به گزارش مشرق، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور درنشست رؤسای دانشگاهها و مؤسسات مالی پژوهشی و فناوری اظهار داشت: برای مردم عادی شده که همیشه میگوییم در مقاطع حساس کنونی هستیم اما این مقطع واقعا حساس است علت آن را توضیح میدهم.
وی گفت: آمریکاییها رسما در اردیبهشت 97 از برجام خارج شده و تحریمهای سنگینی وضع کردند که تحریمهای امروز با شرایط سالهای 90 و 91 تقاوت فاحشی دارند، آمریکاییها نگذاشتند مردم ایران از دستاوردهای برجام استفاده کنند و چینیها، اروپاییها و روسها را وادار کردند و تماس گرفتند، نیرو گذاشتند و پیگیری کردند که با ایران کار نکنند.
بیشتر بخوانید:
معاون اول ریاست جمهوری گفت: شاید تاکنون جنگ اقتصادی به معنای واقعی و آنچه برای ایران اتفاق افتاد تا قبل از این در دنیا اتفاق نیفتاده بود.
جهانگیری گفت: پس از خروج آمریکا از برجام به دلیل اینکه همه کشورها از ما میخواستند که به برجام متعهد باشیم قبول کردیم که یک سال دیگر در برجام بمانیم اما صبر هم اندازه دارد و مصوبه شورای عالی امنیت ملی دستوراتی را صادر کرد که آنها را اجرا کردیم. اکنون سران کشورها با رئیسجمهور تماس میگیرند و میگویند یک هفته فرصت بدهید اما ما 14 ماه فرصت دادیم یک هفته چه تاثیری دارد. اکنون به کشورهای طرف قرارداد برجام تاکید میکنیم که از 60 روز فرصت استفاده کند تا در پایان آن دوباره تماس نگیرند که یک هفته مهلت بدهید.
وی گفت: شرایط امروز بسیار سخت است، سالهایی بود که در زمان جنگ بودجهای را با 51 درصد کسری تصویب میکردیم اما امروز در این شرایط اگرچه جوری نیست که از بانک مرکزی قرض کنیم اما شرایط سخت بودجهای داریم.
معاون اول ریاست جمهوری گفت: جنگ در منطقه دیگر دلیل حساس بودن شرایط کنونی است که کشورهای همسایه درگیر جنگ هنوز به آرامش نرسیدهاند.
جهانگیری ادامه داد: توانمند شدن دانشگاهها مستلزم این است که به نسل جدید دانشگاه به عنوان عقل نقاد جامعه اهمیت دهیم و دانشگاه برای این کار نیازمند استقلال علمی، آزادی آکادمیک و حفاظت از اصول اخلاقی است.
وی گفت: برای مثال مسئله مهم سیلاب در کشور به یکی از مسائل حساس تبدیل شد که البته ملت در این مسئله همبستگی خود را نشان دادند اما در آن زمان این بحث مطرح بود که گزارش سیلاب را به کدام نهاد دولتی بدهیم که اعلام کند تا مردم باور کنند و رئیسجمهور تصمیم گرفت این وظیفه به دانشگاه داده شود و از این همکاریها با دانشگاه زیاد میتوانیم انجام دهیم.
جهانگیری با اشاره به نقش آفرینی دانشگاهها در شرایط کنونی افزود: راهبرد کشور در این مقطع مقاومت است.
وی ادامه داد: لازم است تابآوری در جامعه را افزایش دهیم. یکی از اقدامات آمریکا این بود که معیشت مردم را سخت کند و امروز برخی مردم معیشت سختی دارند و این طور مطرح میشود که باید چه کاری انجام داد که مردم بتوانند این شرایط را تحمل کنند.
معاون اول ریاست جمهوری افزود: هنوز بخش قابل توجهی از بودجه دولت به درآمدهای نفتی وابسته است که باید وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش یابد.
جهانگیری گفت: برای بودجه سال ۹۸ رقم ۴۲۷ هزار میلیارد تومان پیشنهاد کردیم که برای رهبری ارسال شد و ایشان نظر دادند که این رقم نشان نمیدهد که شرایط کشور سخت است و آن را به ۴۰۷ هزار میلیارد تومان کاهش دادیم. به گفته سازمان مدیریت این رقم حداقل رقم ممکن بود. این رقم به مجلس رفت و مجلس بنا به دلایل و شرایطی رقم را به ۴۴۷ هزار میلیارد تومان افزایش داد. سپس در دولت موظف شدیم در ۴ ماه اول سال ساختار بودجه ۹۸ را برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی اصلاح کنیم؛ بنابراین در جلسه سران سه قوه رقم ۳۶۸ هزار میلیارد تومان برای بودجه مورد موافقت قرار گرفت و قانونی شد.
وی گفت: برای این شرایط دو راهکار داریم؛ نخست اینکه منابع جدید مالی خلق کنیم و دوم اینکه هزینهها را کاهش دهیم.
معاون اول ریاست جمهوری گفت: ایران کشور فقیری نیست و ثروتمند است.
جهانگیری تصریح کرد: امروز صنعت به سمت دانشگاهها دست دراز کرده است و برای مثال وقتی میگویند ۱۴۰ هزار خودرو تولیدشده در پارکینگها معطل مانده چون قطعه خارجی تامین نشده یعنی فرصت برای دانشگاهها فراهم شده است.