به گزارش مشرق به نقل از روابط عمومی موسسه سینمایی هنر و تجربه، مراسم افتتاحیه هفته فیلمهای اروپایی عصر دیروز (شنبه ۱۸ خرداد) با حضور سفرای کشورهای هلند، قبرس، اسلواکی، اکوادور، اسپانیا، دانمارک، پرتغال و رایزن فرهنگی مجارستان، معاون سفیر اسلوونی، دبیر اول سفارت هلند، رایزن فرهنگی لهستان، دبیر اول و رایزن فرهنگی سوییس، معاون سفیر اسپانیا، رایزن فرهنگی ایتالیا، رایزن فرهنگی بلغارستان، دبیر اول سفارت سوئد، دبیر سفارت نروژ، «ژان ون دولد» کارگردان فیلم «ارتش خاموش» در خانه هنرمندان برگزار شد.
در ابتدای این برنامه «الکساندر ریهگر» مدیر موسسات ملی فرهنگی اتحادیه اروپا در ایران (EUNIC) و دبیر انجمن فرهنگی اتریش در توضیحی درباره فعالیتهای این نهاد گفت: یونیک از ابتدای تاسیس خود در سال ۲۰۰۶، همواره در پی ایجاد اعتماد، درک و فهم میان ملل اروپایی و دیگر نقاط جهان از طریق فرهنگ بوده است. ما به همرسانی اقدامات سازنده، تشویق تنوع فرهنگی و درک متقابل فرهنگها معتقد هستیم.
وی افزود: هفته فیلمهای اروپایی امسال هدفمندترین پروژه فرهنگی اروپا تا به امروز و گویای ماهها فعالیت کشورهای شرکتکننده از جمله اتریش، بلغارستان، بلژیک، قبرس، دانمارک، فنلاند، آلمان، یونان، مجارستان، ایتالیا، نروژ، هلند، لهستان، پرتغال، سوئد، اسلوانی، اسلواکی، اسپانیا و سوییس است که در قیاس با سال پیش توانستهایم هم شمار کشورهای شرکتکننده و هم شهرهای دخیل در پروژه را تا ۲۵ درصد افزایش دهیم و این امر گویای اهمیت عظیمی است که کشورهای اتحادیه اروپا و البته سوییس و نروژ برای گسترش تعاملات فرهنگی خود با ایران قائل هستند.
ریهگر همچنین از تلاش برای گسترش این مراودات خبر داد و گفت: در تلاشیم تا پلهای فرهنگیمان را با ایران بسازیم زیرا معتقدیم تبادل فرهنگی عنصر اصلی در عمقبخشی به درک متقابل از یکدیگر است. همچنین مفتخریم که فیلمسازانی از قبرس، هلند، سوئد و سوییس کارگاههایی را در تهران و دیگر شهرها برگزار میکنند که امیدواریم آغازگر گفتمانی پرثمر و حتی بیش از آن، همکاریهای جدید باشد.
وی ادامه داد: امیدواریم فیلمهای اروپایی که در بابل، اصفهان، کرمان، کیش، مشهد، تبریز، تهران و شیراز اکران میشود به عمق بخشیدن درک تنوع فرهنگی و هنری اروپا کمک کند. امیدواریم جامعه ایران که با فیلمسازان، کارگردانان و بازیگران در سطح جهان خود خو گرفتهاند، از فیلمهای منتخب ما الهام بگیرند.
مدیر موسسات ملی فرهنگی اتحادیه اروپا در ایران با بیان اینکه از این پس به عنوان دبیر انجمن فرهنگی اتریش سخن میگوید، عنوان کرد: اولین اکران امروز، فیلم «دره تاریک» نامزد اسکار در سال ۲۰۱۴ به کارگردانی آندرس پروچاسکا تدوینگر سابق میشاییل هانکه است؛ فیلمی تکاندهنده از منظر دیداری که در روستایی برفی در تریول، با مکانبخشی نوین به اسطورهسازی کابویی در کوههای برفی اتریش قرن ۱۹ پیش میرود. پروچاسکا و فیلمبردارش تامس کیناست با به کارگیری چوب تیره و توناژ رنگی زمین که در مواردی تقریباً مونوکروم به نظر میآید، رنگآمیزی چشمگیری ارایه میدهند.
