کد خبر 910771
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۴
کرمانشاه

یک سال از وقوع حادثه زلزله در کرمانشاه گذشت، اما ساختمان های در دست احداث هنوز نیمه کاره اند و مردم همچنان از برخی کمبودها و مشکلات رنج می برند.

به گزارش مشرق، حالا یک سال از شب تلخ ۲۱ آبان ۹۶ می گذرد و شرایط برای کسانی که در معرض آسیب های جسمی و روحی زلزله کرمانشاه قرار داشتند، تا حدودی بهبود یافته و توانسته اند خودشان را برای بازگشت به زندگی عادی، آماده کنند. در این بین، مشکل سرپناه، به عنوان حادترین مشکلات مردم زلزله زده است. البته شرایط در روستاها خیلی بهتر از شهرهای زلزله زده کرمانشاه است. بطوریکه در ورود به روستای کوئیک، شاهد احداث و بعضا تکمیل خانه ها بودیم.

ببینید:

عکس/ اولین سالگرد قربانیان زلزله کرمانشاه

عکس/ سرپل‌ذهاب یک سال پس از زلزله

دولت از مردم عقب نماند

عظیم آزادی، به عنوان بزرگ مردم این منطقه که خودش یک داوطلب هلال احمر است، در حضور رئیس جمعیت هلال احمر و استاندار کرمانشاه ، گلایه هایی را مطرح کرد و خواستار توجه و حمایت دولت از مردم مظلوم و محروم این منطقه شد.

وی، خواستار بخشودگی وام های مردم این منطقه که در سال های ۷۳ و ۷۴ دریافت کرده اند، شد و گفت: هنوز خیلی از کارها برای اینکه مردم به شرایط عادی زندگی باز گردند، باقی مانده است.

آزادی، تقویت بخش کشاورزی و دامداری در منطقه را برای جلوگیری از مهاجرت و خالی شدن مرزهای کشور، مورد تاکید قرار داد و افزود: اگر مرزها خالی از سکنه شود، آن وقت فرصت تاخت و تاز برای دشمن فراهم خواهد شد.

وی با بیان این مطلب که دولت در رفع مشکلات مردم منطقه عقب است، خواستار تسریع در بازسازی خانه های تخریبی شد و گفت: ما قبول داریم که دولت به کمک مردم منطقه آمده است، اما می طلبد که حرکت بیشتری داشته باشد.

علت نیمه کاره ماندن بازسازی خانه ها

در همین حال، تعدادی از اهالی منطقه کوئیک، گران شدن قیمت مصالح ساختمانی را علت نیمه کاره ماندن ساخت و سازها عنوان کردند.

آنها می گفتند که شاید ۶ ماه قبل می شد با ۳۰ میلیون تومان خانه را ساخت، اما حالا با این پول ها نمی توان کاری کرد. در همین حال، پروژه های مسکونی که به برخی پیمانکاران بخش خصوصی سپرده شده است، نیمه کاره رها و مردم منطقه می گویند که پولی برای تکمیل خانه ها، به آنها داده نمی شود.

دفاع استاندار از اقدمات دولت

این گلایه ها در حالی مطرح می شود، که هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه در جمع مردم منطقه کوئیک، به دفاع از عملکرد دولت پرداخت و گفت: زلزله کرمانشاه، در مدت ۲۰ ثانیه چیری در حدود ۶ هزار میلیارد تومان خسارت به بار آورد. اما برای بازسازی خرابی ها، بین ۱۰ تا ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

وی با دفاع از عملکرد دولت در زلزله کرمانشاه، افزود: دولت تاکنون بالغ بر ۱۰ هزار و ۸۵۵ میلیارد تومان اعتبار برای بازسازی و...، اختصاص داده است. این در حالی است که کل کمک های نهادها و مردم، ۳۹۴ میلیارد تومان بوده است.

بازوند، با اشاره به پرداخت وام ۱۵ ساله با ۴ درصد سود به مردم، گفت: دولت برای این وام ها ۲۹۰۰ میلیارد تومان به بانک مرکزی می دهد و ۱۳۰۰ میلیارد تومان هم بابت سود وام های مردم پرداخت می کند.

استاندر کرمانشاه با اشاره به تامین اسکان اضطراری زلزله زدگان در مدت یک ماه و اسکان موقت در مدت دو ماه بعد از وقوع زلزله، افزود: از مجموع ۶۸ هزار واحد مسکونی نیاز به تعمیرات، ۵۳ هزار واحد را تمام کرده ایم و ۱۷ هزار واحد ساختمانی احداثی نیز تکمیل شده است.

