به گزارش مشرق، چندی پیش تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با تهیه و تدوین طرحی، خواستار تفکیک سه وزارتخانه "راه و شهرسازی"، "صنعت، معدن و تجارت" و "تعاون، کار و رفاه اجتماعی" شدند که پس از کش و قوسهای فراوان بین موافقان و مخالفان، این طرح با رأی اکثریت نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز 11 مهر پارلمان رأی نیاورد.
بیشتر بخوانید:
ایراد شورای نگهبان به طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی رفع شد
شورای نگهبان به تشکیل وزارت میراث فرهنگی ایراد گرفت
** نظر مخالفان تفکیک سه وزارتخانه چه بود؟
مخالفان تفکیک سه وزارتخانه "راه و شهرسازی"، "صنعت، معدن و تجارت" و "تعاون، کار و رفاه اجتماعی" معتقد بودند که در شرایط فعلی، تفکیک این وزارتخانهها مخالف چابکسازی دولت است و منجر به تحمیل بودجه به دولت میشود، بنابراین با رأی قاطعی با آن مخالفت کردند.
پس از آن، تعداد دیگری از نمایندگان مجلس، با ارائه طرحی خواستار تشکیل وزارتخانه جدیدی به نام "وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" و تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه شدند که در یک جلسه علنی، پس از بیان نظرات و دیدگاههای موافقان و مخالفان، در نهایت طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی تصویب شد و این مصوبه مجلس هم، طبق روال دیگر مصوبات، جهت بررسی، تأیید نهایی و انطباق با شرع و قانون اساسی به شورای نگهبان ارجاع شد.
** نظر شورای نگهبان درباره طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی چه بود؟
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری روز شنبه (24 شهریور) امسال اعلام کرد که این شورا مصوبه مجلس مبنی بر تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را به دلیل داشتن بار مالی و مغایرت با اصل 75 قانون اساسی رد کرده و نظراتش پیرامون این مصوبه را در نامهای به مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است.
** اصل 75 قانون اساسی چه میگوید؟
طبق اصل 75 قانون اساسی، طرحهای قانونی و پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان درباره لوایح قانونی عنوان میکنند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی میانجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن، طریق جبران کاهش درآمد یا تأمین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.
نمایندگان متقاضی طرح تشکیل وزارت "میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" پس از مخالفت شورای نگهبان با تشکیل این وزارتخانه، درصدد تأمین منابع مالی و نیز رفع ایراد شورای نگهبان برآمدند و پس از تشکیل جلسات مختلف در کمیسیونهای مرتبط، از جمله اجتماعی و فرهنگی، گزارش تشکیل این وزارتخانه را به صحن پارلمان ارائه کردند.
حالا، با گذشت حدود 3 ماه از مخالفت شورای نگهبان با طرح تشکیل وزارت "میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری"، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز(چهارشنبه، 7 آذر) پارلمان، پس از رفع ایراد شورای نگهبان، با تشکیل این وزارتخانه موافقت کردند.
**مجلس چگونه ایراد شورای نگهبان برای تشکیل وزارت میراث فرهنگی را رفع کرد؟
متقاضیان تشکیل وزارت "میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" جهت رفع ایراد شورای نگهبان و انطباق با اصل 75 قانون اساسی، قرار شد، هزینه ناشی از تغییر عنوان دستگاه از محل صرفهجویی در هزینههای جاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأمین شود.
اما هنوز تشکیل وزارت "میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری"نهایی نشده است، در صورتی که شورای نگهبان نسبت به آن اعلام نظر و تأیید کند، این وزارتخانه تشکیل میشود؛ به نظر میرسد که با توجه به رفع ایراد شورای نگهبان و پیشبینی تأمین مالی تشکیل وزارت "میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری"، شورای نگهبان این مصوبه را تأیید کند.