به گزارش مشرق، نشست خبری سیوهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر با حضور سیدرضا میرکریمی دبیر این رویداد در پردیس سینمایی چارسو برگزار شد.
در ابتدای این نشست، کیوان کثیریان مدیر روابط عمومی جشنواره جهانی فیلم فجر از میرکریمی برای آغاز سخنان خود دعوت کرد.
میرکریمی تقارن برگزاری این دوره از جشنواره با نیمه شعبان را به فال نیک گرفت.
وی همچنین با سیلزدگان کشور ابراز همدردی کرد و گفت: جشنواره جهانی فیلم فجر طی تفاهمنامهای با جمعیت هلال احمر، سفیر مهربانی این جمعیت در مجامع بین المللی شده است. همچنین همه عواید بلیت فروشی به سیلزدگان اختصاص پیدا میکند.
دبیر سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر به تحریمهای ظالمانه و بدون توجیه منطقی آمریکا اشاره کرد و گفت: این تحریمها حوزه فرهنگ را هم نشانه رفته و برای جذب فیلم، خرید بلیت برای مهمانان، مرسولات پستی و… با مشکلات مواجه شدیم که قبلاً تجربه نکرده بودیم.
میرکریمی افزود: امسال یک حرکت سازمان یافته هم تلاش داشت مهمانان ما را از حضور در سی و هفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر منصرف کند، اما خوشبختانه این تلاشها چندان اثربخش نبود و بعد از جشنواره بیشتر درباره آن صحبت میکنم.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: جشنواره سال گذشته با ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برگزار شد، اما با توجه به جهش فزاینده قیمت دلار، تمهیداتی اندیشه کردیم که تصور میکنیم نسبت به پارسال ۱۰ درصد افزایش بودجه داشته باشیم. البته از برخی برنامهها کاستهایم. ۵ میلیارد تومان از این میزان توسط سازمان سینمایی تأمین شده است. شهرداری هم توجه جدی به جشنواره داشته و برخی حامی هم داریم که نخواستند نامشان برده شود.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر اظهار داشت: از ۵۸ کشور بیش از ۲۵۰ مهمان داریم که دارای رزومه هستند، نه توریست! ۲۸ مهمان خارجی در کنار ۳۲ جوان داخلی در بخش دارالفنون حضور دارند. امسال حاصل کار یک کارگردان لیتوانیای که ۳ سال قبل در دارالفنون عضو بوده، در قالب یک فیلم سینمایی نمایش داده میشود.
وی افزود: ۸۰ مهمان خارجی هم مهمان بازار فیلم هستند که ۴۶ نفر آنها خریدار و تعدادی هم غرفهدار هستند. ۵۲ فیلم بلند و مستند ایرانی هم در این بخش به نمایش در میآید.
به گفته میرکریمی، حدود ۲۰۰۰ فیلم ثبت نام داشتیم که نشان از رشد جشنواره است که از بین آنها، ۱۶۳ فیلم از ۶۴ کشور به نمایش در میآید.
* نمایش ۱۰ فیلم برای نخستین بار در جهان
وی گفت: ۲ فیلم کوتاه و ۱۰ فیلم بلند برای نخستین بار است که در جهان در جشنواره به نمایش در میآیند. همچنین ۹ کوتاه و ۱۴ فیلم بلند بعد از کشور خودشان برای نخستین بار است که در یک جشنواره بینالمللی به نمایش در میآیند.
میرکریمی خاطرنشان کرد: بیشک ما در جنوب غرب آسیا مهمترین جشنواره هستیم و میتوانیم یکی از ۳ جشنواره برتر آسیا باشیم، کما اینکه الان هم هستیم. معمولاً جشنوارههای تراز اول بیش از ۲۰۰ نمایش فیلم دارند اما ما هنوز به این عدد نرسیدهایم. یکی از مهمترین دلایل هم بضاعت سختافزاری ما و نداشتن کاخ ثابت جشنواره است.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر افزود: در بخش فیلمهای ایرانی به فیلمهای مطرح دهه ۶۰ توجه داشتهایم، مثلاً «دونده» اولین فیلم ایرانی بعد از انقلاب است که به جشنوارهای جهانی راه یافت یا «دیدهبان» اولین فیلم دفاع مقدسی بود که به جشنوارههای خارج از کشور رفت.
میرکریمی تأکید کرد: جشنواره جهانی فجر، جشنواره انتقال تجربه است و میخواهیم صبغه علمی داشته باشیم، نه فرش قرمزی! به همین دلیل مسترکلاسهای بسیاری را تدارک دیدهایم.
وی به بخشهای مختلف جشنواره اشاره کرد و ادامه داد: سه فیلم سینمایی «مصائب شیرین ۲»، «زغال» و «جهان با من برقص» از ایران در بخش مسابقه جشنواره حضور دارند. در بخش جلوهگاه شرق، فیلم زیبایی «۲۳ نفر» هم در کنار فیلمهای آسیایی و کشورهای اسلامی حضور دارد.
