به گزارش مشر ق، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای و معاون سیاسی وزیر امور خارجه همزمان با سه سالگی برجام در صفحه شخصی خود در توئیتر به زبان انگلیسی نوشت: «امروز سومین سالگرد توافق هستهای ایران است که نشان داد آمریکا چقدر غیرقابل اعتماد و اتکاناپذیر است. یک رئیسجمهوری امضا میکند، دیگری خارج میشود! از رئیسجمهور ترامپ ممنونیم که این را نشان داد. شرم باد!»
بیشتر بخوانید:
FATF برای اعمال مؤثرتر تحریم علیه ایران و جریان مقاومت است
دومین کلاهبرداری اروپا در سومین سالگرد اجرای برجام
نامه جمعی از اساتید خطاب به آیت الله آملی درباره FATF
اشاره عراقچی به غیرقابل اعتماد بودن آمریکا در سه سالگی برجام! همان گزارهای است که بسیاری از صاحب نظران و دلسوزان نظام حتی قبل از توافق هستهای بر آن تاکید داشته و تیم مذاکرهکننده کشورمان را نسبت به بی تعهدی آمریکا و رویکردهای خصمانهاش علیه ملت ایران برحذر میداشتند، حتی رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر غیرقابل اعتماد بودن آمریکاییها تذکر دادند، اما مذاکره کنندگان میگفتند آمریکاییها مودباند و قول دادهاند پای توافق بمانند و به تعبیر عجیب آقای عراقچی «امضای کری تضمین است»!
تیم مذاکرهکننده هستهای همچنین به بوسیله شبکه زنجیرهای رسانهای حامی خود با تبلیغات سیاسی و وعده فروشی نیز سعی کردند که افکارعمومی را آنچنان نسبت به برجام امیدوار سازند که هیچ کارشناسی نتواند درباره آن انتقاد کند و انتقاد از برجام در جامعه مساوی با ضدیت با پیشرفت و حل مشکلات کشور تلقی شود!
در ادامه همان مسیراشتباه!
قرار بود پس از توافق هستهای و با اجرایی شدن برجام، همکاریهای سیاسی و اقتصادی ما با دنیا در فصلی جدید آغاز شود؛ البته همه این اتفاقات منوط به عملی شدن وعدهها بود. از رفع موانع تبادلات بانکی گرفته تا برداشته شدن همه تحریمهای ضدایرانی، تعهدات طرف غربی بود، در مقابل هم ایران از کاهش تعداد سانتریفیوژها تا غیرفعال کردن قلب راکتور اراک ملزم به انجام تعهداتش شد. اما سه ساله از اجرای برجام هم گذشت و طرف مقابل حتی یک روز هم به این توافق بینالمللی متعهد و پایبند نبود!
در مقابل اما تیم مذاکرهکننده هستهای که هشدار دلسوزان مبنی بر عدم وجود تضمین از طرف مقابل، عدم همزمانی و توازن اجرای تعهدات و همچنین اقدامات یکطرفه از سوی ایران را بدون هیچ پاسخ کارشناسی، با توهین پاسخ میداد، آنچنان در اجرای تمام تعهدات برجامی خود در کمترین زمان ممکن سرعت گرفته بود که طرف غربی را به شگفتی و تعجب وا داشته بود. تیم مذاکرهکننده ما هم خوشباورانه انتظار میکشید در روز اول برجام همه تحریمها برچیده شود اما هرچه زمان گذشت جز نقض عهدهای مکرر از طرف مقابل، حاصلی در پی نداشت!
ثمره هشت ماه مذاکره با اروپاییها
موضوع از جایی قابل تأمل میشود که میبینیم طی سه سال گذشته جدا از عدم اجرا و نقض برجام توسط آمریکا، اروپا نیز تعهداتش را تا حد اجرای ساز و کار مالی مبهم و موهومی کاهش دادهاما تیم مذاکرهکننده هستهای دوباره در همان مسیر پر خسارت و بیثمر حرکت کند.
این در حالی است که با وجود گذشت ۸ ماه از خروج ترامپ از توافق هستهای مشخص شده اروپاییها عزمی برای حفظ منافع ایران در قبال انجام تعهدات هستهای ندارند. این در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تمامی گزارشات خود بعد از توافق هستهای، پایبندی ایران به برجام را تائید کرده است.
در واقع ثمره ماهها رایزنی ایران با مقامات اروپایی این است که آنها حداکثر هزینهای که تمایل دارند بپردازند اعلام مواضع و انتشار بیانیه در حمایت از برجام است و قرار نیست وعدههایی که درباره اجرایی شدن قانون مسدود کردن تحریمها، برقراری مبادلات تجاری، راهاندازی اس پی وی و… داده بودند عملیاتی نمایند. حتی فراتر از این موضوع اخیراً کشورهای اروپایی با بازی در زمین آمریکا و رژیم صهیونیستی در پی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران میباشند. همچنین در تمام هشت ماه گذشته، اروپاییها هم پای آمریکاییها و شاید بیشتر در پی مهار و محدود کردن نقش و قدرت منطقهای ایران بودهاند.
قرار بود دولت در اردیبهشت ۹۷ ظرف فرصتی ۲ هفتهای از اروپا تضمین عملی برای حفظ منافع ایران در قبال خروج آمریکا از برجام بگیرد، حالا با سپری شدن حدود ۸ ماه، نه تنها اروپا هیچ تضمینی نداد بلکه در جدیدترین اقدام گستاخانه، ایران را تحریم هم کرد!