در ادامه این مراسم ژاک وارنر سفیر کشور هلند با بیان اینکه امسال افتخار برگزاری جشنواره فیلم اروپا در ایران نصیب سفارت هلند شده است، گفت: ما با کمک و همراهی موسسه سینمایی «هنروتجربه» توانستیم ۱۹ فیلم اروپایی را در هشت شهر ایران معرفی کنیم. امسال ما نه تنها به دنبال فیلمهایی با کیفیت ارزشی بالا بودیم که جایزه بردهاند و نامزد دریافت جوایز بینالمللی هم هستند، بلکه یک موضوع دیگر را هم برای انتخاب مدنظر قرار دادیم؛ اینکه فیلمها میبایست نشاندهنده ارزشهای اروپایی بوده و پیامهای مثبتی برای جوامع دنیا در برداشته باشد.
وی افزود: این پیامها میتوانند در مسیر بالا بردن آگاهی مثلاً در مورد محیط زیست و تغییرات اقلیمی باشند مانند فیلم سوییسی که درباره انقراض تدریجی زنبورهاست. بعضی وقتها این پیامها در مورد مواظبت و حمایت از جوامع و فرزندانمان هستند مثل فیلم نروژی که در مورد یک حمله تروریستی در سال ۲۰۱۱ است که در اثر آن تعداد زیادی کودک کشته شدند.
وارنر درباره دیگر فیلمهایی که قرار است در این هفته نمایش داده شوند، گفت: یک فیلم هلندیداریم که نشاندهنده اهمیت بالای مواظبت و حمایت از کودکانمان در مقابل خشونت و درگیری است. این فیلم داستان پسربچه کوچکی است که در آفریقا ربوده میشود تا به اجبار به عنوان یک کودک سرباز کار کند. یک خواننده مشهور هلندی که سفیر انجمنی است بهنام کودک جنگ، میخواسته در هلند نسبت به سرنوشت تعداد بسیار زیادی کودک در آفریقا که در اثر جنگ و درگیری بحرانزده شدهاند آگاهی مردم را بالا ببرد.
وی ادامه داد: این خواننده مشهور از کارگردان هلندی فیلم، آقای ژان ون د ولد که امروز در اینجا حضور دارند، خواست تا به او کمک کند این داستان را برای درست کردن فیلم آن بنویسد. آنها در ساختن این فیلم از تجارب واقعی کودکانی که مورد حمایت انجمن کودک جنگ قرار گرفتند، استفاده کردند. اکران این فیلم هلندی تأثیر بسیار قابل توجهی گذاشت به حدی که از کارگردان آن دعوت شد که فیلم را در سازمان ملل متحد در نیویورک، در کمیسیون اروپا و در دادگاه بینالمللی لاهه به نمایش بگذارد.
سفیر هلند با تاکید بر اینکه تصاویر گویای هزاران کلمه هستند و این فیلم به سیاستگذاران بینالمللی و قضات و رهبران کمک کرده تا اهمیت اهداف جهانی حمایت از حقوق بشر و حمایت از ضعیفترین اعضای جوامع یعنی کودکان، زنان و اقلیتها را درک کنند، گفت: اتحادیه اروپا همیشه آماده گفتوگو در این موارد است و آمادگی دارد با تمام کشورهایی که میخواهند به این اهداف برسند در این زمینه همکاری کند.
وی درباره نمایش چنین فیلمهایی در ایران نیز عنوان کرد: افتخار دارم به اطلاعتان برسانم که در این هفته طیف گستردهای از فیلمهای جالب را تماشا میکنیم که هر کدام پیام مهمی دربر دارند. به اشتراک گذاشتن این داستانها با ایرانیان امری است که همه سفارتهای اروپایی برای آن اهمیت قائل هستند و برای اینکار چه راهی بهتر از تبادل فرهنگی. امیدوارم فیلمهای ما برایتان سرگرم کننده و جالب باشند.
جعفر صانعی مقدم مدیرعامل مؤسسه سینمایی «هنروتجربه» نیز آخرین سخنران این برنامه بود که ضمن خوشامد به مهمانان حاضر در مراسم از الکساندر ریهگر مدیر مؤسسات ملی فرهنگی اتحادیه اروپا در ایران EUNIC)) یونیک، سید علی پاکدامن مدیرکل امور دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه، شریعتی رئیس اداره امور، همکاریهای دینی، فرهنگی، هنری و ورزشی وزارت امور خارجه، محمدعلی کیانی مدیرکل همکاریهای فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، روحالله حسینی مدیرکل دفتر جشنوارهها و همکاریهای بینالمللی، سفرا و هنرمندان برای همکاری در برگزاری این رویداد تشکر کرد.
