سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
اعتقاد خطرناکی که آخوندی در روز رأی اعتماد نگفت
روش عباس آخوندی برای دریافت حقوق و مزایای بالا!
«عباس آخوندی»، وزیر سابق راه و شهرسازی و از فعالان اصلاح طلب به تازگی در بخشی از یک مصاحبه که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد در پاسخ به این سوال که "زمانی که وزیر راه و شهرسازی بودید، مخالفت شما با مسکن مهر محرز بود و البته حواشی و انتقادات زیادی برایتان به همراه داشت. بعد از آن مسکن اجتماعی پیشنهاد شد اما این طرح هم به عنوان آلترناتیو به جایی نرسید. چرا شما با وجود مخالفت نتوانستید طرح دیگری را به سرانجام برسانید؟" گفته است:
«اساسا سرمایهگذاری، تولید و ساخت مسکن کار بخش خصوصی است، پس چرا باید دولت دخالت کند؟»
او در ادامه می افزاید: ولی این مانع عمل به تعهدهای دولت پیشین، حتی به غلط نمیشود. از روز اول وزارت تاکید کردم که به تعهدات قبلی پایبند هستیم و آنها را اجرا میکنیم. دولتها شخصیت حقوقی دارند و فارغ از اینکه کدام دولت باشد باید تعهدات آنها محترم شمرده و اجرایی شود. در ایران برخی قصد دارند فقط هو کنند و نمیخواهند چیزی را بشنوند و بفهمند یا بحث کنند. از روز اول من تاکید کردم که مسوولیت مسکن اجتماعی با بنیاد مسکن و نهادهای دیگر درگیر تامین اجتماعی است. همین سازمانها بیش از 100 هزار مسکن را با توجه به جمیع شرایط تحویل دادند. به هر روی اشکال ما در ایران به خصوص جامعه رسانهای این است که دولت را با اقدامات توسعهای نمیسنجند و فقط به فکر اقدامات خدماتیاند. این در حالی است که برای هر گونه خدماتی دستگاه خاص با بودجه مشخص قرار دارد.[1]
*ای کاش آقای آخوندی همین حرفها را در روز رأی اعتماد خود در مجلس هم می زدند تا بیش از 4 سال از وقت مردم برای بهبود فضای مسکن و اجاره بها اینچنین تلف نشود و قیمت مسکن 100 درصد و 200 درصد و بیش از آن افزایش نیابد!
در واقع، این نکته بدیهیست که اگر آخوندی در روز رأی اعتماد خود به نمایندگان ملت گفته بود که قیمت زیاد و کم مسکن برای او توفیری ندارد؛ یقینا نمیتوانست از مجلس رأی اعتماد بگیرد.
بدیهیست که تحویل 100 هزار مسکن در طول بیش از 4 سال وزارت نیز به هیچ وجه یک اقدام در خور توجه و تحسین نیست و شق القمر محسوب نمی شود.
البته این نکته واضح است که دخالت در بازار بایستی عقلانی و متناسب با اصل خصوصی سازی باشد و اصل هم بر خصوصی سازی است اما در این میان هرگز نباید ابزارهای اعمال حاکمیت بر قیمتها را خلع کرد و از حق مردمان نه چندان پر برخوردار و مستضعفین غافل شد.
