به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
روزنامه استریت تایمز مقارن سفر شینزو آبه به تهران نوشت: نخستوزیر ژاپن در مخمصه سختی گرفتار آمده، چون در میان دو دشمن قرار گرفت.
بیشتر بخوانید:
قاطعیت هوشمندانه رهبر انقلاب پروژه ترامپ را به شکست کشاند
پیک آمریکا دست خالی برگشت چون دست خالی آمده بود
حمایت یک شورای صهیونیستی از مذاکرات برای تقویت برجام
ژاپنیها دنبال تأمین انرژی و امنیت آن هستند که ایران در تأمین هر دو؛ نقش مؤثری دارد. علت مؤثر نیفتادن سفر نخستوزیر ژاپن، به ریشه اصلی تنش موجود میان ایران و آمریکا برمیگردد. ریشه اصلی ماجرا تصمیم ترامپ رئیس جمهور آمریکا به خروج از برجام و وضع تحریمهای شدید علیه ایران است. در واقع حتی اقدامات اخیر ایران نیز در چارچوب برجام صورت گرفت و نه یک عمل ضد برجامی.
بنابراین اگر ژاپن باید مذاکرهای انجام میداد، نه در تهران بلکه باید در واشنگتن انجام میشد؛ چرا که این آمریکاست که تعهدات خود در توافق جهانی (برجام) را زیرپا گذاشته است.
یاسویوکی ماتسوناگا، استاد مطالعات خارجی دانشگاه توکیو در گفتوگو با استریت تایمز گفت: بعید است با توجه به ریشه عمیق اختلافات تهران و واشنگتن، ژاپن بتواند نقشی اساسی در رفع این تنش بازی کند، چون از یک طرف ژاپن از امضاءکنندگان برجام نیست بنابراین مسئولیت یا تعهدی در قبال آن ندارد و از طرف دیگر دایره عملکرد ژاپن در این زمینه بسیار محدود است.
کویچیرو تاناکا، استاد دانشگاه «کیو» در ژاپن نیز معتقد است: با توجه به کلیه این شرایط باید گفت نخستوزیر ژاپن با تعهدی که به رئیس جمهوری آمریکا برای میانجیگری داده است، به نوعی خود را در یک مخمصه سختی قرار داده است، چون اگر ژاپن بخواهد بهعنوان یک شریک سیاسی و اقتصادی ایران صادقانه برای حفظ برجام بکوشد، بیتردید باید تحریمهای وضع شده از سوی آمریکا برای خرید نفت ایران را نادیده بگیرد، در این صورت خشم آمریکا علیه خود را برمیانگیزد و چنانچه بخواهد علیه ایران موضع بگیرد، باید نقش بیطرفی خود را تضعیف کرده و حقیقت (ایران) را نادیده بگیرد.