بهانه های آمریکا و اروپا تمام شدنی است!؟ مگر هسته ای بهانه نبود، آیا با بتن ریزی در قلب راکتور اراک و متوقف کردن غنی سازی ۲۰ درصد و از کار انداختن سانتریفیوژها، بهانه هسته ای آمریکا و اروپا تمام شد!؟

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌ استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با  «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

**زیباکلام:اگر «آنگلا مرکل» هم رئیس جمهور ایران بود، وضع همین بود

«صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاح طلب که پیش از این گفته بود «اگر به عقب برگردیم، باز هم به روحانی رای می دهم» در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: «معضلاتی که کشور را در خود فروبرده، دارد دامنه وسیع‌تری پیدا می‌کند. اصولگرایان مدت‌هاست انگشت اتهام را به سمت روحانی نشانه رفته‌اند. ای ‌کاش این‌گونه بود و مقصر بحران، روحانی و دولتش بودند...فرض بگیریم به‌جای روحانی و نوبخت، کینز، فریدمن و آدام اسمیت و به‌جای مدیران و وزرای «بی‌حال» روحانی (حسب ادعای اصولگرایان)، تورگوت اوزل، ماهاتیر محمد یا آنگلا مرکل، سکاندار قوه مجریه در ایران می‌شدند. با بودجه‌ای که حداقل نیمی از درآمدهای آن از میان رفته، چگونه قرار است یک کشور ۸۵ میلیونی را اداره کنند؟ ».

زیباکلام در ادامه نوشت: «ممکن ‌است برخی از اصولگرایان، به شعارهایی که می‌دهند مانند «مدیریت جهادی» ، «جوان‌گرایی» ، «اتکا به منابع داخلی به‌جای چشم‌دوختن به خارج از کشور»، «خودکفایی و ایستادن روی پاهای خود»، «تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها» و... واقعا باور داشته باشند؛ اما بی‌تردید بسیاری از آنان که بیشتر اهل حساب‌وکتاب و منطق هستند، می‌دانند که با شعار نمی‌توان منابع مالی پنج میلیون حقوق‌بگیر را تأمین کرد».

این فعال اصلاح طلب در ادامه تصریح کرد: «اصلاح‌طلبان حکایت آش نخورده و دهان سوخته را پیدا کرده‌اند. بسیاری از آنها نقشی در اتخاذ سیاست‌هایی که کشور را به این روز انداخته نداشته‌اند، اما در عوض و در نزد افکار عمومی باید پاسخ‌گوی هرینه‌های آن سیاست‌ها باشند».

«خودتحقیری حاد» و ترسیم غرب به عنوان آرمانشهر، یکی از کارویژه های اصلی طیف اصلاح طلب است. زیباکلام مدعی شده است که اگر صدراعظم آلمان هم در ایران رئیس دولت بود، نمی توانست با وضعیت موجود کاری از پیش ببرد.

این ادعا در حالی است که آلمان همانند انگلیس و فرانسه و همچنین آمریکا در وضعیت مساعدی قرار ندارد. در فروردین سال جاری خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: «گروه مشاوران اقتصادی آلمان اعلام کرد که رشد بزرگترین اقتصاد اروپا در سال جاری ممکن است به منفی ۵.۴ درصد برسد که در صورت تحقق، پایین ترین رشد اقتصاد این کشور پس از اتحاد دو آلمان خواهد بود».

در حال حاضر آمریکا و کشورهای اروپایی هم در حال دست و پنجه نرم کردن با بحران کرونا هستند و هم درگیر اعتراضات ضدنژادپرستی.

زیباکلام دولت را بی تقصیر جلوه داده است. این در حالی است که آقای روحانی که از ابتدای انقلاب تاکنون در مسئولیت های ارشد حضور داشته است، سال ۹۲ قسم جلاله خورد که اگر مشکلات کشور چاره نداشت، هرگز کاندیدای ریاست جمهوری نمی شد.

روحانی در سال ۹۶ باز هم وعده های پیشین و از جمله وعده جنجالی گشایش و گزارش ۱۰۰ روزه را مطرح کرد و تاکید کرد که در دولت دوم، میوه و ثمره عملکرد دولت از جمله سیب و گلابی های برجام به ثمر خواهد رسید.

