعریف شود، اما در CFT جرم در خود کنوانسیون تعریف شده و مصادیق آن را هم خودشان معین کردهاند یعنی ممکن است فردا کمک به نهضتهای آزادیبخش نیز در زمره حمایت از تروریسم محسوب شود.
* اعضای CFT نمیتوانند حق شرط بگذارند
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه در کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم تصریح شده است که اعضا حق شرط نمیتوانند بگذارند، اظهار داشت: CFT حتی جزئیات تعاریف را هم آورده و مشکل اصلی ما با الحاق به این کنوانسیون همین است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برنامههای جامع FATF برای کشورهای عضو هیچ نظم و قاعده یکسانی ندارد، خاطرنشان کرد: گروه ویژه اقدام مالی برای هر کشور یک برنامه اقدام ویژه و متفاوت از دیگری تعریف کرده است، بهعنوان مثال افغانستان را سال گذشته ظرف 20 دقیقه از فهرست سیاه خارج کردند، یعنی در حقیقت مطابق آنچه خود گروه برای هر کشور به طور خاص تعریف کرده است، اعضا را در فهرست سیاه قرار داده یا خارج میکنند.
* خود FATF هم نمیگوید گام بعدی چیست ؟
ساداتینژاد با طرح این سؤال که چرا زمانی که ایران 38 بند از برنامه جامع طراحی شده از سوی FATF را انجام داده است، تحریمهای بانکیاش لغو نمیشود؟ گفت: ما الان دچار یک نوع بیاعتمادی ناشی از خلف وعده طرف مقابل در برجام هم هستیم و برای بازیابی اعتماد ایران بهتر بود که میخواستیم که FATF دست کم 5 سال ایران را از فهرست سیاه خارج کند، در حالی که اعلام شده است حتی با اجرای سه بند باقیمانده از برنامه جامع و الحاق به کنوانسیونهای پالرمو و CFT هم تازه با ایران وارد گام بعدی میشوند که معلوم نیست این گام بعدی چیست.
وی با طرح این پرسش که چه ضمانتی وجود دارد که اگر ایران تعهدات خود را انجام داد از فهرست سیاه FATF خارج شود؟ بیان داشت: درست، این بود که پیش از بررسی لایحه الحاق به CFT جهت اطمینان از گروه ویژه اقدام مالی میخواستیم دستکم ۲ سال روابط پولی و بانکی را با ایران برقرار کند تا ما هم بتوانیم برای گامهای بعد تصمیم بگیریم، نه اینکه پس از اجرای کامل برنامه جامع طراحی شده برای کشورمان از گام بعدی نامعلوم صحبت کنند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از این گفتوگو خاطرنشان کرد: امروز برخی کشورهای خلیجفارس که حامی مالی داعش، النصره، القاعده و طالبان هستند عضو FATF بوده و جالب آنکه در فهرست سیاه هم قرار ندارند.
وی تصریح کرد: نباید سادهانگارانه تن به تحقق اهداف طراحی شده برای فشار به کشور شویم، چرا که از هر کدام از بندهایی که ایران خود را متعهد به اجرای آن کند مستندسازی میکنند و با نظاماتی که چیدهاند هر زمان بخواهند از آن بهره میگیرند که از جمله آن میتوان به فشار جهت قطع حمایت از محور مقاومت اشاره کرد.
ساداتینژاد با تأکید بر اینکه حق شرطی که موافقان داخلی الحاق ایران به CFT از آن دم میزنند طبق کنوانسیون وین قابل اتکا نیست، گفت: بر اساس کنوانسیون وین حق شرطی که ماهیت کنوانسیون را تغییر دهد باطل است.
وی ادامه داد: از حامیان پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم میخواهم اکنون که ایران از فهرست سیاه FATF تعلیق شده است، بگویند آثار و نتایج مثبت آن برای کشورمان چه بوده است؟
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، گفت: ما امروز و با اینکه در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی نیستیم، هنوز نمیتوانیم پول به سفارتخانههای خود بفرستیم.
نماینده مردم کاشان در مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: وقتی تحریمهای مالی در نتیجه اجرای برجام لغو نشد، برخی از حامیان برجام در داخل میگفتند که این توافق اصلاً برای رفع تحریمهای مالی نبوده است و جهت برداشته شدن این تحریمها باید به طور کامل به FATF بپیوندیم؛ الان ۲ سال است که 38 بند برنامه جامع گروه ویژه اقدام مالی برای ایران از سوی وزیر سابق اقتصاد امضا شده و در حال اجراست و ما هم در فهرست سیاه قرار نداریم، پس چرا مسأله مالی ما حل نشده است؟