کد خبر 1086315
تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۹ - ۰۱:۲۰

در چنین شرایطی که کرونا همچنان می‌تازد و روزانه به طور میانگین ۱۰۰ نفر از هموطنان‌مان را به کام مرگ می‌کشد، انتظار خیلی‌ها این است که دولت حداقل سلامت مردم را جدی‌تر مورد توجه قرار دهد.

به گزارش مشرق، صدای اعتراض مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران روز گذشته  بلند شد که بازگشایی بازارها به ازدحام مترو افزوده است؛ از سوی دیگر شهرداری تهران نیز با بازگرداندن طرح ترافیک بر این ازدحام دامن زده است و حالا می‌توان به این نتیجه رسید که تغییر سیاست‌های دولت و عادی‌سازی شرایط که با کم شدن فاصله اجتماعی منجر به افزایش مبتلایان به کرونا در جامعه شده، شرایط را خطرناک‌تر کرده است.

  بیش از ۸۰ درصد مردم اسفندماه سال گذشته و فروردین با هدف جلوگیری از شیوع و ابتلا به ویروس کشنده کرونا، توصیه‌های بهداشتی را رعایت کردند. در آن بازه زمانی ایجاد محدودیت ترددها و تعطیلی صنوف پرخطر و همچنین شیفتی شدن برخی ادارات باعث شد خیلی‌ها خانه‌نشین شوند و عمده مردم نیز در تعطیلات نوروزی به سفر نروند اما با برداشته شدن محدودیت‌ها و بازگشایی صنوف و... اماکن عمومی، خیابان‌ها و معابر و ناوگان حمل‌ونقل عمومی مملو از جمعیت شد؛ جمعیتی که نسبت به رعایت توصیه‌های پزشکی و بهداشتی بی‌توجه بودند. عده‌ای فکر می‌کردند با گرم شدن هوا کرونا از جامعه رخت برمی‌بندد اما این ویروس منحوس هزار چهره در شهرهای جنوبی که دارای هوایی گرم هستند خود را نشان داد تا جایی که بالاترین استان درگیر به این بیماری به نسبت جمعیت استان خوزستان است. برخلاف اینکه در هفته‌های ابتدای شیوع کرونا در کشور ۸۰ درصد مردم نکات بهداشتی را رعایت می‌کردند، طبق آمار وزارت بهداشت، اکنون ۸۰ درصد مردم توصیه‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری‌های اجتماعی را رعایت نمی‌کنند.

بیشتر بخوانید:

زیرساخت‌های بهداشتی تهران با جمعیت تناسب ندارد

چند درصد تهرانی‌ها مستعد کرونا هستند؟

* برقراری طرح ترافیک بر ازدحام افزود!

بعد از کشمکش‌های بسیار بین ستاد ملی مبارزه با کرونا و شهرداری تهران، سرانجام طرح ترافیک برگشت که به دنبال آن در حال حاضر ناوگان حمل‌ونقل عمومی (واگن‌های مترو و اتوبوس‌های بی‌آرتی) مملو از جمعیت است و صنوف مختلف نیز در حال فعالیت هستند؛ انگار نه انگار ویروس خطرناک و کشنده‌ای در کمین نشسته است. دولت هم در این شرایط به جای چاره‌اندیشی برای مبارزه با این بیماری خطرناک توجه به فاصله‌گذاری اجتماعی را مورد تاکید قرار داد اما طولی نکشید که تغییر رویه داد و با بازگشایی اماکن عمومی، تالارها و... مردم به جای ماندن در خانه به کوچه و خیابان‌ها آمدند. دولت در عین حال برای جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری استفاده از ماسک را در مترو و اتوبوس‌های شهری اجباری کرد اما خیلی‌ها با وجود اجباری بودن استفاده از ماسک، بدون ماسک وارد ناوگان حمل‌ونقل عمومی می‌شوند.

