به گزارش مشرق، از احکام شرعی مرتبط با وقایع طبیعی، نماز آیات است. بر این اساس و نظر به فتاوای مراجع عظام تقلید، نماز آیات به واسطه چهار چیز واجب میشود: ۱- گرفتن خورشید ۲- گرفتن ماه گر چه مقداری کمی از آنها گرفته شود و کسی هم نترسد .۳- زلزله اگر چه کسی نترسد ۴- رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها در صورتی که بیشتر مردم بترسند که بنا بر احتیاط واجب برای اینها هم باید نماز بخواند. از وقتی خورشید یا ماه شروع به گرفتن میکند انسان باید نماز را بخواند و بنا بر احتیاط واجب باید به قدری تأخیر نیاندازد که شروع به باز شدن کند. موقعی که زلزله و رعد و برق اتفاق میافتاد انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است. (توضیح المسائل امام خمینی (ره) ص ۲۱۴ مسأله های ۱۴۹۱. تا ۱۵۰۶)
بیشتر بخوانید:
دعای امام علی (ع) در پیشگیری از وقوع بلایای آسمانی
رهبر معظم انقلاب نیز ضمن برشمردن موارد فوق اشاره دارند تاریکی شدید، فرو رفتن زمین، ریختن کوه، صیحه آسمانی و آتشی که گاهی در آسمان ظاهر میشود اسباب وجوب نماز آیات را فراهم میآورد.
آیتالله مکارم شیرازی در مورد چهارم میگوید: صاعقه و بادهای سیاه و سرخ و هر گونه حوادث خوفناک آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند بلکه برای حوادث خوفناک زمینی نیز اگر موجب وحشت بیشتر مردم شود، احتیاط واجب آن است که نماز آیات بخوانند.
آیتالله سیستانی نیز میگوید: «و اما در رعد و برق، و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند و همچنین در حوادث زمینی مانند فرو رفتن زمین و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط مستحب نماز آیات ترک نشود.»
بر این اساس میتوان نتیجه گرفت ریزش کوه و سیلهای خروشان که باعث هراس عمومی میشوند، نماز آیات را برای اهالی آن شهر واجب میکند.