* نمایش فیلمهای کمدی در جشنواره جهانی فجر
میرکریمی سپس بخشهای جنبی جشنواره را برشمرد و گفت: یکی از این بخشها «زیتونهای شکسته» بود که امسال با توجه فیلمهای خوبی دریافت کردیم، به «شاخههای زیتون (پنجرهای به دنیای اسلام)» تغییر نام داد و فرصت مطالعاتی خوبی برای دیدن زندگی مسلمانان در کشورهای جهان است.
میرکریمی به بخش «کمدی» در جشنواره جهانی فیلم فجر اشاره کرد و گفت: منصفانه نیست که مخاطب صرفاً فیلمهای هنری را در جشنواره ببیند و با فیلمهای نیمه تجاری دیگر کشورها آشنا نشود. مخصوصاً که ما در کشورمان بیشتر با کمدی کلامی آشنا هستیم، نه تصویری.
میرکریمی خاطر نشان کرد: در این چهار سال که جشنواره جهانی از ملی فجر جدا شده، تلاش داشتهایم کمترین تغییرات را در آئین نامه، مدیران و حتی نیروهای کمکی داوطلب داشتهایم. به همین دلیل جوایز مانند سال گذشته است، اما یک جایزه آزمایشی اضافه کردهایم که جایزه منتقدان (۲ منتقد خارجی، ۱ داخلی) است، اگر موفقیت آمیز باشد، از سال دیگر همان معادل جایزه فیپرشی (فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم) در دیگر جشنوارهها خواهد بود.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر به انتخاب داوران و تاکید بر جوانگرایی اشاره کرد که در میان اسامی داوران بخش بینالملل، نام نرگس آبیار و نوید محمدزاده هم به چشم میخورد و بهروز شعیبی نیز در بخش فیلمهای اول داور است.
میرکریمی درباره حذف نمایشگاه عکس از جشنواره امسال، دلیل آن را صرفهجویی در هزینهها عنوان کرد.
وی همچنین درباره برخی شایعات پیرامون تجمیع جشنوارههای ملی و جهانی فجر گفت: حمایت آقای انتظامی از جشنواره تا این لحظه نشان میدهد که به ادامه آن علاقهمند هستند. احساسم هم این است که عقل جمعی و افراد باسابقه در سینما به این جشنواره و ادامه آن علاقهمندند.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره قیمتگذاری بلیت فیلمها گفت: باشگاه مخاطبان برای همین منظور تشکیل شده است و اعضا از تخفیف ۶۰ تا ۷۰ درصدی بهرهمند میشوند، البته چون ظرفیت سالنهای مان محدود است، امروز ثبت نام باشگاه بسته میشود. فیلمسازان و خبرنگاران ثبت نامی هم با رزرو بلیت، فیلمها را رایگان میبینند.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر اظهار داشت: نمایشهای بازار بلیتفروشی ندارد و اولویت با مهمانان خارجی است. اگر سالن پر نشود، افراد دارای کارت هم میتوانند با ایستادن در صف، فیلم را ببینند.
* مهمترین جشنواره سینمایی ایران از نظر اصغر فرهادی
میرکریمی، برگزاری جشنوارههای ملی و جهانی فجر در بنیاد فارابی را رد کرد، اما گفت که رئیس سازمان سینمایی بر شکلگیری هویت مستقل جشنوارهها تاکید دارد.
میرکریمی اظهار داشت: نمایشگاه تجهیزات سینمایی با مدیریت آقای علیزاده در نیمه دوم و پس از بخش بازار برگزار میشود. امسال ۱۹ شرکت ایرانی در این بخش مشارکت دارند و اگر موفقیتآمیز باشد، احتمالاً از سال بعد از شرکتهای بینالمللی هم دعوت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برای آقای اصغر فرهادی پیغام فرستادیم، ابراز لطف داشتند و گفتند جشنواره جهانی فیلم فجر استانداردترین و مهمترین جشنواره بعد از انقلاب است، اما همزمان با جشنواره برنامه مهمی دارم. البته آقای فرهادی قبلتر به عنوان استاد در بخش دارالفنون حضور داشتهاند.
کیوان کثیریان مدیر روابط عمومی جشنواره هم در پایان خاطرنشان کرد: جشنواره افتتاحیه رسمی ندارد و فردا از ساعت ۱۹:۳۰ و در سینما فلسطین، با پخش فیلم «دیدهبان» آغاز میشود.
سیوهفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر از ۱۸ تا ۲۶ آوریل ۲۰۱۹ (۲۹ فروردین تا ۶ اردیبهشت ۱۳۹۸) به دبیری رضا میرکریمی در تهران برگزار میشود.