قوه مجریه در ایران دارای اختیارات و امکانات بسیار گسترده است. به همین دلیل است که اصلاح طلبان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری خود را به آب و آتش می زنند تا کلید پاستور را در دست بگیرند. و دقیقا به خاطر همین اختیارات و امکانات گسترده بود که طیف اصلاحات در سال ۸۸ علیرغم شکیت در انتخابات، دروغ تقلب را مطرح کرد تا با جرزنی خود را هرطور شده به پاستور برساند.

حالا که هفت سال از عمر دولت سپری شده و زنگ حساب فرا رسیده، طیف اصلاح طلب که اکثریت مطلق دولت را در اختیار دارد، به فرافکنی روی آورده و ضمن انکار حضور حداکثری خود در دولت، دولت روحانی را نیز بی تقصیر جلوه می دهد.

زیباکلام مدعی است که مدیریت جهادی و اتکا به توان داخلی صرفا شعار است. این دقیقا آن روی سکه اظهارنظر برخی دولتمردان در سالهای گذشته است که می گفتند «ما ایرانی ها توان رقابت در هیچ صنعتی جز قرمه سبزی و آبگوشت بزباش را نداریم»! امثال زیباکلام هیچگاه حاضر نیستند که به استعدادهای عظیم جوانان و نخبگان ایرانی توجه کرده و با «حودتحقیری حاد» این استعداد عظیم را انکار می کنند.

** اروپا گفتاردرمانی می کند، اما ما نباید بهانه به دست آنها دهیم

روزنامه اعتماد در مطلبی نوشت: «مقامات اروپایی که بارها و بارها ایران را تشویق به تداوم پایبندی به مفاد این توافق کردند، جز گفتاردرمانی اقدامی انجام ندادند و چنان‌که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته، از ۱۸ تعهد خود به هیچ‌یک عمل نکردند. این بی‌عملی اروپایی‌ها کنار بدعهدی ایالات متحده عملا در صحنه بین‌المللی دست بالاتر را به جمهوری اسلامی بخشید».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه با اشاره به طرح مجلس مبنی بر توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی نوشت: «اگر به‌راستی چنین تصمیمی قرار است در جمهوری اسلامی اتخاذ شود، نه‌تنها باید تمام ابعاد و جوانب آن به خوبی سنجیده شود، بلکه از همه عقلای قوم نیز نظرخواهی صورت گیرد تا ایران و ایرانیان دچار مشکلات دوچندان نشده و اصطلاحا بهانه‌ای ناروا تقدیم طرف غربی نشود».

چرا طرف اروپایی به تعهدات خود در برجام عمل نکرده و حتی بیانیه و قطعنامه ضدایرانی صادر می کند؟ اروپا مطمئن است که دولت روحانی به هیچ عنوان از توافق خارج نشده و تعهدات خود را یکطرفه اجرا می کند. به همین دلیل هیچ اهرم فشاری برای اجرای تعهدات خود نمی بیند.

اعضای اروپایی برجام در روزهای گذشته در اقدامی خصمانه موجب شدند تا قطعنامه ای ضدایرانی در شورای حکام آژانس صادر شود. با اینحال آقای روحانی دیروز گفت اروپایی ها شرمنده هستند و در گفت و گوهای تلفنی و مذاکرات حضوری از ما عذرخواهی کرده اند!

وقتی دولتمردان اینگونه عهدشکنی و گستاخی طرف اروپایی را توجیه می کنند، به نظر شما آنها حاضرند که کوچکترین قدمی در راستای اجرای تعهدات خود بردارند!؟

پیش از این وقتی آمریکا برجام را لگدمال کرد، عراقچی در واکنش گفت «ما هنوز با نقض فاحش برجام از سوی آمریکا فاصله داریم»!، ظریف نیز چندی پیش علیرغم بی عملی اروپا در اجرای تعهدات گفت «پایبندی اروپا به  برجام بیش از انتظار بوده است»!

ارسال نفتکش های ایرانی به ونزوئلا و پرتاب موفقیت آمیز اولی ماهواره نظامی ایران به فضا، بیش از پیش ثابت کرد که با آمریکا و تروئیکای اروپایی فقط با زبان قدرت و زور باید صحبت کرد.

