به گزارش مشرق، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه از کاهش تعهد ایران به توافق هستهای ابراز ناخرسندی کرد و امکان عدول ایران از تعهداتش در برجام از نشانه ضعیف بودن این توافق خواند.
بیشتر بخوانید:
کلاس درس تمدنشناسی ظریف برای پمپئو!
واکنش پمپئو به احتمال نامزدیاش در سنا
پامپئو که با شبکه «فاکس نیوز» گفتوگو میکرد، در پاسخ به سؤالی در مورد گام سوم ایران در جهت کاهش تعهد به برجام، گفت: «امیدواریم که تمام جهان با ما همراه شود. رئیسجمهور [دونالد] ترامپ به صراحت اعلام کرده است که ایران در برابر دیدگان ما به بمب اتم دست نخواهد یافت. و ما حاضریم هر کاری که لازم است انجام دهیم تا این هدف محقق شود.»
وی افزود: «البته قطعا چالشی که با آن مواجهیم این است که ما بعد از دولتی روی کار آمدیم که به جمهوری اسلامی ایران میلیاردها میلیارد پول داده بود تا همین برنامهها را پیش ببرد. آنها به چشم بر هم زدنی میتوانند بازگردند. یکی از نقاط ضعف برجام این است که هر محدودیتی که بوده، ظرف یک دقیقه میتواند لغو شود. الان هم شاهد این هستیم، به محض اینکه بیانیه صادر میکنند، سانتریفیوژهایشان را با سرعتهای غنیسازی بالا و بالاتر به کار میاندازند.»
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: «این توافقی است که به شکلی دیوانهوار شکستخورده است. رویکرد ما کاملا متفاوت است. ائتلافسازی کن، با دولتهای خلیج [فارس]، با اسرائیل و با تمام کشورهای جهان که تهدید وجود تسلیحات اتمی در خاورمیانه و جمهوری اسلامی ایران را درک میکنند.»
وی در ادامه مدعی شد که تحریمهای یکجانبه آمریکا، ظرفیت ایران برای فعالیت در منطقه غرب آسیا را کاهش داده است.
پامپئو در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به این سؤال که آیا ترامپ و «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیدار میکنند، گفت واشنگتن برای انجام این دیدار آمادگی دارد و پیششرطی نیز برای آن ندارد. او گفت این ایران است که باید در این رابطه تصمیمگیری کند.
ادعای آمادگی برای دیدار بدون قید و شرط پیش از این هم از سوی مقامهای آمریکایی مطرح شده، اما واشنگتن در عین حال تأکید کرده که این دیدارها باید نهایتا به توقف کامل برنامه هستهای، فعالیتهای منطقهای و برنامههای موشکی جمهوری اسلامی ایران منجر شود.
جمهوری اسلامی ایران آخر هفته گذشته در واکنش به عدم تحقق وعدههای اتحادیه اروپا در ارتباط با برجام، بخش دیگری از تعهدات خود ذیل برجام را به حال تعلیق درآورد.
در گام جدید، ایران اعلام کرده است که دیگر هیچیک از محدودیتهای تعیینشده برای فعالیتهای تحقیق و توسعه هستهای را اجرا نخواهد کرد. آزمایش زنجیرههای نسلهای جدید سانتریفیوژ از جمله مواردی است که در دستور کار سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.
اردیبهشت ماه امسال در نخستین سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، تهران اعلام کرد که اجرای بخشی از تعهداتش ذیل برجام را متوقف میکند. ایران تاکنون در دو مرحله، دو فرصت ۶۰ روزه به اروپا داده تا تعهدات اقتصادی خود را اجرایی کرده و آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا را جبران کند.