* نظام بهداشت زیر فشار موج دوم کرونا

حال در چنین شرایطی که کرونا همچنان می‌تازد و روزانه به طور میانگین ۱۰۰ نفر از هموطنان‌مان را به کام مرگ می‌کشد، انتظار خیلی‌ها این است که دولت حداقل سلامت مردم را جدی‌تر مورد توجه قرار دهد، چرا که در این روزها آمار مراجعان به بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی و درمانی بسیار بالا رفته است. فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران در این باره با اشاره به افزایش بار مراجعان بیماران مبتلا به کرونا در تهران گفت: در ۲ هفته اخیر نمودار تعداد مراجعان سرپایی، افراد بستری در بخش‌های عادی و مراقبت‌های ویژه و همچنین میزان مرگ‌ومیرها در حال تغییر است. دکتر علیرضا زالی گفت: موج جدید بیماران «کووید-۱۹» فشار کاری مضاعف‌تری را به سیستم بهداشت و درمان، بویژه کادر پرستاری وارد می‌کند. وی افزود: امروز فعالیت بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها با روزهای آغازین اپیدمی کرونا تغییر کرده و بیمارستان‌ها علاوه بر پذیرش بیماران کرونایی، میزبان بیماران غیرکرونایی نیز هستند. بنابراین بیمارستان‌ها در بخش‌های مختلف باید طبق الگویی متفاوت‌تر از گذشته فعالیت کنند.

* حداقل ۲ سال باید با کرونا زندگی کنیم

خیلی‌ها فکر می‌کنند کرونا ضعیف شده یا از بین رفته است اما وزیر بهداشت می‌گوید: در هیچ جای کشور هنوز موج اول کرونا را به طور کامل تجربه نکرده‌ایم و حداقل ۲ سال باید با کرونا زندگی کنیم. سعید نمکی در اجلاس مجازی رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور اظهار داشت: حتی در استان‌هایی که فکر می‌کنیم موج اول کرونا را پشت‌سر گذاشته‌ایم، موج اول را به طور کامل تجربه نکرده‌ایم. وی افزود: از دیدگاه اپیدمیولوژیک وقتی بیش از ۳۵ یا ۴۰ درصد از جمعیت، تجربه یک بیماری را داشته باشند و بعد بیماری فروکش کرده باشد، باید فکر کنیم تعدادی بیمار علامت‌دار و تعدادی بدون علامت با پاتوژن ویروس، تماس داشته‌اند. در کشور در حال تجربه کردن موج اول کرونا هستیم اما ممکن است شکل موج اول کرونا در استانی با آنچه در استان دیگری تجربه کرده‌ایم، متفاوت باشد. باید باور کنیم و به مردم هم بگوییم که ویروس کرونا تمام نشده، پیک بیماری رد نشده و کرونا، یک ویروس پیچیده تو در توی صد هزار چهره است و ممکن است یک پروتکل درمانی در یک منطقه جواب دهد و در منطقه دیگری جواب ندهد.

