کد خبر 957023
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۷
تهیه کره با مشک در دوره قاجار

این دسته بیشتر اعیان زادگان بودند ولی در هر حال روزه را می گرفتند، چون اگر نمی‌گرفتند، درخانه خودشان هم، جا نداشتند.

به گزارش مشرق، در کتاب «شرح زندگانی من» که با موضوع تاریخ اجتماعی و اداری دوره قاجاریه به قلم عبدالله مستوفی نگاشته شده، آمده است:

به جز مقدسینی که قبل از افطار راهی مسجد می‌شدند و آنها که دم صبح هم همین کار را می‌کردند، دسته سومی هم بودند که شب را به قمار صبح می‌کردند و می‌گفتند اگر به این سرگرمی مشغول نشوند، ناچارند بخوابند و روز دیگر خواب نمی‌روند و روزه برای آنها مشکل خواهد شد.

این دسته بیشتر اعیان زادگان بودند ولی در هر حال روزه را می‌گرفتند، چون اگر نمی‌گرفتند، درخانه خودشان هم، جا نداشتند.

مرحوم «احمد منشور» می‌گفت با «برادرم موقر» در مجلس قمار تا صبح مشغول شدیم چون به سحری نرسیدیم روزه را خورده بعد به منزل آمدیم خبر روزه خوری ما زودتر از خودمان به منزل رسیده بود. همینکه وارد شدیم مادرم از ما رو گرفت. چند روز با ما مثل جذامی‌ها رفتار می‌کردند. قدغن شده بود نوکرها به ما نزدیک شوند. غذایی اگر می‌آوردند، در اتاق می‌گذاشتد و فرار می‌کردند. ظرف‌های غذای ما را علی حده در حضور ما کنار حوض، خاک‌مال می‌کردند تا بالاخره با وساطت برادر بزرگ‌تر ما را توبه دادند و دوباره به عضویت خانه پذیرفتند.

برای خوردن روزه نیاز بود که طبیبی تصدیق مرض بدهد، اطبای آن دوره حتا اطبای یهودی ولو برای روزه خوری هم احترام تصدیق خود را داشتند و تصدیق دروغ نمی‌دادند.

محال بود وقت افطار صدای فقیری از کوچه بلند شود و چندین نفر داوطلب به سمتش نروند. …در این ماه کار تعطیل می‌شد و مردم به عبادت مشغول می‌شدند. طلبکار، سر وقت بدهکار نمی‌رفت. ادارات دولتی باز بود اما کسی مراجعه نمی‌کرد. مرافعه شرعی در دفتر علما متوقف می‌شد. محصلین دیوانی به سراغ مطالبه بدهکاری نمی‌رفتند.

در خانه‌ها کسی به نوکرها امر و نهی نمی‌کرد. اگر بنایی نیمه‌تمام بود صاحب کار، بیش از نصفِ روز کار نمی‌کشید اما اجرت روز کامل را می‌داد. خلاصه اینکه مردم در همه چیز رعایت یکدیگر را می‌کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • mostafapv IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    46 2
    جالب بود
  • IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    17 4
    صاحبکار نصف روز کار می کشید و یک روز اجرت می داد در دولتهای قبل در ماه رمضان ادارات ساعت نه شروع می شد این دولت اصلا ماه رمضان و غیر ماه رمضان حالیش نیست چون لیبرال است
  • IR ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    20 0
    الانه الحمدلله همه چی در برعکس شده
  • IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    14 0
    الان طرف میره پیش دکتر میگه شست پام درد میکنه دکتره میگه از روزه است نگیر خوب میشه
  • ی IR ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    13 0
    ای کاش هنوز هم همون‌دوران بود با همون فرهنگ‌چقدر عقاید قوی تر و مردم پایبند بودن باوقار متدین
  • IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    15 6
    ای کاش این رسوم احیا شوند
  • شکارچی IR ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    14 0
    هماهنگی و دینداری جامعه توی این مورد جالب بود تا جایی که حتی صاحب کار به کارگر سخت نمی گرفته واقعا این فرهنگ ها چه فرهنگ های خوبی بودن.
  • IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    14 0
    اما الان عده ای پرده دریده شده اند گناه روزه خواری را به دیگران نسبت می دهند گویی حساب و کتابی در کار نیست وقتی پیر میشوند بیدار میشوند که دیگر کار از کار گذشته و فرصتهای طلایی جوانی سپری شده است
  • IR ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۸
    14 0
    درود برشرفشون

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس