ایران عربستان

به نظر می رسد در شرایط فعلی پیش شرط هرگونه مذاکره منطقه ای با عربستان سعودی تغییر رفتار این رژیم است، مساله ای که البته در وهله کنونی بعید به نظر می‌‎رسد.

سرویس جهان مشرق - مذاکره ایران با عربستان راهکاری است که برخی از مسئولان و کارشناسان داخلی آن را برای کاهش تنش در منطقه غرب آسیا تجویز می‌کنند. این گروه معتقدند که تنها در خلال گفت‌وگو و رایزنی فی‌مابین ممکن است که انبوه اختلافات به وجود آمده بین این دو کشور حل و فصل شود.

نظر به همین مساله در این نوشتار تلاش می‌شود به این سوال پاسخ گفته شود که چرا امکان نتیجه بخش بودن مذاکره با عربستان سعودی در شرایط فعلی نزدیک به صفر است.

** عدم وجود پیش شرط‌های اولیه مذاکره

بدیهی است که استقلال سیاسی، شرط اولیه هر مذاکره بین المللی و منطقه ای است. نظر به همین مهم چگونه می‌توان با کشورهایی وارد مذاکره شد که مطلقاً قدرت و اجازه تصمیم گیری مستقل را ندارند. کشوری مانند عربستان سعودی که حتی برای انتخاب پادشاه و ولیعهد خود به موافقت دولت آمریکا نیاز دارد، اساساً آیا توانایی مذاکره مستقل و اجرای آن را دارد؟

در این میان وابستگی ارتش سعودی و امارات به تسلیحات آمریکایی در کنار سلطه غربی‌ها بر شرکت‌هایی از قبیل آرامکو و همچنین درگیر بودن بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار اوراق بهادار عربستان در بورس آمریکا دلایلی واضح بر این مدعا هستند که عربستان کشوری کاملاً وابسته به آمریکا است.

همچنان که غرب و به ویژه آمریکا نیز به هیچ وجه تمایل ندارند که کشورهای حاشیه خلیج فارس را وارد حیطه تصمیم‌گیری و توافقات خود کنند. در این باره می‌توان به برجام اشاره کرد که با وجود اصرار شدید عرب‌ها، سیاستمداران غربی هرگز حاضر نشدند کشورهای عربی را به عنوان همپیمانان خود در مذاکرات شرکت دهند.

این درحالی است که با روی کار آمدن ترامپ و برملا شدن چهره واقعی دولت آمریکا بیشترین تعرض به عربستان صورت گرفته و کار به جایی می‌رسد که ترامپ مدعی می‌شود: «اگر آمریکا نبود، سعودی‌ها فارسی صحبت می‌کردند!»

** منشاء اختلافات ایران و عربستان چیست؟

موضوع دیگری که در مورد مذاکره ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس از قبیل عربستان سعودی مطرح می‌شود دستور کار مذاکرات است. برای نمونه عربستان سعودی همواره ایران را به دخالت در امور همسایگان خود متهم کرده است اما نگاهی بی‌طرفانه به وضعیت منطقه نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران نه تنها در منطقه نقش مخرب نداشته بلکه همواره با حضور بیگانگان و تقویت تروریسم در غرب آسیا مخالفت و مقابله کرده است.

مساله دیگری که باید مدنظر داشت این است که نقش مستشاری ایران در سوریه و عراق، با مجوز دمشق و بغداد بوده و به درخواست دولت‌هایی است که سازمان ملل به آنها مشروع بخشیده است. در مقابل این عربستان سعودی است که در دو دهه اخیر به ترویج تروریسم و افراطی گری در منطقه دامن زده است.

چه کسی می‌تواند نقش عربستان در ایجاد عناصر سلفی در افغانستان برای مقابله با شوروی را منکر شود؟ سنگ بنای القاعده را چه کشوری بنا نهاد؟ آیا عربستان سعودی نبود که تسلیحات بی شماری را به گروه‌های تکفیری در سوریه ارسال کرد؟ مگر نه این بود که کمربندهای انتحاری و ماشین‌های بمب گذاری شده در عراق با دست‌های پنهان آل سعود هزاران تن از مردم بی گناه را به کام مرگ گرفت؟ دانشکده‌های دینی عربستان سعودی آیا جز مفتی‌های تکفیری دستاورد دیگری برای جهان اسلام داشته اند؟ و سوال بنیادین اینکه چگونه می‌توان با کشوری با این تاریخچه و با این عملکرد برای تامین امنیت منطقه وارد گفت‌وگو شد و از آن مهم‌تر به توافق رسید؟

** لجام گسیختگی سیاسی عربستان سعودی

عربستان سعودی به واسطه رویکرد سیاسی خود نشان داده هرگز کشوری نیست که بتوان به آن اعتماد کرد و در این راستا جنگ یمن یکی از ده‌ها نمونه ای است که می‌توان بر آن استناد کرد. ایران نه تنها نباید با افرادی که مسئول کشتار شمار بسیاری از مردم بی گناه یمن است وارد مذاکره شود بلکه باید تلاش کند که ضمن محکوم کردن آن در محافل بین المللی، عاملان این جنایت را به عنوان جنایتکار جنگی معرفی کند.