وزیر بهداشت افزود: از روز اول شیوع کرونا در چین به همکاران و معاونانم گفتم که این ویروس، با تمام ویروس‌هایی که دیده‌اید، متفاوت است. بنده به عنوان یک ایمونولوژیست معتقدم که این ویروس، یک شتر گاو پلنگ است که می‌تواند گاز بگیرد و لگد و شاخ بزند. وزیر بهداشت تصریح کرد: امروز بیشتر از قبل معتقدم که ویروس کرونا، بسیار پیچیده و هنوز هم ناشناخته است. هرگز فکر نکنیم که رفتار ویروس با روز قبل و در اقلیم‌های مختلف، یکسان است. رفتار ویروس کرونا در جنوب کرمان با هرمزگان یا میناب با بندرعباس و شهرهای دیگر، کاملا متفاوت است، بنابراین ویروس کرونا در اقلیم‌ها، نژادها و شرایط آب و هوایی مختلف، بروز متفاوتی دارد. نمکی درباره آمادگی کادر درمانی برای روزهای آینده در مقابله با کرونا، گفت: در استان‌هایی که هنوز گرفتاری عمده‌ای ندارند و از گرفتاری قبلی عبور کرده‌اند، از معاونان پرستاری و درمان خواسته‌ام مهلتی دهند که همکاران کادر درمانی بتوانند نفس بکشند و با ارائه تسهیلاتی بتوانند به همراه خانواده‌های‌شان، با رعایت اصول بهداشتی سفر کنند تا اگر توفان جدیدی در راه بود بتوانیم همکاران تازه‌نفسی داشته باشیم. وی خاطرنشان کرد: تا امروز حدود ۸۷ درصد از بیماران «کووید- ۱۹» گرفتار چاقی، دیابت و بیماری زمینه‌ای بودند. سیاست ما باید این باشد که تخت‌های بیمارستانی کمتری درگیر شود و اجازه ندهیم افراد پرخطر به فازهای بعدی بیماری بروند.

گروه هدف ما از این بعد افراد بالای ۶۰ سال، بیماران دارای بیماری زمینه‌ای و افراد چاق و دارای اضافه وزن هستند. ۳ روز قبل در استان هرمزگان دختربچه ۱۰ ساله‌ای بر اثر کرونا فوت کرد که با پدر و مادر خود برای گردش به قشم سفر کرده بود و تنها مشکل این فرد، اضافه‌وزن بود. باید گروه‌های پرخطر را دریابیم و خدمات الکترونیک را برای آنها توسعه دهیم و بتوانیم داروهای مورد نیاز آنها را به‌راحتی و در منازل آنها تحویل دهیم و پزشکی از راه دور را برای این گروه‌ها فعال‌تر کنیم. نمکی تاکید کرد: حتما باید به همپوشانی و همزمانی کرونا و آنفلوآنزا در فصل پاییز توجه ویژه کنیم. به همین دلیل بیش از ۱۰ برابر سال گذشته به دنبال تامین واکسن آنفلوآنزا هستیم. البته تقاضا برای این واکسن در دنیا افزایش یافته و تامین آن راحت نیست اما با راهکارهایی که دنبال می‌کنیم، گروه‌های پرخطر از جمله مادران باردار، سالمندان و بیماران دارای بیماری زمینه‌ای را واکسینه می‌کنیم. وی یادآور شد: نمی‌توانیم در شرایط کرونا، آموزش در دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی را تعطیل کنیم، چون نوع آموزش‌ها به‌گونه‌ای است که نمی‌توانیم همه آنها را به صورت مجازی ارائه کنیم.

دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی در توسعه زیرساخت‌های فضای مجازی حتما تلاش کنند اما بخش‌های حضوری مانند آزمایشگاه‌ها و آموزش‌های بالینی را نمی‌توانیم به صورت مجازی آموزش دهیم. خوابگاه‌ها را باید به‌گونه‌ای مدیریت کنیم که پروتکل‌های بهداشتی به طور کامل رعایت شود. نمکی با اشاره به سختی‌های اقتصادی سال جاری، گفت: این سختی‌ها و محدودیت‌ها می‌طلبد که ۲ سیاست اصلی را مورد توجه قرار دهیم؛ یکی حداکثر کردن صرفه‌جویی و دیگری تلاش برای افزایش بهره‌وری و کارآمدی منابع و راه سومی هم نداریم. درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها کاهش یافت و سعی کردیم به نحوی جبران کنیم اما این به آن معنی نیست که در ماه‌های آینده دوباره دچار چنین چالشی نشویم. از رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی می‌خواهم که فکر کنند قرار است حداقل ۲ سال با کرونا زندگی کنیم.  وی اظهار داشت: در زمان وزارت استاد دکتر فاضل، قانون هیأت امنای دانشگاه‌های علوم پزشکی ابداع شد، چون اعتقاد بر این داشتیم که دانشگاه رشید، دانشگاه مستقل است و دانشگاه مطیعی که با تغییر یک وزیر بشدت بهم می‌ریزد، اصلا قدرتمند نیست. دانشگاه‌هایی که استقلال دارند، نیاز چندانی به منابع دولتی ندارند.

