سرویس سیاست مشرق - روز سهشنبه(۱۶ مهر)، نطق میان دستور خانم «سیده حمیده زرآبادی»، نماینده اصلاحطلب قزوین، در صحن مجلس، حایز نکات بسیار قابلتاملی درباره عملکرد «وزیر جوان» (محمدجواد آذری جهرمی) بود.
این نماینده در بخشی از این نطق انتقادی خود، به عدم «شفافیت» وزارت ارتباطات، علیرغم همه شعارهایی که در این زمینه از زبان و قلم وزیر مربوطه می شنویم، اشاره کرد و به عملکرد نمایشی-تبلیغاتی «وزیر جوان» و مبهم بودن منابع هزینه این تبلیغات کنایه زد:
" وزیری که باید شبانه روز به فکر حل مشکلات مردم و توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور باشد، در رسانههای مجازی در حال انجام کارهای نمایشی در مورد مسائل شخصی و جناحی است، نه انتشار اطلاعات کلیدی و گزارش عملکرد وزارتخانه! کاش هزینه این تبلیغات را از جیب خود پرداخت میکردید نه با پول وزارتخانه و اپراتورها. "
در بخشی دیگر از این نطق پرنکته، زرآبادی به عدم شفافیت در گردش مالی هزاران میلیاردی قراردادهای خرید خارجی در زیرمجموعههای این وزارتخانه و همچنین «خویشاوندسالاری» در انتصابات معترض شد:
" لطفا درخصوص قراردادهای خرید خارجی هزاران میلیاردی در همراه اول، مخابرات و رایتل توضیح بفرمایید. درخصوص قراردادهای تبلیغاتی و اسپانسری مالی همراه اول و رایتل شفاف سازی کنید. برای انتصابات و استخدامهای فامیلی و گروهی خود در این شرکتها توضیح بدهید، در حالی که بهترین استعدادهای نخبه کشور بیکار هستند این استخدامها به دستور چه کسی انجام شدهاند؟ "
این نماینده عضو فراکسیون امید، در ادامه، با کنایه به نمایش «حقالناسی» جدید آقای وزیر، صداقت آذری در این زمینه را زیر سوال برد:
" دغدغه شما حق الناس نیست، دغدغه شما تغییر بازیگران اصلی اقتصاد دیجیتال و نشاندن مهرههای خودتان و تیمتان بر سر چاههای درآمدی جدید فضای مجازی است
امروز باید داستان رایتل را بگویم؛ با شروع دولت تدبیر و امید، تیم آقای جهرمی در هیئت مدیره رایتل قرار میگیرند، رایتلی که معلوم نیست در آن چه مدیریتی صورت گرفته که با ۳ هزار میلیارد سرمایهگذاری به ۱۷۰۰ میلیارد زیان انباشته رسیده است. "!
خانم زرآبادی سپس به مدیریت «رفاقتی» آذری جهرمی نیز ورود کرد:
" احسنت به این همه لابی! چه خوب توانستید مدیران یک حوزه استراتژیک را در یک ساختمان مسکونی به دور یکدیگر جمع کنید و در آنجا مسائل حیاتی را برای خود ببُرید و بدوزید! اما ناگهان و برخلاف انتظار، خانم مهرنوش مدیرعامل رایتل میشود و خوابها آشفته میگردد و امکان افشای موضوعات باعث میشود پروژه حذف، با سرعت و با استفاده از تمام ابزارها کلید بخورد. "
اما شاید بخش بسیار مهمی که در این نطق جنجالی، باید مورد توجه قرار گیرد، این بخش از سخنان زرآبادی است که تلویحا تیم آذری جهرمی را به «شنود» روی منتقدان وزیر و تیم وزیر متهم کرد:
" راستی آقای جهرمی! گویا از چند روز پیش خبر نطق امروز را داشتید و تمام تلاش خود را کردید که این اتفاق رخ ندهد؛ مگر هنوز به مکالمات تلفنی دسترسی دارید؟ "
در پایان نطق هم، نماینده قزوین، با اشاره به «ارتباطات امنیتی» وزیر، به نوعی بار دیگر بر این دعوی خود تاکید کرد:
" و اما یک جمله؛ آقای رئیس جمهور گفتید که وقتی تفنگ، پول و رسانه در اختیار یک نهاد باشد، فساد میآورد. امروز وزیر شما با تجمیع پول، رسانه و ارتباطات سیاسی-امنیتی دهان رقبا و منتقدان خود را گازانبری بسته است. "[۱]
این موضوع در شبکههای اجتماعی هم البته بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفت و واکنشهایی به همراه داشت:
اما در کنار این نطق خانم نماینده اصلاحطلب، در هفتههای اخیر، برخی قراین دیگر هم وجود دارد که تا حدی احتمال جدی بودن دعوی مطرح شده توسط زرآبادی را پررنگ می کند.