دومین کلاهبرداری در سومین سالگرد برجام
از سوی دیگر اروپا که بابت وقت کشی و تعلل در اجرای تعهدات برجامی خود به جمهوری اسلامی بدهکار است و باید در این زمینه پاسخگو باشد، در سایه انفعال وزارت امور خارجه، به جای متهم در جای شاکی نشسته و با فرافکنی و فرار به جلو در عرض شش ماه ۴ اتهام تروریستی در خاک این قاره را به جمهوری اسلامی ایران نسبت دادهاند. به عبارتی اروپا در ادامه عهدشکنیهای خود در برجام و رفتارهای موذیانه در میزبانی کانال مالی، همچنان به دنبال وقتکشی و اظهارات گستاخانه در حوزه موشکی و قدرت منطقهای کشورمان و تحریم ایران در موضوع حقوق بشر است. با این حال واکنش مقامات ارشد دولت به این گستاخی، حسن ظن، اغماض و لاپوشانی است!
همزمان برخی خبرهای رسانهای، از عملیات فریب تازهای حکایت میکند. هدف، فریب دوباره افکار عمومی و گرفتن زمان اقدام بهنگام از ایران، با راهاندازی نمادین کانال SPV و بدون مقابله با تحریمهای اصلی است.
جالب اینکه روزنامه دولتی ایران اخیراً در مطلبی بدون امضا تصریح کرد «وقتی اروپا عملیاتی شدن SPV را به تعیین تکلیف لوایح FATF منوط کرده و طیف منتقد هم جلوی کار را گرفته، چطور در این معادله، وزارت خارجه را طرف سوال و فشار قرار دادهاند؟»!
یعنی اینکه درباره همین بسته فریب نیز وعده نسیه میدهند و امتیاز نقد جدید درباره FATF و CFT میخواهند. آمریکا و اروپا امتیازات برجام را یکجا ظرف سه ماه (مهر تا دی ۹۴) از ما گرفتند و در اجرای تعهدات خود به گونهای عمل کردند که به قول آقای ظریف ایران حتی نتوانست یک حساب بانکی در انگلیس باز کند و پس از بدعهدی آمریکا، اروپاییها کل تعهدات را معلق کردند؛ حالا میگویند برای ادای یک دهم همان تعهدات بر زمین مانده، امتیازات نقد جدید بدهید تا ما دوباره به شما وعده بفروشیم!
طلبکاری به جای بدهکاری با چاشنی اتهام زنی
در کنار همین فریبکاری، فشار هماهنگ و تقسیم کار شده برخی دولتهای اروپایی (انگلیس، فرانسه، هلند، لهستان، دانمارک و…) قابل مشاهده است؛ با این هدفگذاری که تعهدات خود را به انجام نرسانند و همان شگرد اتهام افکنی و طلبکاری منتهی به برجام را دوباره در پیش بگیرند.
دو هفته پیش ۶ دیپلمات غربی از سفارتخانههای فرانسه، آلمان، انگلیس، بلژیک، هلند و دانمارک به صورت اسکورت تمام رسمی و پرچمهای برافراشته کشورهای خود بر خلاف موازین دیپلماتیک به ساختمان شماره یک وزارت امور خارجه آمده و پیام شدیداللحن دولتهای متبوع خود را با استفاده از ادبیات غیردیپلماتیک و بسیار تند و زننده به عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه منتقل میکنند، موضوعی که وزارت امور خارجه در اخبار غیرمستقیم خود از آن با عنوان «۱۰ دقیقه ملاقات دیپلماتهای اروپایی» به سرکردگی سفیر دانمارک یاد کرد که برخی سایتهای خبری نزدیک به دولت نیز جزئیات این جلسه را اینگونه روایت کردهاند: «در جلسه مذکور، طرف اروپایی بدون آنکه موضوع جلسه را عنوان کنند، به وزارت خارجه آمده و شروع به بیان موضوعات امنیتی کردند. در این بین، یکی از دیپلماتهای اروپایی کاغذی بیرون آورد تا بیانیهای از طرف جمع بخواند. در این لحظه، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه با قاطعیت حرف طرف مقابل را قطع کرد و گفت: «فکر میکردیم آمدهاید تا از کمکاریهای خود درباره برجام بگویید یا درباره تروریستهایی که در اروپا پناه دادهاید، توضیح دهید و عذرخواهی کنید.»عراقچی سپس اجازه نداد آنها سخنان خود را ادامه دهند و اعلام کرد که «دیدار تمام است». او سپس از جلسه خارج شد، در را محکم بست و رفت.»
تا فرصت جبران باقی است جبران کنید
برآورد دشمن این است که طرف مقابل، به جای اعتراض و مقاومت در مقابل منطق ناحق غرب، همان تهدید را بزرگنمایی کرده و متوجه نظام و مردم میسازد و به برجامهای بعدی و خسارتبارتر تن میدهد. در این شرایط دولتمردان بویژه تیم مذاکرهکننده هستهای بهتر است به جای کنایههای توئیتری و فانتزی بدون اصلاح مسیر خسارت بار برجام، تا فرصت جبران باقی است، به صورت واقعی جبران کنند. حداقل جبران هم، توقف اجرای یکطرفه تعهدات برجام و احیای برنامه هستهای و عدم پیگیری لوایح زیانبار FATF است. خطایی که آشکار گردد اما تکرار شود و تداوم یابد و مایه عبرت نشود، دیگر خطا محسوب نمیشود.