به گزارش مشرق و به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، انتشار مطلبی در یکی از خبرگزاری ها با عنوان «تخلف چند صد میلیاردی صرافان در سامانه نیما»، باعث ایجاد ابهامات و سوالاتی در خصوص صحت و سقم بروز تخلف در سامانه نیما شد.
بیشتر بخوانید:
با توجه به مطلب منتشره و با عنایت به طرح سوالات مشابه در این خصوص، توضیحات زیر به منظور تنویر افکار عمومی و روشنگری در فضای رسانه ای اعلام می شود:
۱- سامانه نیما بستری برای انجام مبادلات بین بانکها، صرافی ها و سایر طرفین مبادلات تجاری کشور است و تاکنون موردی از اختلال یا نفوذ در آن مشاهده نشده است.
۲- اطلاعات منتشره در گزارش خبرگزاری، حاکی از عدم ایفای تعهد توسط یکی از طرفین قرارداد است که ریسکی محتمل در تمام معاملات بوده و ارتباطی با بستر انجام معامله ندارد. در این راستا امنیت سامانه نیما مشروط به سلامت طرفین معاملات کماکان پا برجاست و کوچکترین ریسکی از این محل متوجه مشتریان و مراجعان نخواهد بود.
۳- با توجه به عدم امکان دسترسی به اطلاعات حساب عرضه کنندگان ارز در بانک های خارجی، پوشش ریسکهای ناشی از رفتار عرضه کنندگان و متقاضیان ارز توسط سامانه نیما انتظاری نادرست است و هر دو گروه باید پس از اطمینان از صحت و سقم اطلاعات طرف مقابل اقدام به انجام داد و ستد کنند.
۴- هشدارهای لازم توسط سامانه، به منظور آگاهی دادن به تمام واردکنندگان و صادرکنندگان بانکها و صرافیها در زمان آغاز فرایند معامله داده شده است و این افراد میبایست ملاحظات و نکات امنیتی مطروحه را در طول فرایند مد نظر داشته باشند.
۵- انجام معاملات خرید و فروش ارز توسط وارد کنندگان و صادرکنندگان به دو روش زیر قابل انتخاب بوده که بالطبع مسئولیت این انتخاب نیز بر عهده متقاضی خواهد بود:
الف) پرداخت یا واریز ارز پس از دریافت ریال
ب) پرداخت یا واریز ارز قبل از دریافت ریال
نکته پایانی اینکه رسالت سامانه نیما ایجاد فضای مناسب برای اطلاع خریداران و فروشندگان ارز از میزان عرضه و تقاضای آن و تسهیل داد و ستد بوده و پوشش ریسکهای معمول تجارت را در بر نمی گیرد.