به گزارش مشرق، مهلت پرداخت دیه، از زمان وقوع جنایت در عمد موجب دیه، یک سال قمری است.
بیشتر بخوانید
نظرات کاربران توییتر درباره برابر شدن دیه زن و مرد +تصاویر
دیه مقدر مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است.
بر اساس قانون، فرد مجرم برای پرداخت دیه دارای فرصتی است که بتواند این دیه را پرداخت کند بنابراین نمیتوان مجرم را تحت فشار قرار داد که کل دیه را ظرف چند روز یا مقدار معتنابهی از آن را در فرصت محدودی بپردازد.
در ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی آمده است: مهلت پرداخت دیه، از زمان وقوع جنایت به ترتیب زیر است مگر اینکه به نحو دیگری تراضی شده باشد:در عمد موجب دیه، ظرف یک سال قمری؛ در شبه عمد، ظرف دو سال قمری و در خطای محض، ظرف سه سال قمری.
در تبصره این ماده نیز آمده است که هرگاه پرداختکننده در بین مهلتهای مقرر نسبت به پرداخت تمام یا قسمتی از دیه اقدام کند، محکومله مکلف به قبول آن است.
در جنایت خطای محض، پرداختکننده باید ظرف هر سال، یک سوم دیه و در شبه عمدی، ظرف هر سال نصف دیه را بپردازد همچنین در صورتی که پرداختکننده بخواهد هر یک از انواع دیه را پرداخت کند یا پرداخت دیه به صورت اقساطی باشد، معیار، قیمت زمان پرداخت است مگر آنکه بر مبلغی قطعی توافق شده باشد.
در مواردی نیز که بین مرتکب جنایت عمدی و اولیای دم یا مجنیٌعلیه بر گرفتن دیه توافق شود، اما مهلت پرداخت آن مشخص نشود، دیه باید ظرف یک سال از حین تراضی پرداخت شود.