به گزارش مشرق، وبگاه عربی «الخلیج آنلاین» در یادداشتی با عنوان «برای نخستین بار بن سلمان در استقبال از بن زاید در ریاض غایب بود» به تحلیل چرایی این قضیه پرداخت.
در این یادداشت آمده است: «ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» عصر روز شنبه، شیخ «محمد بن زاید ال نهیان»، ولیعهد ابوظبی را به حضور پذیرفت؛ اما برای نخستین بار «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی در این دیدار غایب بود.
به نوشته الخلیج آنلاین، بر اساس بیانیهای که خبرگزاری رسمی عربستان(واس) منتشر کرد، این استقبال در کاخ «العوجا» در منطقه «الدرعیه» نزدیک «ریاض» صورت گرفت و در آن به روابط برادرانه و محکم بین دو کشور برادر عربستان و امارات پرداخته شد.
بیشتر بخوانید:
سفر ناگهانی «بن زاید» به سعودی و دیدار وی با ملک سلمان +عکس
این وبگاه خبری افزود: خبرگزاری عربستان به تفصیل اسامی مقاماتی از دو کشور که در مراسم استقبال از ولیعهد ابوظبی حضور داشتند، بیان کرد اما قابل توجه بود که محمد بن سلمان برای نخستین بار در مراسم استقبال از دوست و همپیمان نزدیک خود حضور نداشت، بخصوص که طبق رسم و عادت رژیم سعودی، ولیعهد قبل از پادشاه با همتایان خود از دیگر کشورها دیدار میکند، با وجود اینکه محمد بن سلمان در سفر دورهای داخلی پدرش را همراهی میکند.
نویسنده تاکید کرد: در دیدارهای پیشین محمد بن زاید به عربستان که آخرین بار آن قبل از این دیدار، به ژوئن گذشته بازمیگردد، محمد بن سلمان در راس استقبال کنندگان بود و آن زمان ولیعهد امارات با شاه سعودی هم دیدار نکرد.
الخلیج آنلاین آورده است: سفر بن زاید به ریاض در شرایطی صورت گرفته که محمد بن سلمان، در پی حادثه ترور جمال خاشقچی، روزنامه نگار منتقد سعودی در داخل کنسولگری کشورش در استانبول تحت فشارهای بین المللی بی سابقه ای قرار گرفته است و همه اتهام ها به سمت بن سلمان نشانه رفته است؛ چون عوامل این جنایت از کارکنان دفتر بن سلمان و همراهان شخصی وی بودند.
این وبگاه خبری افزود: آمریکا همچنین در پاسخ به ترور خاشقچی، عربستان را به تحریم های شدید تهدید کرده است، بسیاری از کشورها و شرکتهای بین المللی هم پس از وقوع این جنایت ریاض را تحریم کردند و مقامات ارشد بین المللی هم خواهان برکناری بن سلمان از ولایت عهدی عربستان شدند.
به نوشته الخلیج آنلاین، شایان ذکر است موضع امارات در قبال مساله خاشقچی غیر قابل تصور بود، چون وزارت خارجه امارات به انتشار بیانیهای کوتاه در این خصوص اکتفا کرد که در آن خواستار روشن شدن حقیقت شده بود؛ در حالی که محمد بن زاید خود را از فشارهایی که محمد بن سلمان متحد وی در معرض آن قرار دادشت خود را دور نگاه داشت.
این وبگاه خبری گفت: در همین حال محافل متعددی از تسلط امارات بر تصمیم گیریهای سیاسی عربستان سخن میگویند و این موضوع در موضع ریاض در قبال گروههای اسلام گرای سیاسی و خصومت با ترکیه، محاصره قطر و حمایت از انقلابیون در مصرو لیبی نمود داشت.
«روری دوناگی»، یک روزنامه نگار مشهور مستقر در لندن هم پیشتر آنچه را زیرکی و تیزهوشی محمد بن زاید خوانده بود در پس پروژه انتصاب محمد بن سلمان به ولی عهدی عربستان خواند و گفت: این امارات بود که مقدمه پادشاهی بن سلمان به جای محمد بن نایف را فراهم کرد.
دوناگی تابستان 2016 در مقاله ای برای پایگاه خبری «میدل ایست آنلاین» نوشت: بن زاید توصیههایی به محمد بن سلمان ارائه داد که بر اساس دو راهبرد «پایان حکومت وهابیت در عربستان» و «گشودن کانال قوی تماس با اسرائیل» بود.
به گفته دوناگی این دو توصیه از جمله اقداماتی بود که عربستان پس از ولایت عهدی بن سلمان بکار گرفت و به دنبال آن جامعه عربستان توسط ولیعهد این کشور لباس تغییر و اصلاح را به تن کرد.
روزنامه واشنگتن پست هم در مقالهای که سال جاری منتشر شد رابطه بین ولیعهد امارات با همتای سعودی وی را رابطه معلم(محمد بن زاید) و شاگردی(محمد بن سلمان) توصیف کرد.
به موازات آن «دیوید هیرست»، روزنامه نگار مشهور انگلیسی هم اکتبر گذشته در مقاله ای گفت، محمد بن سلمان خود را به گونهای درگیر مسائل منطقه کرده که ریاض تاکنون نکرده بود آن هم به این دلیل که بن سلمان به سمت پاسخ به آنچه به وی دیکته شده کشیده میشود و اگر گرایشها و سیاستهای وی با گرایش ها و سیاستهای ولی عهد ابوظبی گره نخورده بود به این شیوه رفتار نمیکرد.