پیش از این نیز عربستان نشان داده بود که با هرگونه خیزش مردمی که منجر به روی کار آمدن دولت مستقل در کشورهای عربی و اسلامی شود به شدت مخالفت می‌کند. حمایت حکومت سعودی از دیکتاتورهایی مانند بن علی، حسنی مبارک، علی عبدالله صالح و دیگران گوشه‌ای از مخالفت آنها با خواست و اراده مردم است.

جمهوری اسلامی با چه حکومتی بر سر میز مذاکره بننشیند؟ رژیمی که جز ناامنی و تباهی و حمایت از دیکتاتورها آورده‌ای برای منطقه نداشته است! سران رژیم سعودی طی این سالها چه آورده‌ای حتی برای مردم کشورهای متحد خود داشته‌اند؟ تونسی‌ها، سودانی‌ها، بحرینی‌ها، لبنانی‌ها و یمنی‌ها چه بر سر کشورشان آمد؟ کشورهایی که روزگاری با سعودی‌ها روابط بسیار خوبی داشتند و یا حتی دارند اما عاقبتی جز دیکتاتوری و جنگ برایشان رقم نخورد. شیعیان بحرینی که اکثریت این کشور را شامل می‌شوند، برای حقوق حداقلی خود می جنگند، روسای جمهوری مانند عبدالله صالح که روزگاری نیروی سعودی‌ها در یمن بود به چشم بر هم زدنی فراموش شد و یا ملت یمن برای دستیابی به دموکراسی سالها باید هزینه جنگ را متحمل بشود.

از این مثال‌ها برای سعودی‌ها بسیار است، از کمک به تروریست‌ها در عراق و سوریه تا پناه دادن به دیکتاتورهایی که از سمت مردم کشورشان طرد شده اند. حال با چنین کشوری با چنین سیاستی چگونه می توان مذاکره کرد؟ کشوری که به بی تعهدی و بی مسئولیتی در قبال متحدین خود مشهور است. از کجا می توان به عهدی که می‌بندد مطمئن بود؟

از طرفی دیگر خیانت آل سعود به آرمان فلسطین را نمی‌توان در این راستا نادیده گرفت. آنها درحالی پشتیبانی ایران از حماس و جهاد اسلامی را محکوم می‌کنند که خود با صهیونیست‌هایی که انواع و اقسام جنایت را در نوار غزه مرتکب شده اند وارد روابط دوستانه شده و روند عادی سازی روابط با آنها را در پیش گرفته‌اند.

کشور لبنان هم از این دایره مستثنی نبوده و کینه آل سعود نسبت به حزب الله لبنان و سید حسن نصرالله هم ریشه در همین همپیالگی آنها با صهیونیست‌ها دارد. از این گذشته، لجام گسیختگی سیاسی آنها به حدی می رسد که "سعد الحریری" نخست وزیر همپیمان خود را به خاطر کوچک ترین نافرمانی سیاسی زندانی می‌کنند و این مساله را تبدیل به یک مساله بین المللی می کند.

از سوی دیگر رسانه‌های وابسته به آنها همچون العربیه درحالی شب و روز ایران را به نقض حقوق بشر متهم می‌کنند که رسوایی قتل خاشقچی و اعدام شمار بسیاری از شیعیان بی گناه، آبرویی برای آنها در مجامع حقوقی باقی نگذاشته است.

** چرایی ضرورت تغییر ماهیت عربستان سعودی

چندی پیش بود که "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه کشورمان طرحی را ارائه داد که در آن کشورهای حاشیه خلیج فارس با تعهد به عدم تعدی به یکدیگر، به بیگانگان نیز اجازه ندهند که از خاک خود برای تجاوز به کشور همسایه استفاده کنند.

با توجه به شناختی که نسبت به رویکرد عمومی کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی، امارات متحده و بحرین وجود دارد آیا می‌توان تصور کرد که این کشورها جلوی آمریکا را در هرگونه اقدام خصمانه احتمالی علیه ایران بگیرند؟ طبیعتاً پاسخ به این سوال منفی است.

