به گزارش مشرق، اعضای کنگره آمریکا پنجشنبه از سیاستهای «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در دامن زدن به تنشها با ایران ابراز نگرانی کرده و هشدار دادهاند هر گام اشتباه از سوی هر یک از دو طرف میتواند به درگیریهای گسترده منجر شود.
این هشدارها بعد از آن مطرح شد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک فروند پهپاد آمریکا را بعد از ورود به حریم سرزمینی ایران سرنگون کرد. مقامهای دولت ترامپ، ساعاتی بعدتر جلسهای با حضور سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان آمریکا برگزار کرده و درباره «پاسخ به اقدام ایران» رایزنی کردند.
ترامپ بعد از ساقط شدن پهپاد «گلوبال هاوک»، ابتدا در پیامی در توئیتر نوشت: «ایران مرتکب اشتباه بسیار بزرگی شد.» او علیرغم این، ساعاتی بعدتر در حضور نخستوزیر کانادا از اهمیت موضوع کاست و گفت که سرنگونی پهپاد آمریکایی احتمالاً اشتباه یک ژنرال ایرانی بوده است.
«جیم ریش»، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا بعد از پایان این جلسه گفت: «رئیسجمهور نمیخواهد وارد جنگ با ایران شود. کنگره هم این را نمیخواهد. مردم آمریکا هم نمیخواهند.»
بیشتر بخوانید:
ترامپ عقب نشینی کرد
بایدن: سیاست ترامپ در قبال ایران «فاجعه» است
«ریچارد بلومنتال»، سناتور ارشد آمریکایی هم ابراز نگرانی کرد که خطای محاسباتی از سوی هر کدام از دو طرف میتواند به درگیری نظامی تمامعیار منجر شود. «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا خواستار تلاش حداکثری برای تنشزدایی با ایران شد.
پلوسی گفت: «وضعیت خطرناکی است. تنشها در منطقه رو به فزونی هستند. بایستی برای محافظت از منافع خودمان قوی و راهبردی عمل کنیم. البته، نباید در خصوص کارهایی که انجام میدهیم، بیپروا هم عمل کنیم. فکر نمیکنم رئیسجمهور میخواهد به جنگ با ایران برود. هیچ تمایلی برای وارد شدن به جنگ در کشور ما وجود ندارد.»
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در پیامی در توئیتر گفت که ایران به دنبال جنگ نیست، اما «مجدانه از آسمانها، زمین و آبهای» خود دفاع خواهد کرد. ظریف ساعتی بعدتر هم مختصات جغرافیایی محل هدف قرار گرفتن «گلوبال هاوک» را در توئیترش منتشر کرد و گفت که هواپیمای آمریکایی بعد از تجاوز به حریم هوایی ایران سرنگون شده است.
«مجید تخت روانچی»، سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نامهای به «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد نقض فاحش تمامیت ارضی ایران و بیتوجهی به قوانین بینالملل و نقض ماده ۲۵ منشور ملل متحد توصیف کرد. او در مصاحبهای هم گفت که پهپاد آمریکایی بعد از بیتوجهی به اخطارهای رادیویی هدف آتش پدافند نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران قرار گرفته و سرنگون شده است.
سیاستمداران دموکرات در آمریکا دونالد ترامپ را به دلیل بر هم زدن توافق هستهای «برجام» و آغاز سیاستی موسوم به «کارزار فشار حداکثری» مقصر شدت گرفتن تنش با ایران میدانند. ترامپ بعد از خروج از برجام، تحریمها علیه ایران را از سر گرفته، چندین دور تحریم علیه ایران وضع کرده، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» قرار داده و اتباع ایران را از ورود به خاک آمریکا منع کرده است.
«باب منندز»، سناتور ارشد آمریکایی در گفتوگو با الجزیره گفت: «فشار حداکثری معطوف به یک نتیجه است. نتیجه بایستی ایجاد یک گشایش دیپلماتیک برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره باشد. برداشت من از همه کارهای دولت این است که فشار حداکثری فقط هدفش ایجاد فشار است. اگر سوپاپی برای خروج از چنین فشاری وجود نداشته باشد، در نهایت ماجرا به انفجار ختم میشود.»
نمایندگان دموکرات کنگره علاوه بر این خاطرنشان کردهاند که ترامپ اجازه نخواهد داشت بدون مشورت با نهاد قانونگذار، وارد درگیری با ایران شود.
«الیوت انگل»، رئیس دموکرات کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «ما (کنگره) شاخه همتراز دولت هستیم و لازم است هر گونه پاسخ [به ایران] مجوز کنگره را داشته باشد. امیدوارم که انتخاب دولت این نباشد که بخواهد یکهتازانه گام در این مسیر بگذارد و امیدوارم که با کنگره و متحدانمان همکاری کند.»
«تام یودال»، نماینده دموکرات ایالت ویرجینیا هم در جلسه دیشب مجلس سنای آمریکا از همکارانش خواست به طرح او برای جلوگیری از جنگ با ایران رأی مثبت بدهند. او در صحن مجلس سنا گفت: «جنگ با ایران در راستای منافع راهبردی ما نیست و اکثریت مردم آمریکا هم با این موافقند. مردم آمریکا از جنگهای دائمی در خاورمیانه که سرمایههای ما را هدر میدهند، فاقد دستاوردهای راهبردی هستند و زندگی مردان و زنان آمریکایی را به خطر میاندازند به تنگ آمدهاند.»