فردی به نام «محمد ج.»، که ادمین یک کانال تلگرامی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات و ساکن آمریکا است و در یکی دوسال اخیر، سعی داشت خود را یک کارشناس «بیطرف» و «مستقل» جلوه دهد، در هفتههای اخیر، به ناگهان کانال تلگرامی خود را به صفحهی رپرتاژ آگهی برای «وزیر جوان» و تیم او تبدیل کرده است و در تلاشی بسیار عیان و آشکار، سعی دارد از آذری جهرمی یک «اسطوره» دفاع از حقالناس ترسیم کند.
جنس اطلاعاتی هم که اخیرا او مدعی «افشاگری» درباره آنهاست، به واسطهی این که مستلزم اطلاعات و جزییات دقیق از داخل کشور است، نشان از وصل شدن به تیمی در داخل کشور دارد که هم او را با اطلاعات و جزییات فنی تغذیه میکنند. اخیرا، در جدلی کلامی با یک کاربر توئیتر که به گفتهی او یک «کاربر ارزشی» است، این فرد، علاوه بر انتشار بخشی از متن چت خصوصی فردی که به ادعای او، هویت حقیقی پشت آن حساب کاربری بود، درباره جایگاه خود هم دچار توهم شد:
در این زمینه بیشتر بخوانید:
چرا آذری جهرمی پرچم مبارزه با «ارزش افزوده» در دست گرفته است؟ +عکس
سلطهی مدیریت «مشارکتی» بر وزارت ارتباطات/ وقتی معاون «آذری جهرمی» اعتقادی به نظارت ندارد +تصاویر
مشخصا این جنس از ردیابی هویت واقعی یک اکانت مجازی و محتوای چتهای شخصی آن هویت واقعی، نه کار ادمین «مستقل» و «بی طرف» آمریکانشین، که کار یک تیم فنی در داخل کشور است که دسترسیهای خاص دارد. برخی اهل فن، این نوع تهدید و افشاگری را، از سوی کسی که پیوند خوردن او با تیم «وزیر جوان» تقریبا واضح و عیان است، یک نوع «قدرتنمایی» از سوی تیم تغذیهکنندهی این فرد دانستند که احتمالا خبر از یک برنامه وسیعتر برای زدن هر نوع صدای منتقد، با استفاده از «دسترسیهای خاص» می داد.
اما در یکی دو روز گذشته، در فضای توئیتر، مصداقی دیگر از این نوع «قدرتنمایی»، از سوی یک حساب کاربری صورت گرفت که از قضا هم هویت واقعی دارد و هم انتساب و نزدیکی او به تیم «وزیر جوان» اثبات شده است. فرد دیگری به نام «زهرا ط.»، که از چند سال پیش خود را به عنوان یک چهره «ارزشی» و «حزباللهی» و حتی یکی از لیدرهای کاربران انقلابی توئیتر جا انداخته است، یکی از فعالان توئیتر است که ارتباط بسیار نزدیکی با وزارتخانه تحت مدیریت آذری جهرمی دارد.
طبق گزارشها، او کسی بود که در اوایل اذر سال ۹۷، جمعی از کاربران نزدیک به جریان انقلابی را به دیدار آذری جهرمی برد[۲] و به غیر از آن هم تلاش بسیاری صورت داد که به نوعی لیدر اصلی فعالان توئیتری ارزشی باشد. علاوه بر این، ظاهرا یکی از بستگان نزدیک این فرد که کارمند یک نهاد حساس است، ارتباطات کاری نزدیکی با جهرمی دارد و حتی خبرهایی از رفتوآمدهای خانوادگی این فرد با خانواده وزیر جوان هم موجود است.