وی همچنین برگزاری هفتههای فیلم و ایجاد امکانی برای آشنایی هنرمندان کشورهای مختلف با همدیگر را موجب نزدیکی و آشنایی این قشر، با فرهنگ و آداب زندگی سایر انسانها در نقاط مختلف جهان دانست و افزود: به عبارت دیگر هنر سینما و فیلم دریچهای است برای اینکه نشان دهیم انسانها با زبانها و فرهنگهای مختلف تماماً عضوی از جامعه بزرگ انسانی هستند و همگی میبایست از حق مساوی برای زندگی و بهرهمندی از امکانات مختلف فرهنگی و اقتصادی برخوردار باشند. متاسفانه زیاده خواهیها و نقطه نظرات سیاسی بعضی از کشورها، محدودیتهایی را برای برخی از کشورها از جمله ایران بهوجود آوردهاند.
وی خطاب به حاضران در این مراسم گفت: هنرمندان، مهمانان و سفرای محترم که در این جمع حضور دارید، بیایید تا از این رویداد فرهنگی در حال برگزاری، الگو بگیریم و امکان بهرهمندی همه انسانها را از پیشرفتهای اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی فراهم آوریم.
مدیرعامل موسسه سینمایی «هنروتجربه» درباره جزییات این هفته عنوان کرد: در مهر ماه سال گذشته هفته فیلم اروپایی را با نمایش ۱۵ فیلم از کشورهای مختلف اروپایی در هفت شهر برگزار کردیم که خوشبختانه این نمایشها با استقبال خوبی روبهرو شد. هفته فیلم اروپایی امسال نیز با همکاری فعالانه و صمیمانه مدیر محترم مؤسسات فرهنگی اتحادیه اروپا در ایران و تلاش پیگیری همکار ایشان سرکار خانم میشل دامین از سفارتخانه کشور هلند با مشارکت ۱۹ کشور و با نمایش ۱۹ فیلم از امروز ۱۸ خرداد ماه ۱۳۹۸ طی هشت روز برگزار میشود. متاسفانه کشور انگلستان به دلیل عدم تهیه رایت فیلم در آخرین لحظه نتوانست در این رویداد شرکت کند.
وی ادامه داد: این فیلمها علاوه بر تهران در شهرهای مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز، کرمان، بابل و کیش به نمایش گذاشته میشوند و همزمان با نمایش فیلمها برای توسعه همکاریهای سینمایی بین فیلمسازان و تهیهکنندگان ایرانی و اروپایی، چند پنل در تهران و این شهرها در خصوص بحث و تبادل نظر در زمینه تولید فیلم هنری و چگونگی انجام تولید مشترک فیلم با حضور فریدون جیرانی، محمدمهدی عسگرپور، رسول صدرعاملی، مازیار میری، مانی میرصادقی، مهرداد اسکویی و سیاوش جمالی برگزار میشود.
صانعی مقدم همچنین به حضور مهمانان خارجی در این برنامهها اشاره کرد و گفت: آقای تیری اسپیچر از کشور سوییس، آقای ژان ون د ولد از کشور هلند و آقای ماریوس پیپه ریدس از کشور قبرس در این پنلها حضور دارند.
وی در پایان صحبتهایش از مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان و دیگر دست اندرکاران برگزاری این رویداد تشکر کرد.
در اولین روز هفته فیلم اروپایی و پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، دو فیلم «دره تاریک» به کارگردانی آندرس پروچاسکا محصول کشور اتریش و «ارتش خاموش» به کارگردانی ژان ون دولد محصول هلند برای تماشاگران به نمایش درآمد.
در این مراسم همچنین مسئولان ایرانی همچون محمدجواد شریعتی رییس اداره امور، همکاریهای دینی، فرهنگی، هنری و ورزشی وزارت امور خارجه، محمدعلی کیانی مدیرکل فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمدجواد حقشناس عضو شورای اسلامی شهر تهران، سید محمدمهدی طباطبایینژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان، روحالله حسینی مدیر کل دفتر جشنوارهها و همکاریهای بین المللی سازمان سینمایی، رائد فریدزاده معاون امور بینالملل بنیاد سینمایی فارابی و… حضور داشتند.