به گزارش مشرق، «حیدر العبادی» که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ پست نخستوزیری عراق را بر عهده داشته و اکنون ریاست ائتلاف «النصر» را بر عهده دارد، در گفتوگویی با خبرگزاری «بغداد الیوم» به برخی سوالات پاسخ داد.
بغدادالیوم از وی پرسید دلایلی که مانع از رسیدن دوباره او به پستنخستوزیری برای دوره دوم شده، چه بوده است؟ العبادی پاسخ داد، به فکر باقی ماندن در قدرت نبوده و برای قدرت کار نکرده است. وی افزود، دوران نخستوزیری او به دلیل چالشهایی مانند تروریسم، آشوب و تنش و ورشکستگی، مرحلهای تاریخی بوده و احساس کرده اگر اقداماتی خارج از چارچوب تلاش برای نابودی داعش و بازگرداندن وحدت دولت انجام دهد به وطن، ملت و تاریخ خیانت کرده است.
بیشتر بخوانید:
تودهنی مشترک ایران و عراق به آمریکا
سوال بعدی این خبرگزاری انتشار خبرهایی درباره بدرفتاری با اسرای داعشی در زندانهای عراق بود که نخستوزیر سابق پاسخ داد، این اظهارات «پروپاگاندا» است و در راستای دستورکارهای شناخته شده انجام میشود.
بغداد الیوم از العبادی پرسید «اخیر اطلاعاتی درباره وجود پایگاههای جدید نیروهای آمریکایی در الانبار فاش شد؛ به نظر شما هدف از اینها چیست؟ و آیا احتمال رویارویی نظامی میان ایران و آمریکا همچنان وجود دارد؟» وی پاسخ داد: پایگاههای آمریکایی در عراق وجود ندارد، اینها پایگاههای عراقی هستند که مستشاران، مربیها و یگانهای رصد اطلاعاتی و نیروهای آموزشی آمریکایی و دیگر تابعیتها در آن حضور دارند. تصور نمیکنم نزاع آمریکایی-ایرانی به حد جنگ نظامی در سایه قواعد درگیری فعلی برسد.
نخستوزیر سابق عراق در سوالی درباره «الحشد الشعبی» گفت، الحشد الشعبی یک نیروی نظامی ملی و مایه افتخار است که با فتوای مرجعیت به وجود آمد و با قدرت و افتخار در کنار دیگر نیروها برای آزادسازی خاک و انسانها از داعش تلاش کرد.
العبادی پیشتر در سلیمانیه گفته بود «من به قاسم سلیمانی احترام میگذارم زیرا در خدمت منافع کشورش است»، بغداد الیوم از وی پرسید منظورش از این جمله چه بوده است؟ العبادی پاسخ داد: من گفتم به سلیمانی احترام میگذارم زیرا وی به منافع کشورش خدمت میکند همانگونه که هر مسئول خارجی دیگری به منافع وطنش خدمت میکند، ما عراقیها نیز باید در راستای خدمت به منافع کشورمان کار کنیم. از سیاستمداران عراقی میخواهم به منافع عراق خدمت کنند نه منافع دیگران، حالا هر کسی میخواهد باشد.... این عیب نیست که با دیگران همکاری کنیم اما باید بر اساس منافع مشترکی که منافع کشور ما را تأمین میکند، باشد.
بغداد الیوم از وی پرسید «آیا نزدیکی عراق به عربستان سعودی در کم رنگ شدن روابط شما با ایران نقش خواهد داشت و آیا ایران مانع این نزدیکی میشود؟» العبادی پاسخ داد: من آمریکایی، سعودی یا ایرانی نیستم، من عراقیام… روابط متوازنی با سعودی، ایران و آمریکا برقرار کردم… عراق جز با مواضع متوازن که منافعش را در نظر بگیرد، نمیتواند باثبات شود.
نخستوزیر سابق عراق در ادامه فرقهگرایی حزبی را بزرگترین اشتباهات پی در پی دولتهای عراق از ۲۰۰۳ تا کنون دانست و بزرگترین و خطرناکترین بحران دولت زمان وی پس از مسأله داعش را بحران اقتصادی دانست.
حیدر العبادی در پاسخ به این سوال که خطرناکترین تهدیداتی که عراق پس از نابودی داعش با آن روبروست چیست؟ گفت، امنیت داخلی، فراهم کردن خدمات اساسی، توازن خارجی در سیاستها از جمله آنهاست.
وی بازگشت دوباره داعش با حجم گذشته را بعید دانست و ضمن اشاره به تعقیب و گریزهای امنیتی علیه این گروهک گفت، ممکن است داعش اقدامات تروریستی محدودی در اینجا و آنجا داشته باشد اما با قدرت گذشته باز نخواهد گشت.