بازوند، در ادامه به مقایسه زلزله ورزقان و کرمانشاه پرداخت و گفت: در زلزله ورزقان ۴۲۰۰ خانه تخریب و ۱۷ هزار خانه نیز آسیب دید که ۱۸ ماه طول کشید تا بازسازی شود، اما در زلزله کرمانشاه بعد از ۹ ماه حدود ۷۰ هزار واحد مسکونی، تعمیر و بازسازی شد.

کانکس ها همچنان هستند

البته این توضیحات استاندار، شاید برای رسانه ها خبر خوبی باشد. اما، مردم زلزله زده کرمانشاه همچنان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. از کمبود امکانات بهداشتی گرفته تا تکمیل نشدن خانه هایی که آسیب دیده و تخریب شده اند. حالا، روزهای سرد سال دوباره از راه می رسد و برخی از مردم هنوز در کانکس زندگی می کنند.

اقدامات هلال احمر فراتر از وظایف قانونی

علی اصغر پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر، در سالگرد حادثه زلزله کرمانشاه، با عنوان این مطلب که ماموریت های قانونی و سازمانی هلال احمر در مناطق زلزله زده عملا اتمام یافته است، تاکید کرد: بر حسب وظیفه انسانی سعی می کنیم تا نیازهای مردم منطقه را شناسایی و در رفع آنها تلاش کنیم.

وی، لکه‌گیری از اقدامات قبلی در منطقه را مورد اشاره قرار داد و گفت: لکه‌گیری را باید از اولویت‌های اصلی پس از بحران دانست. طبیعی است به دلیل تغییر شرایط و نیازها و...، در خدماتی که ارائه شده خللی ایجاد شده و کاستی به وجود آمده باشد. همچنان که در حین عملیات، ما برای لکه‌گیری اقدام می‌کنیم تا آواری بررسی نشده باقی نمانده باشد، پس از بحران نیز باید در حوزه مسائل پس از بحران و خدمات مرتبط لکه‌گیری کنیم تا نیازهای تازه ایجاد شده را پاسخ بدهیم و کاستی‌های احتمالی را برطرف کنیم. برای نمونه اگر خانواده‌ای به هر دلیلی همچنان به چادر احتیاج دارد و چادرش در طوفان از دست رفته، جبران این کاستی را وظیفه خودمان می‌دانیم.

پیوندی، همچنین به پایش مدام وضعیت منطقه و مطالبه‌گری مردم اشاره کرد و افزود: در منطقه کرمانشاه وظایف قانونی ما پایان یافته ولی وظایف انسانی ما تمام نشده است. اگر مردم نیازی داشته باشند که ما بتوانیم برآورده می‌کنیم. منهای وظایف ذاتی و ماموریتی ما در حوزه امداد و نجات، باید وظیفه اصلی خودمان در اساسنامه جمعیت هلال احمر یعنی کاهش آلام بشری را مورد توجه جدی قرار دهیم. لازمه کاهش این آلام، دردها و مشکلات، شناسایی آنهاست و سپس تلاش برای درمان آنها. پس باید به طور مداوم منطقه را پایش کنیم؛ هم از حیث ماموریت‌های خودمان و هم وظایف دیگران. به این معنی ما خودمان را ناظر موضوع در همه ابعاد آن می‌دانیم. پس از پایش و شناسایی مشکلات منطقه، آنهایی که به ما مربوط می‌شود را به قید فوریت باید حل کنیم. آنهایی که پیگیری‌شان در محدوده وظایف یا اختیارات ما نیست را هم باید پیگیری کنیم. حتی اگر از مسیرهای موجود و در دسترس موفق نشویم، این مسائل را با کمک رسانه‌ها پیگیری خواهیم کرد. 

حضور تیم های امداد روانی «سحر» 

رئیس جمعیت هلال احمر، ادامه داد: با وجود اینکه دستگاه‌های دیگری نیز در حوزه مسائل روحی پس از بحران تخصص و وظیفه دارند، اما ما هم بنا به تکالیف قانونی‌مان هرگز نباید اجازه بدهیم موضوع امدادروانی در سایه امداد و نجات قرار بگیرد و از آن غافل شویم. این موضوع پس از زلزله مورد توجه هلال احمر بوده و همچنان هم هست. خدمات روانی و اجتماعی هلال احمر از همان یکی دو هفته بعد از زلزله شروع شد و تیم‌های امداد روانی در قالب گروه‌های «سَحر» توانستند خدمات گسترده‌ای را در مناطق مختلف به افراد و خانواده‌های آسیب‌دیده ارائه دهند. این خدمات تا چندین ماه بعد از زلزله نیز ادامه داشت که در نوع خود منحصر به فرد بود.