مگر نه آنکه پایگاه‌های نظامی آمریکا در عربستان، بحرین، امارات، قطر و کویت اساساً با هدف اقدام علیه ایران تاسیس شده‌اند؟ در این میان کدام عقل سلیم می‌پذیرد که با توجه به شرایط کنونی وارد گفت‌وگو با کشوری شود که در هیچیک از موارد مورد نیاز از استقلال و اختیار کافی برخوردار نیست.

بدین ترتیب برای رسیدن به هرنوع توافق با عربستان سعودی باید ابتدا شاهد تغییر رفتار این رژیم باشیم. آل سعود با فاکتورهای کنونی نه تنها خواهان همکاری با ایران نیست بلکه حتی چنین اختیاری از خود ندارد که بخواهد آن را عملی کند. آنها در سال‌های اخیر همه گزینه ها برای ضربه زدن به ایران را تجربه کردند اما جز ناکامی بهره ای نداشتند. اکنون نیز چشم امیدشان به بروز جنگ بین ایران و آمریکا است که البته بارها از سوی سیاستمداران آمریکایی چنین فرضیه ای منتفی تلقی شده است!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 28
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 12
  • IR ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    53 10
    بعضی ها چقدر منفعل هستن.. مزاکره با ال سعود جنایت کار جنگی.. که به مراتب از صهیونیست. بد تر است به جای مزاکره. ظریف پی گیر قتل زاعرین. ایرانی خانه ی خدا بشه.
    • اصلاح طلب IR ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      7 32
      بنشین سر جایت تا ما دیپلماسیمان را بکنیم . بن سلمان و ترامپ هر دو تاجر هستند و ما میتوانیم مذاکره ای برد - برد ترتیب دهیم .
  • علی IR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    32 9
    این وهابی های حرامزاده خود اختیاری ندارند و تابع سیاست های امریکا و اسرائیل هستند و ادعای ریاست بر مسلمانان و این در تضاد با ایران اسلامی است که مخالف سلطه اجانب و مستکبران است
    • AE ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      1 24
      حرامزاده خودتی که با این کینه و نفرت نوکر اسراییل هستی
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    28 6
    گویا ظریف قصد جدی دارد نام خودش را مترادف خسارت محض در تاریخ ایران ثبت کند
    • IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
      2 4
      تو خوبی بابا.جنگ طلبی شماها سرتاسر سوده.غنی سازی اورانیوم سوداوره
    • IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
      1 2
      فعلاً که در ایران افراطی تر وطن فروش تر و جنگ طلب تر از افسادطلبان نداریم
  • IR ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    27 2
    در راستای کاهش تنشها یا در راستای کمتر کردن نفوذ منطقه ای ایران؟ متاسفانه سیاست خارجی ما دست افرادی افتاده که اعتقادی به برهی از مبانی انقلاب ندارند و ی روز با شعار ازادی و ی روز با شعار و اقتصادی و ی روز با شعار مذاکره دنبال تغییر در ای مبانی هستند.ایران با مبانی انقلاب پیشرفت کرده ولی اینها میخواند نیمه راه خودشون سوار مرکب انقلاب بشند و انقلابی ها را پیاده کنند
  • IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    28 4
    با یزید بیعت نکنید
  • IR ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    20 3
    البته نظر مشرق به نظر امیرعبداللهیان نزدیک است.
  • ع IR ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    19 33
    عدم ارتباط با عربستان این کشور را عملا به سمت اسرائیل هل داده است. ایران باید هر طوری شده راهی برای ارتباط با عربستان پیدا کند.از همه مهمتر ارتباط با آمریکا است که پس از 40 سال بی جهت قطع شده است و روز به روز بر تنش ها افزوده میشود. باید با آمریکا رابطه برقرار کرد. دلیل محکم و قانع کننده ای برای قطع ارتباط در این همه سالها با آمریکا وجود ندارد.
    • FR ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      4 1
      از خواب بلند شو. لنگ ظهره
    • IR ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      11 1
      هنوز انقلابی نبود عربستان اون طرفی بود حرف بی خود نزن
    • IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
      4 0
      بدان ای نادان. که حضرت امام (ره)فرمودنداگرازصدام بگذرم ازآل سعودنمی گذرم
  • IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    10 1
    دو خط موازی هیچگاه بهم نمیرسند!
  • IR ۲۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    9 1
