به گزارش مشرق، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با شبکه روسی «راشاتودی» ضمن تأکید بر اینکه ایران برای رونق اقتصادی خود متکی به برجام نیست گفت که تهران به اندازه کافی متکی به خود است که بدون برجام نیز دوام بیاورد اما اگر کشورهای اروپایی نتوانند این توافق را حفظ کنند، آمریکا همچنان به روند زیر پا گذاشتن دیگر توافقات بینالمللی ادامه میدهد.
ظریف در خصوص اتکا به نفس ایران توضیح داد که تهران، تجربه 40 ساله زندگی تحت فشار را دارد و «ما با یا بدون برجام، اینده خود را میِسازیم. این توافق، دستاورد مهمی است که نباید آن را از بین ببریم اما نابودی آن گرچه قابل تأسف است اما ضربهای به دیپلماسی و نه ایران خواهد بود».
بیشتر بخوانید:
وزیر خارجه ایران در خصوص خروج واشنگتن از برجام ادامه داد: «در یکسال گذشته از زمان خروج آمریکا از برجام، ما به اقتصاد خود ثبات بخشیدهایم، ما تورم را کاهش دادهایم، رشد (اقتصادی) خود را افزایش دادهایم. ما دچار افت اقتصادی شدیم اما در حال جبران این افت اقتصادی هستیم...ما انتخاب کردهایم که رونق اقتصادی خود را به برجام وابسته نکنیم. ما خواستار مشاهده موفقیت این دستاورد دیپلماسی هستیم اما اگر کشورهای اروپایی نتوانند سهم خود را در این خصوص برعهده بگیرند، همه ما میبازیم. فقط آنها نیستند که میبازند، همه ما از جمله آمریکا میبازیم».
وی در خصوص ادامه تلاش آمریکا برای نقض توافقات بینالمللی ادامه داد: «کشورهای اروپایی باید بدانند که میل آمریکا برای نقض قوانین بینالمللی به برجام ختم نخواهد شد».
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در خصوص نقش قلدری آمریکا در امور بینالملل توضیح داد: «همه ما، زمانیکه به ابتدایی یا دبیرستان میرفتیم، قلدرهایی در کلاس درس خود داشتیم و اگر ما بایستیم و تنها شاهد آن باشیم که قلدرها دیگر دانشآموزان را کتک میزنند، قلدری آنها متوقف نخواهد شد. وقتی دانشآموز اول را کتک زدند، سراغ دانشآموز دوم و سوم و چهارم هم میروند. میل به قلدری زمانیکه با واکنش بقیه روبرو نشود، همچنان رشد مییابد و زیاد میشود».
وزیر خارجه ایران، توافق هستهای موسوم به برجام را یک دستاورد دیپلماسی خواند و گفت: «هنوز برای آنکه بخواهیم از مرگ برجام صحبت به میان بیاوریم، بسیار زود است اما متأسفانه هنوز کشورهای اروپایی نتوانستهاند به وعدههای خود عمل کنند و هنوز آنها آماده نیستند که برای و برای حفظ این دستاورد بزرگ دیپلماسی خطر و سرمایهگذاری کنند».
ظریف در خصوص انفعال کشورهای اروپایی امضاکننده برجام گفت: «کشورهای اروپایی به جز صدور بیانیههای کلی و حمایت لفظی از برجام، برای سرمایهگذاری کردن برای حفظ این توافق هستهای آمادگی ندارند».
وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد: «آمریکا تا زمانیکه عزم و اراده کشورهای اروپایی را برای حفظ برجام مشاهده نکند، متقاعد نخواهد شد. درست است که کشورهای اروپایی نمیتوانند شرکتهای آمریکایی را به تجارت با ایران وادار کنند اما آنها باید قوانین خود را اجرا کنند».
محمد جواد ظریف در بخش بعدی مصاحبه خود به بحث «اینستکس» نیز اشاره کرد و گفت: «اینستکس یه ساز و کار اروپایی است، تلاش کشورهای اروپایی برای دور زدن تحریم است. اینستکس برای کشورهای اروپایی یک پیششرط برای اجرای 11 شرطی است که از زمان خروج آمریکا از برجام وعده دادهاند. آنها با علم به اینکه آمریکا همکاری نخواهد کرد، چنین وعدههایی را ارائه کردند...ما در حال مذاکرات در خصوص این وعدهها هستیم. ما راجع به هیچ چیز غیر از این وعدههایی که کشورهای اروپایی مطرح کردند، مذاکره نمیکنیم. اگر آنها میخواهند با آمریکا حرف بزنند، به خودشان مربوط است».
ظریف ضمن تأکید بر اینکه حضور آمریکا در توافق هستهای یک مزیت برای ایران به حساب نمی آید، گفت: «مشارکت آمریکا برای ما یک مزیت محسوب نمیشود. ایران 40 سال بدون آمریکا به سر برده است و ایران علیرغم وجود آمریکا، 40 سال زندگی کرده است. به منظور رهایی از قطعنامههای سازمان ملل، حضور پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل ضروری است. ما تمایلی برای مذاکره با آمریکا نداریم، این یک ضرورت است».
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: «گرچه مزایای اقتصادی یکی از اصول برجام بوده است اما این توافق بر دو اصل بنیانگذاری شده است: اول، عدم اشاعه و دوم عادی سازی روابط با جامعه بینالملل. ما کمترین وابستگی را به این توافق داریم. ما نمیخواهیم شاهد آن باشیم که روابط ایران با دیگر کشورهای جهان تحت سلطه قطعنامههای شورای امنیت باشد....استفاده بیش از حد از زور به مرگ برجام منجر خواهد شد».