* گرم شدن هوا بر شدت بیماری کرونا افزوده است

رئیس مرکز تحقیقات سل بالینی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با اشاره به اینکه گرمای هوا تاثیری بر کاهش قدرت سرایت‌پذیری ویروس «کووید-۱۹» ندارد، گفت: گرم شدن هوا حتی بر شدت این بیماری افزوده است. به گزارش مهر، پیام طبرسی با اشاره به اینکه همچنان اپیدمی کرونا در پیک اول قرار دارد، اظهار کرد: اپیدمی دوره‌های مختلفی دارد ولی تا به امروز نشانه‌ای از سبک شدن بار مبتلایان دیده نمی‌شود. وی افزود: کماکان بیماران بدحال با روند رو به رشد بیماری و مشکلات جدی روبه‌رو هستند. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: با کاهش محدودیت‌های پیشگیرانه «کووید -۱۹»، رعایت اصول بهداشتی به کمترین میزان خود رسیده است. این فوق‌تخصص ریه با بیان اینکه استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در پایین‌ترین سطح قرار دارد، تاکید کرد: در سطح شهر، بانک‌ها، رستوران‌ها و سایر اماکن عمومی تقریبا مردم توجه به فاصله‌گذاری اجتماعی را نادیده می‌گیرند و غالبا از ماسک نیز استفاده نمی‌کنند. وی افزود: ادامه این روند افزایش صددرصدی شیوع بیماری را در پی خواهد داشت.

***

[فعالیت مدارس در مناطق پرجمعیت زوج و فرد می‌شود]

وزیر آموزش‌وپرورش با اشاره به اینکه با تداوم شرایط موجود، آموزش‌ها ترکیبی خواهد بود، اظهار کرد: فعالیت مدارس در مناطق کم‌جمعیت به روال عادی و در مناطق پرجمعیت به ‌صورت زوج و فرد انجام می‌شود. محسن حاجی‌میرزایی در حاشیه بازدید از حوزه امتحان نهایی دبیرستان ماندگار البرز تهران، اظهار کرد: باید به سمتی برویم که بتوانیم با رعایت حداکثری پروتکل‌ها، روال عادی زندگی را ادامه دهیم تا اخلالی در کارها به‌وجود نیاید. وی اظهار کرد: در شرایط کنونی سناریوهای مختلفی را پیش‌بینی کرده‌ایم. در فضای آموزشی آینده، آموزش‌های ترکیبی در دستور کار است، بنابراین ممکن است بخشی از آموزش‌ها در فضای مجازی و بخشی در مدرسه ارائه شود. وزیر آموزش‌وپرورش فلسفه دایر بودن مدارس در روزهای پنجشنبه را اجرای طرح ۳ روز، ۳ روز برای ورود دانش‌آموزان به مدرسه توصیف و اذعان کرد: بر اساس مصوبه اخیر ستاد ملی مدیریت کرونا، روزهای پنجشنبه نیز مدارس دایر است و این موضوع با هدف مدیریت ورود دانش‌آموزان به مدرسه صورت می‌گیرد، لذا طرح زوج و فرد اجرا می‌شود؛ بدین معنی که دانش‌آموزان مدارس پرجمعیت به ۲ گروه تقسیم می‌شوند، عده‌ای ۳ روز در هفته در روزهای زوج و عده‌ای نیز در روزهای فرد در مدرسه حضور خواهند داشت. در مناطق سفید و دارای جمعیت کم ‌دانش‌آموزی، مدارس روال عادی را طی خواهند کرد.

منبع: روزنامه وطن امروز

برچسب‌ها