اساس و بنیان رفتار دولت آمریکا و دولت های انگلیس، فرانسه و آلمان بر پایه زورگویی، غارتگری و جنایت است. با این حساب این استدلال که بگوییم نباید کاری کنیم که بهانه به دست آنها دهیم، دقیقا بازی در پازل دولت های زورگوی غربی است.

یک سوال؛ آیا بهانه های آمریکا و ترئیکای اروپایی تمام می شود!؟ مگر هسته ای بهانه نبود، آیا با بتن ریزی در قلب راکتور اراک و متوقف کردن غنی سازی ۲۰ درصد و از کار انداختن سانتریفیوژها، بهانه های هسته ای آمریکا و اروپا تمام شد!؟

تنها راه گرفتن بهانه از دست آمریکا و اروپا، مواجهه با رویکرد اقتدار است.

**مشکلات کشور، محصول عملکرد دولت نیست

روزنامه ایران در گزارشی نوشت: «شرایط حاکم بر کشور همکاری همه قوا را ضروری ساخته است. حسن روحانی روز گذشته با اشاره به مشکلات جاری در کشور، قوا و نهادهای دیگر را به همکاری با هدف تغییر این شرایط فرا خواند و گفت: «در این شرایط سخت به‌شدت خواستار این هستیم که قوای دیگر ما را یاری و کمک کنند؛ هم قوه مقننه و هم قوه قضائیه و با کمک یکدیگر با حضور سایر ارکان، نیروهای مسلح و با رهبری مقام معظم رهبری به خوبی از این سختی‌ها و مشکلات عبور خواهیم کرد.» او در عین حال با یادآوری موفقیت‌های اقتصادی دولت در سال‌های گذشته تصریح کرد که مشکلات پدید آمده نه محصول عملکرد مدیریتی دولت بلکه ناشی از فشارهای غیرعادی است که تحمیل شده است».

اکنون قیمت دلار حدود ۲۰ هزارتومان و قیمت سکه بیش از ۸ میلیون تومان و قیمت پراید حدود ۹۰ میلیون تومان است. قیمت هر شانه تخم مرغ نیز حدود ۲۸ هزارتومان است. قیمت مرغ نیز در روزهای گذشته تا حدود ۱۹ هزارتومان افزایش یافت.

چندی پیش روزنامه شرق- از رسانه های حامی دولت و بزک کننده برجام- در اعترافی دیرهنگام نوشت: «محمد بحرینیان پژوهشگر توسعه می گوید"دولت با سوءمدیریت در زمین آمریکا بازی کرده است... درباره شرایط اقتصادی باید بگویم که اصلا اعتقادی ندارم شرایط به خاطر تحریم‌ها نامناسب است؛ زیرا در گفته‌های ریچارد نفیو [معمار تحریم‌ها] (درباره اینکه اثر واقعی تحریم ها خیلی کمتر از آن چیزی است که اعلام می شود) هم این قضیه کاملا مشخص است و عملکردهایی که داشته‌اند نیز نشان می‌دهد که خطا در تصمیمات مسئولان کم نبوده است. نمی‌خواهم ساده‌لوحانه با تحریم‌ها برخورد بکنم و بگویم تحریم اثری ندارد؛ این خیلی ساده‌لوحی است که بگوییم تحریم بر اقتصاد ایران اثری ندارد، اما بزرگ‌کردن و پژواک درست‌کردن از واژه تحریم، دلایل دیگری دارد. من اثر تحریم را به لحاظ کارشناسی، عملی و تجارب ۵۰‌ساله‌ام در کار تولید و اقتصادی که با آن آشنا هستم، بیشتر از ۳۰ درصد نمی‌بینم... مسئولان می‌گویند هر سال ۳۲ تا ۳۳ میلیارد دلار برای واردات ارز تخصیص داده‌ایم. برای چه این ارز را تخصیص داده‌اید، درحالی‌که در شرایط تحریم هستیم؟ " ».

«محمدرضا سبزعلیپور» رئیس ‌مرکز تجارت جهانی ایران چندی پیش گفته بود: «۸۰ درصد مشکلات کشور ناشی از سیاست های اشتباه دولت است».

برچسب‌ها