آخوندی قبل از این هم در یک یادداشت به طرح وزیر جدید مسکن برای ساخت چند صد هزار مسکن ارزان قیمت اعتراض کرده و آنرا مداخله عنوان کرده بود.[2]
***
بیشترین رضایت مردم ایران از کیست؟
«غلامرضا انصاری» عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت و از فعالان چپ در مصاحبه با شماره یکشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی درباره لیدر اصلاح طلبان گفته است:
«من معتقدم صداقت، سلامت، گذشت، ایثار و دغدغهمندی رئیس دولت اصلاحات نسبت به کشور و مردم بر کسی پوشیده نیست. به هر صورت کاریزمای رئیس دولت اصلاحات واقعیتی است که به رغم نارضایتیهایی که در کلان جامعه وجود دارد شاید کمترین دلخوری نسبت به شخص ایشان در جامعه وجود داشته باشد.»[3]
*این ابراز کمترین دلخوری! در حالی است که مردم، اصلاح طلبان و لیدر آنها را بعنوان مسبب الاسباب وضع موجود و گرانی های فعلی می شناسند و حالا حتی نوجوانان و جوانان هم به روشنی می دانند که تورم 40 درصدی و برجام و حقوق های نجومی همه از نفحات «تکرار می کنم» اصلاح طلبان در هنگام دو انتخابات است که موجب چنین وضعیتی شده است.
اظهارات انصاری همچنین در حالی است که شخص لیدر اصلاح طلبان پیش از این تأکید کرده بود که تکرار می کنم دیگر تأثیری نخواهد داشت و ایضا کار به آنجا رسیده است که حتی ارکانی از معاریف چپ ابراز می دارند که خاتمی نمی تواند رهبر اصلاحات باشد.
در اشاره به ادعای انصاری، خوانش کارنامه لیدر اصلاح طلبان در فتنه 88 نیز محل تأملات بسیاریست.
***
«فدائیان روحانی» ناراضیاند...
«جلال جلالی زاده»، از نمایندگان مستعفی مجلس ششم در بخشی از مصاحبه با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه اکنون بسیاری از حامیان دولت ناراضی هستند، تصریح کرد: دولت علت نارضایتیها را بررسی کند، همچنین از نخبگان و فعالان سیاسی و اقتصادی علت نارضایتیها را جویا شده و برای جبران آن راهکار بخواهد.
او می افزاید: دولت از حواشی یعنی اختلافهایی که تاثیری بر عملکردش ندارد، پرهیز کند و رئیسجمهور در اجرای قانون اساسی و اجرای وعدههای خود باید احساس مسئولیت کرده و از مماشات و محافظهکاری خارج شود. اگر دولت بخواهد باج بدهد و از حق مردم دفاع نکند، شرایط بدتر از این میشود.[4]
*نارضایتی مردم و حامیان از عملکرد دولت آقای روحانی، امری نیست که تازه حدوث کرده باشد و دیگران از آن بی خبر باشند.
تکه گمشده پازل و اتفاقی که شاهد آن نیستیم! اینست که حامیان دولت بعنوان عاملان وضع موجود و کسانی که چنین دیدگاهی را در دامان مردم گذاشتند باید عذرخواهی و قبول مسئولیت کنند اما این کار را نمی کنند.
آنها در ماه های اخیر به گونه ای اخذ موضع می کنند که انگار نه انگار در آمدن این تفکر و این دولت نقشی داشته اند و انگار نه انگار که سیاست ورزی قواعدی دارد.
اگر این افراد از محضر مردم و افکار عمومی عذرخواهی نکنند، صراحتا به دلایل اشتباهات تحلیل ها و تخمین های خود اشاره نداشته باشند و راه استشفای وضع موجود که اشاره به نقاط قوت رقیب است را بیان نکنند؛ محاق سیاسی که به واسط عملکرد ضعیف دولت بر آنها عارض شده بیشتر خواهد شد.
دقت شود که گزاره «حامیان ناراضی اند» را کسانی می گویند که زمانی اظهار می کردند ما "فدائیان روحانی" هستیم، تمام حرف های روحانی قانونی است و باید دست روحانی و ظریف را بوسید!
این پشتک و واروی سیاسی و فرار از گزینه عذرخواهی، یقینا از چشم مردم دور نمی ماند و تأثیر خود را در انتخابات های آتی نشان خواهد داد.
***
1_https://etemadonline.com/content/333957
3_http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/267445
4_ https://www.isna.ir/news/98060300871/