به گزارش مشرق، دکتر جلالالدین میرزای رزاز با بیان اینکه یکی از معضلات مهم موجود در کشور نانهای مصرفی هستند، اظهار کرد: بیش از 90 درصد نانهای تولیدی و مصرفی در کشور نان سفید هستند در حالیکه در کشورهای توسعهیافته جهان 95 درصد نان مصرفی مردم "نان کامل" است.
بیشتر بخوانید
غلات کامل را بشناسید
وی افزود: بحث نان و سلامت آن از سالهای قبل مطرح بوده اما تابهحال اقدامات عملی چندانی در جهت رفع مشکلات آن صورت نگرفته است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور نان کامل را نانی دانست که آرد آن از گندم کامل و سبوسدار تهیه شده باشد و با اشاره به مسائل مطرح شده در اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانهی شرقی تصریح کرد: نماینده سازمان بهداشت جهانی (WHO)، در این اجلاس بر توجه ویژه به نان و روشهای طبخ آن در ایران تاکید کرد و معتقد بود گندم مورد مصرف آردسازیها باید بازبینی شود.
وی افزود: بر اساس آمار ارائه شده توسط نماینده WHO، ما در کشور 28 درصد مواد مغذی گندم را از طریق سبوسگیری جدا کرده و دور میریزیم!
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با انتقاد نسبت به بالا بودن درصد سبوسگیری در کشورمان متذکر شد: با انجام عمل سبوسگیری، مواد مغذی گندم را دور ریخته و آرد گندم کامل را به آرد سفید تبدیل میکنیم سپس همان مواد مغذی نظیر آهن، زینک، ویتامین دی و… که جزو لاینفک سلامت مردم هستند را دوباره با مکملیاری به آرد سفید بازمیگردانیم که این سیاست غلط مورد انتقاد سازمانهای جهانی قرار گرفته است.
رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه بالا بودن میزان نمک در نان یکی دیگر از معضلات حوزه نان است، تصریح کرد: سرانه مصرف نمک در کشورهای پیشرفته 5 گرم در روز است اما این سرانه در کشور ما 13 گرم است یعنی هر ایرانی به طور متوسط تقریبا 2.5 برابر متوسط سرانه جهانی، نمک مصرف میکند.
وی ادامه داد: طبق آخرین آمار ارائه شده، هر ایرانی به طور متوسط 320 گرم نان در طول روز مصرف میکند بنابراین هر فرد ایرانی حدود 3 تا 5 گرم نمک تنها از طریق خوردن نان دریافت میکند که میزان بالایی است.
میرزای رزاز از بررسی مجدد سرانه مصرف نان در کشور خبر داد و گفت: نتایج این بررسی طی چند ماه آینده اعلام میشود.
رئیس دانشکده تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه شهید بهشتی با انتقاد نسبت به روش طبخ نان و ذائقهی مردم هشدار داد: مصرف نانی که بیش از حد در معرض آتش مستقیم قرار میگیرد و به اصطلاح برشته میشود، به دلیل تولید مواد سمی نظیر آکریلامید، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد؛ اگر چه نان برشته طعم بهتری دارد اما با توجه به این مسئله، ذائقه و فرهنگ سلامت مردم نیز باید تغییر کند.
وی از برنامههای در دست اجرا در انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور خبر داد و گفت: یکی از مباحثی که در دوره جدید انستیتوی تغذیه خواهیم داشت بحث آموزش همگانی سلامت و تشویق مردم به استفاده از نان کامل است همچنین از دولتمردان و سیاستگذاران حوزه تغذیه درخواست اصلاحاتی برای طبخ و تولید نان خواهیم داشت تا جامعه به سمت استفاده از نان کامل سوق پیدا کند.