به گزارش مشرق، امین حطیط تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه در توئیتی نوشت که واکنش منفی عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به برخی مطالبات نامشروع آمریکا عامل اصلی ناآرامیهای اخیر این کشور بهشمار میرود.
بر اساس این گزارش، آمریکا خواستار بازبینی در توافق چارچوب استراتژیک بین عراق و آمریکا برای مشروعیت بخشیدن به موجودیت 6000 نظامی این کشور در پنج پایگاه آمریکایی بود که با مخالفت عبدالمهدی مواجه شد.
نخست وزیر عراق همچنین با درخواستهای آمریکا برای خودداری از اجرای سیاست باز در قبال چین و گسترش مناسبات دوجانبه با این کشور مخالفت کرده است، علاوه بر این که وی فشارهای آمریکا برای انحلال جریان مردمی الحشد الشعبی و جمعآوری تسلیحات این سازمان سیاسی و نظامی را رد کرده است.
بیشتر بخوانید:
مسدود نگه داشتن گذرگاه مرزی القائم ــ البوکمال و توقف مناسبات دولت عراق با ایران و تن دادن به محاصره آمریکا و سکوت در قبال حمله هوایی رژیم صهیونیستی به اهداف مختلف در عراق از دیگر مطالبات کاخ سفید بود که با واکنش منفی عبدالمهدی مواجه شد.
این تحلیلگر مسائل منطقهای تأکید کرد که در پی این اتفاقات، آمریکا عبدالمهدی را تهدید کرده که وی را از سمتش برکنار کند، اما عبدالمهدی به این تهدیدات نیز اهمیتی نداده است، به این ترتیب بود که ناآرامیهای مشکوک اخیر عراق که تحت پوشش مسائل معیشتی و رفاهی برگزار میشود، آغاز شد.
در همین راستا بامداد امروز نشست فرماندهان امنیتی عراق بهریاست «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح برگزار شد. در این نشست که، با حضور «نجاح الشمری» وزیر دفاع و «یاسین الیاسری» وزیر کشور برگزار شد، آخرین تحولات مرتبط با تظاهرات در برخی شهرهای این کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در همین راستا، نخستوزیر عراق در بیانیهای مقررات مربوط به منع رفتوآمد را، که بهدنبال تظاهرات در برخی شهرهای این کشور اعمال شده بود لغو کرد. بر اساس این دستور، مقررات منع آمدورفت در بغداد از ساعت 5 صبح امروز لغو شد.
برخی از شهرهای عراق از جمله پایتخت از سهشنبه هفته گذشته در اعتراض به نبود اشتغال، ضعف خدماترسانی و گسترش فساد و عدم مبارزه جدی با آن، شاهد تظاهرات اعتراضی بود که در نتیجه آن، شماری معترض کشته یا زخمی شدند، در همین حال، نخستوزیر عراق بامداد جمعه طی نطقی تلویزیونی به معترضان وعده داد که دولت او مطالبات آنها را پاسخ میدهد.
نخستوزیر عراق در عین حال تأکید کرد که «عده معدودی» موفق شدند اعتراضات مسالمتآمیز در برخی استانهای این کشور را از مسیر خود خارج کنند و به خشونت بکشانند.