    اگه با ملعونین و جنایتکاران عربستان مذاکره کنیم، جواب خون شهدای مدافع حرم را که در مبارزه با تروریست های عربستانی به شهادت رسیدند چگونه بدهیم؟! جواب خون کودکان مظلوم یمن را چگونه بدهیم؟!
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    6 3
    ظریف فعلن برجامی رو که زایده بزرگ کنه تا عربستان
  • IR ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    13 1
    کشور های عربی میترسند که در صورت حمله امریکا به ایران ایران نیز به کشورهای عربی حمله کنه و امکانش هست که به ظریف دیکته شده که ایران معاهده ای با کشورهای عربی امضا کند که در هیچ صورت ایران به این کشورها حمله نکند و امریکا با خیال راحت و اسوده خاطر به ایران حمله کند البته این نظر شخصی هست و بهتر هست مدیران چشم وگوش خود را باز کنند تا کلاهی مثل برجام سرمان نیاید
  • IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    2 5
    گزارش چیزی در حد یک انشاء بود خالی از تحلیل و مطلب تازه ای که ذهن مخاطب را درگیر کند. همه با دلایل انحطاط و ارتجاع و جنایات سعودیها آشنا هستند ، اما بدانبد نور و سایه هرگز یکجا نمیشوند ، عادی سازی روابط با عربستان تحت سلطه سعودیها خیلی زودتر از جنگ با آنان جواب میدهد. فکر کنید چرا سعودیها اقدام به بستن سفارتخانه و قطع روابط دیپلماتیک گرفته اند.
  • یعقوب IR ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    4 1
    اصل بد نیکو نگردد چونکه بنیادش بد است.. تربیت نا اهل را چون گردکان بر گنبد است
  • IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    1 3
    توافق با امریکا بله توافق با عربستان دشمن مذهبی و ملی ابدی ایران!؟ هرگز
  • ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    3 2
    شعار مذاکره اعتدالیون همیشه با حکومتهایی است که ماهیت آنها ضد دینی، ضد مردمی و ضد ایرانی است!! این کار چه معنایی دارد؟!
  • DE ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
    1 0
    بشرطی ایران میتونه معاهده ای امضاء کنه که به هیچ کشور عربی حمله نمی کنه که کشورهای عربی بخصوص سعودیها نیز تعهد بدهند برخلاف منافع ملی ایران عملی و کار خلافی و قراردادی با هیچ کشور متخاصم چه بصورت دیپلماتیک و چه به صورت مالی و تسلیحاتی به هر نوع و هر شکلی انجام ندهندبخصوص سعودی ها و اماراتی در مورد سهم صادرات نفتی ایران سارقانه رفتار نکنن. معاهده دو طرف داره. سعودی ها و کشورهای عربی هم باید چنین تعهداتی را بدهند.
    • IR ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۱
      0 1
      عربستان این تعهد را میدهد چون قرار نیست به ایران حمله کند بلکه اربابش امریکای جنایت کار این کار را شاید انجام دهد و اگر جنگ شود دیگر به کشور های عربی خسارتی از جانب ایران نمیرسد البته اینم بگویم جنگ نمیشود وتنها ایران را میترسانند که هم برجام اجرا کند هم تحریم باشد انفجار کشتیها کار خودشان بود البته نباید بگیم خروج از برجام تقصیر ترامپ بود چون از اول هم قصد همین کار را داشتند بدون جنگ انرژی هسته ای و اقتصاد ایران را نابود کردن حتی زمان اوباما هم انریکا و اروپا تعهد خود را اجرا نکردن
  • DE ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
    4 1
    در زمان گذشته پیامبر با مشرکین نیز برای تداوم و تقویت امنیت جانی و مالی مسلمین وارد مذاکره و قرارداد می شد. ولی اگر انها عهد شکنی می کردند. حالشان را نیز حسابی سرجا میاوردکه هیچ وقت یادشان نرود.
  • سید رضا IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
    2 1
    وزارت خارجه منفعل و ذلیل ما ؛ با چه رویی دست خود را بسوی دست خون آلود آل سعود جنایتکارمی خواهد دراز کند ، که مستقیم و غیر مستقیم در جنایت علیه ما و سایر مظلومین و انقلابیون منطقه ، دست دارد ؟!!
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
    0 0
    دربرنامه گفته شده اوليه دولت بهبودروابط باهمسايگان دراولويت بودولي فقط دنبال كدخدارفتندكه عربستان پيش دستي كردوخودرابهتربه كدخدارساند.
  • IR ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
    0 0
    ما وزارت خارجه نداریم این دیگه چه پیشنهادی است مگر عربستان دولت دارد بن سلمان یا سلمان خودش هیچکدام معلوم نیست چه مدت دوام می اورند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس