سرویس ورزش مشرق - مرور اتفاقات هر روزه در حوزههای مختلف کشور اثبات کننده یک نکته تاسف برانگیز و نگران کننده به نام «سوءمدیریت» است که خسارتهای سنگین و بعضاً جبران ناپذیری به بار میآورد. در حوزه ورزش این مساله به وفور یافت میشود و تنها چیزی که بدان اهمیت داده نمیشود عبرت آموزی است!
در حوزه پرطرفدار و البته پرحاشیه و پر خبر فوتبال شاید معدود مدیران انگشت شماری توسط وزارت ورزش انتخاب شده باشند که پس از رفتنشان حسرت بخوریم و دلتنگ حسن مدیریت آنها شویم. استقلال و پرسپولیس دو تیم پرطرفدار کشور به اتوبانی برای رفت و آمد مدیران اغلب سیاسی و اخیراً اقتصادی و کمتر ورزشی تبدیل شده اند که هر کدام مدتی بر صندلی مدیریت یا هیئت مدیره تکیه زده و اسم و رسمی برای خود به هم زده اند تا منفعتش را در آینده و در جاهای دیگر ببرند!
در یکی از تازهترین شاهکارهای مدیریتی در فوتبال ایران، امیرحسین فتحی در اقدامی احساسی وینفرد شفر سرمربی آلمانی استقلال را پس از باخت مقابل پدیده در مشهد از کار تعلیق کرد و واژه جدیدی به ادبیات مدیریتی وارد کرد. برکناری یا اخراج از اختیارات هر مدیری در هر جای دنیاست، اما در ایران به نوعی پیچیده اجرا میشود و شهامت اعلام آن وجود ندارد. مدیر استقلال که ابتدا کنار گذاشتن شفر را گمانه زنی رسانهها میدانست حالا نه تنها این مربی را از تیم کنار گذاشته و سکان هدایت آبی پوشان را به فرهاد مجیدی سپرده، بلکه مانع ورود شفر به باشگاه هم شده و عملاً شمشیر را برای پیرمرد آلمانی از رو بسته است تا همگان یاد ماجرای پرسپولیس و مانوئل ژوزه پرتغالی در زمان رویانیان بیفتند. کاش مدیران فوتبال ایران شهامت برعهده گرفتن کار خود را چه درست و چه غلط داشتند و به جای فریب افکار عمومی و اتهام به رسانهها دلایل قانع کننده برای اقداماتشان میآوردند!
بیشتر بخوانید:
جنگ علنی مدیرعامل استقلال با رسانهها! / فتحی تکذیبیه خودش را تکذیب کرد!
فتحی تاوان این تصمیم احساسی را خواهد داد / دلیل واقعی برکناری شفر چه بود؟
فتحی قطعاً خودش هم نمیداند عمر مدیریتش ۴ سال طول خواهد کشید یا زودتر از آنچه فکرش را بکند به سرنوشت مدیران قبلی دچار میشود، اما با برکناری شفر که یک سال دیگر با استقلال قراردادی به مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار دارد مشکلی جدید را برای استقلال به وجود آورده است که شاید خودش قبل از درگیر شدن باشگاه با فیفا و جریمه و محرومیت احتمالی از تیم رفته باشد. هرچند این مدیر که اتفاقاً فارغ التحصیل رشته حقوق است و سابقه معاونت حقوقی استقلال را نیز دارد، ادعا کرده که با کمترین هزینه و نزدیک به صفر با شفر به توافق خواهند رسید!
این کار فتحی را شاید بتوان شبیه کاری دانست که محمدرضا زنوزی مالک تراکتورسازی پس از باخت مقابل سپیدرود انجام داد و با رسانهای کردن اتهام به محسن فروزان تیم را کاملاً به حاشیه برد و نتیجه اش فعلاً ۳ باخت متوالی و از دست دادن شانس قهرمانی و شاید سهمیه لیگ قهرمانان آسیا برای تبریزیها بوده است. موضوعی که شاید اگر زنوزی رسانهای نمیکرد و در گفتگوهای زیادش به آن دامن نمیزد، آسیب کمتری به تیم وارد میساخت. حالا فتحی هم در فاصله ۳ هفته تا پایان مسابقات استقلال تیم را کاملاً به حاشیه برده است و باید منتظر ماند نتیجه این شوک بد موقع، مثبت خواهد بود یا منفی؟
البته که استقلالیها با آن شادی غیرمعقول و قهرمانانه وار و بالا انداختن شفر پس از بردن سپاهان در اصفهان و اخراج ناگهانی و راه ندادن شفر به باشگاه نشان دادند «تعادل» حلقه مفقوده شان است و مدیران این تیم که این عدم تعادل و ناهماهنگی در سطح هیئت مدیره هم دیده میشود، نمیتوانند خودشان را پشت انتخاب فرهاد مجیدی که دارای محبوبیت خاصی در بین استقلالی هاست، پنهان کنند!
البته ایراد بزرگتر را باید به وزارت ورزش گرفت که به ادعای حسن زمانی عضو سابق هیئت مدیره باشگاه، تمدید قرارداد شفر برای فصل بعد هم به خواسته آنها بوده و الان اگر جریمه ای متوجه استقلال شود قطعاً باید این نهاد به عنوان متولی باشگاه متقبل شود. هر چند داورزنی به عنوان معاون حرفه ای و قهرمانی این وزارت خانه گفته است که باشگاه در انتخاب مربی و کادر فنی اختیار دارد و ما نظارت اجمالی داریم، باشگاه باید به این اتفاق پاسخ بدهد!
استقلال که ابتدای فصل را با حاشیه تمدید قرارداد تیام و جپاروف و قراردادهای نیمه شب مدیران قبلی شروع کرد، پایان فصل را هم با حاشیه اخراج شفر به پایان رساند و به نظر میرسد آغاز فصل بعد فوتبالی این باشگاه هم با حاشیه انتخاب سرمربی جدید و البته شکایت احتمالی شفر و شاید کسر امتیاز و جریمه میلیاردی آغاز شود و چه خوب است علاج واقعه قبل از وقوع کرد!