وی افزود: برپایی فضای دوستدار کودک و اجرای برنامه‌های مهیج، بازی، نشاط و سرگرمی ویژه کودکان و برپایی ایستگاه نقاشی درمانی و بازی درمانی و حضور شخصیت‌های محبوب کودکان در فضای دوستدار کودک، برگزاری فعالیت‌های ورزشی از قبیل بازی‌های بومی محلی، طنا ب‌کشی، مسابقات فوتبال، طناب بازی و... بسیار موثر و جزء تخصص‌های جدی تیم‌های سحر در مجموعه سازمان جوانان ما هستند. همچنین با ظرفیت و تجربه سازمان داوطلبان و کمک خیرین خدمات فرهنگی مثل توزیع لوازم التحریر، اسباب بازی و... را با هدف بازگشت به زندگی عادی انجام داده و در حد توان ادامه می‌دهیم. 

آموزش همگانی فراموش نشود

پیوندی، بر ارائه آموزش‌های همگانی به مردم تاکید کرد و گفت: مردم مناطق زلزله زده خصوصا کودکان و نوجوانان به آموزش های همگانی بیشتری برای مواجهه با خطرات احتیاج دارند. لذا باید با آموزش ترس را از آنها دور کرد و فضا را آرام و منطقی کرد. آموزش کلید اصلی باز کردن قفل بحران در کشور است. اگر موضوع آموزش حل شود، بسیاری از مشکلات ریز و درشت در بحران‌ها خود به خود حل خواهند شد و مشکلات هرگز تا این اندازه پیچیده نمی‌شوند. البته مجموعه حوادث بزرگ در ۶ ماهه دوم سال ۹۶ آنقدر درگیری ایجاد کرد که نتوانستیم برای یک کار زیربنایی به نام آموزش‌های همگانی برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشیم و همین هم باعث شد به اهمیت این کار اساسی برای کاهش تلفات و مدیریت حوادث بیشتر پی ببریم. از ابتدای سال ۹۷ انرژی مضاعفی صرف این کار شد که نخستین خروجی آن انعقاد تفاهمنامه با ستاد کل نیروهای مسلح برای ارائه آموزش‌های همگانی به حدود نیم میلیون سرباز بود. امکانی که اگر به درستی اجرایی شود تحولی بزرگ را در این حوزه رقم خواهد زد. باید موضوع آموزش را به مدارس و دانشگاه‌ها ببریم.

رئیس جمعیت هلال احمر، افزود: موضوع آموزش را در یک سال گذشته به طور جدی مورد توجه قرار داده‌ایم و با افزیش این توجه و تمرکز، امید به بهبود اوضاع در این حوزه هم داریم. تولید و پخش ویدئوهای آموزشی را با کمک هنرمندان و چهره‌های محبوب آغاز کرده‌ایم. این محصولات در رسانه ملی و فضای مجازی منتشر شده‌اند و البته بیشتر از این هم پخش خواهند شد. شاید بر زمین مانده‌ترین کار ما همین موضوع آموزش باشد که با قدرت بیشتری سراغش خواهیم رفت.

در روستای کوئیک، پیرمرد، تکه کاغذ سفیدی در دست گرفته بود و دنبال یک نفر می گشت تا چند خط نامه برای او بنویسد تا برساند به دست استاندار. اما، خبر نداشت که استاندار نمی آید.

بعضی ها هم از کمک نقدی هلال احمر برای خرید لوازم خانگی، دلخور بودند و می گفتند که هنوز این دو میلیون تومان را نگرفته اند. در همین حال، رئیس جمعیت هلال احمر، با عنوان این مطلب که بر اساس مستندات بنیاد مسکن، ما به ۲۹ هزار خانوار این کمک را انجام داده ایم، گفت: البته ممکن است برخی از دریافت این کمک نقدی محروم مانده باشند، که با تایید استانداری کرمانشاه، آنها نیز این کمک را دریافت خواهند کرد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس