به گزارش مشرق، در نخستین نشست شورای عالی کار که هشتم بهمن ماه بدون حضور نمایندگان کارفرمایی برگزار شد، مقرر شد تا مبنای محاسبه سبد معیشت گزارش دی ماه مرکز آمار قرار گیرد.
هفته گذشته دومین نشست نیز برگزار شد و بار دیگر همین موضوع مورد بررسی بیشتر قرار گرفت اما هنوز به روزرسانی سبد معیشت و به تبع آن فرمولی که بتواند دستمزد سال آینده را به سبد معیشت نزدیک کند برای ارسال و تصمیم گیری نهایی به شورای عالی کار آماده نشده است.
نمایندگان کارگران میگویند: اگر هر سال کارفرماها میگفتند سال سختی برای ماست امسال باید این گزاره را برعکس کنیم و بگوییم سال سختی برای کارگرهاست و دولت باید این مساله را بپذیرد، در غیر این صورت باید آسیبهای اجتماعی در بخش معیشت و دستمزد را به جان بخرد.
فرامرز توفیقی نماینده کارگران در کمیته دستمزد شورای عالی کار در گفت وگو با فارس در این مورد گفت: در آمار هفتگی بانک مرکزی هزینههای خوراکی و آشامیدنیها از تهران اعلام میشد و زمانی که از تهران اعلام میکرد در سالهای قبل برای اینکه عدالت توزیعی نسبی داشته باشیم اعلام میکردیم که حداقلهای قیمتهای ارسال شده بانک مرکزی در تهران را میپذیریم.
بیشتر بخوانید:
چرا مجلس دستمزد کارگران را ۴ میلیون تومان پیشنهاد کرد؟
روال تعیین دستمزد کارگران چگونه است؟
وی ادامه داد: از آنجا که امسال از ۲۹ آذرماه مرکز ملی آمار اعلام کرد که تنها متولی اعلام آمار در کشور این مرکز است دیگر بانک مرکزی آمار تفاوت قیمتهای هفتگی را اعلام نخواهد کرد، مبنای ما آمار مرکز آمار خواهد بود که البته افزایش هزینهها را به صورت ماهانه اما کشوری اعلام میکند.
توفیقی یادآور شد: این افزایش هزینهها یک حداقل، یک حداکثر و یک میانگین دارد و حالا که قرار است در کل کشور دیده شود میانگینها را در نظر میگیریم چرا که اگر بخواهیم حداقلها را بگیریم به استانهای صنعتی و برخوردار اجحاف کردهایم چرا که حداکثر افزایش قیمت را دارند.
وی درباره نسبت سبد معیشت و دستمزد در این مذاکرات مزدی گفت: در این مورد هم دو سبد حداقلی، سبد میانگین تعریف شده و ضریب تأثیر آنها را در کل بودجه خانوار محاسبه کردیم؛ مقرر شد نمایندگان کارفرمایی هم بررسیهایی انجام دهند که تا هفته آینده مذاکرات نهایی انجام شود.
به گفته وی نشست بعدی کمیته دستمزد بعد از تعطیلات و روز چهارشنبه برگزار میشود.
توفیقی درباره سناریوهایی که برای نسبت سبد معیشت و دستمزد مطرح است گفت: سناریوهای متعددی وجود دارد؛ اینکه سبد معیشت در نهایت هر عددی که محاسبه شود، تقریباً این اتفاق نظر وجود دارد که یک شبه و یه روزه و یک ساله امکان رسیدن حداقل دستمزد به سبد معیشت وجود ندارد.
نماینده کارگران گفت: یک راهکاری که قرار شد راجع به آن فکر کنیم و نمایندگان کارفرمایی نیز با آن موافق بودند این بود که سبد معیشت را به دست بیاوریم؛ هر عددی که به دست آمده تورمی بر آن تحمیل شده شده که آن درصد تورم را به دست بیاوریم و همان درصد افزایش را روی حداقل دستمزد ببینیم و به شورای عالی کار پیشنهاد بدهیم.
وی ادامه داد: یعنی فرض کند اگر درصد تورم تحمیلی بر سبد معیشت ۵۰ درصد بود، حالا این ۵۰ درصد را روی حداقل دستمزد بینیم یعنی اگر حداقل دستمزد یک میلیون تومان است، ۵۰۰ هزار تومان روی آن میآوریم و سپس مقایسه کنیم که چه عدد و رقمی میشود.
وی توضیح داد که این بحثها هنوز نهایی نیست و چانه زنیها باید انجام شود تا ببنیم در نهایت اتفاق مثبتی خواهد افتاد.
این نماینده کارگری درباره وضعیت مذاکرات مزدی سال ۹۸ گفت: از آنجا که امسال دولت در روند افزایش قیمتها دست صاحبان صنعت را سخاوتمندانه باز گذاشته و این افزایش قیمتها آنچنان سرسام آور بوده که هیچ قدرت خریدی برای دست مزد بگیران نگذاشته است و از سوی دیگر تنها چیزی که سال گذشته ثابت مانده دستمزد بوده است و وقتی تنها مؤلفه تأثیرگذار بر قیمت تمام شده دستمزد بوده که ثابت مانده الزاماً باید افزایش دستمزدباید اتفاق بیفتد و همین مساله قدرت چانه زنی کارگران را بیشتر میکند و اگر در این زمینه دولت نقش آفرینی خود را باید به درستی انجام دهد، نتایج مثبتی خواهد داشت.