همین فرد (یا حساب کاربری با این نام) که حالا عملا با توسل به روشهای آشنا مشغول تهدید کاربران منتقد جهرمی است، در گفتگوی توئیتری با یک محکوم امنیتی به نام «حسین درخشان» (که دورههای آموزشی از سوی موساد را گذرانده بود و بعد از سفری به سرزمینهای اشغالی، در آبان ۸۷ به قصد نفوذ و تاثیرگذاری رسانهای وارد کشور شد و توسط نیروهای امنیتی دستگیر و در نهایت محکوم و زندانی شد) [۳] ، تلاش کرده تا مثلا با به رخ کشیدن «پیوندهای امنیتی» خود، منتقدان «وزیر جوان» را افرادی مسالهدار جلوه دهد که «پرونده آنان در حال رسیدگی است».
البته گمانه دیگری هم که(با توجه به فعالیت تقریبا شبانه روزی این حساب کاربری) وجود دارد، این است که این حساب، توسط یک تیم اداره می شود و در واقع یک حساب سازمانی است.
از سوی دیگر، هنوز فراموش نکردهایم که بعد از فیلتر شدن نرمافزار پیامرسان «تلگرام» (بعد از اغتشاشات دی ماه ۹۶)، دو «پوسته» از این نرمافزار به نامهای «طلاگرام» و «هاتگرام»، عملا فیلتر این نرمافزار را با شکست مواجه کردند و کاربران خروجی نرمافزار اصلی را به خود جذب کردند. از همان مقطع، گزارشهای متعدد و جدی وجود داشت که این دو «پوسته» متعلق به شرکتهای نزدیک به تیم ادارهکننده وزارت ارتباطات هستند.
حتی سردار محمدحسین جلالی، فرمانده قرارگاه پدافند غیرعامل کشور، در مصاحبهای در ۲۵ تیر ۹۷، خبر داد که "سرورهای این دو پوسته تلگرام در طبقه نهم ساختمان امام خمینی(ره) وزارت ارتباطات مستقر است. "[۴] در اردیبهشت امسال، گوگل این دو پوسهی تلگرام را «بدافزار» و «ناامن» معرفی کرد! با وجود این، «وزیر جوان»، که مدعی «شفافیت» و پرچمدار «حقالناس» شده است، هیچ توضیحی درباره این ماجرا، تا به امروز نداده است. گفتنی است که علیرغم نظر صریح رهبر معظم انقلاب، درباره حرمت استفاده از اطلاعات حریم خصوصی در پیام رسانهای داخلی(۲۰ فروردین ۹۷) [۵] ، در محافل فنی، از دسترسی این دو «پوسته» به میکروفون و دوربین گوشیهای کابران خبر داده می شد!
به هر حال، تیمی که امروز بر وزارتخانه استراتژیک ارتباطات و فناوری اطلاعات حاکم است(که وزیر آن سعی دارد خود را «قهرمان آزادی اطلاعات» و «شفافیت» جلوه دهد) تیمی با عقبهای دستکم سهدههای در این حوزه است که بسیاری از افراد این تیم امنیتی، از بخش فنی یک نهاد «حساس» به این عرصه ورود کردهاند. اینکه یک گروه مسلط بر یک حوزه استراتژیک، به واسطه دسترسیهایی که قانونا و طبق قواعد و پروتکلهای مشخص در اختیار ایشان است، بخواهند اطلاعات «حریم خصوصی» را وارد بازی سیاست کنند و از این منابع برای خاموش کردن یا حذف منتقدان یا رقبا استفاده کنند، نه تنها با همه اصول پذیرفتهشده رقابت سیاسی، حتی در جوامع لائیک، در تضاد کامل است که خلاف اصول اخلاقی و شرعی جامعه اسلامی ایران است و باب شدن این ماجرا، تبعات و تالیهای فاسد بسیار خطرناکی به دنبال خواهد داشت و قطعا آغازکنندگان این بازی، برندگان آن نخواهند بود.