سرویس جهان مشرق؛ در ماه های گذشته نیروهای ارتش ترکیه و عناصر گروهک تروریستی پ ک ک چندین مرتبه در مناطق شمالی عراق (استان های دهوک و اربیل) درگیر و دهها تن از طرفین در این محورها کشته و زخمی شده اند.
اوایل اردیبهشت ماه امسال نیز ارتش ترکیه عملیات گسترده ای را در شمال استان دهوک تحت عنوان مبارزه با گروهک تروریستی پ ک ک و با استعداد ۵ هزار و ۵۰۰ نیروی نظامی، تجهیزات نظامی سنگین و مشارکت نیروی هوایی آغاز کرد.
در جریان این عملیات، درگیری های شدیدی در منطقه و کوه «هفتنین» در شمال غرب استان دهوک به وقوع پیوست؛ نظامیان ارتش ترکیه در صورت پیشروی در محور جنوبی این منطقه به جاده مهم «بامرئی - زاخو» خواهند رسید.
ارتش ترکیه و گروهک تروریستی پ ک ک اخبار مرتبط با کشته و زخمی شدن نیروهای خود و خسارت های متحمل شده را در این عملیات تا حدود زیادی سانسور کردند اما هر کدام مدعی شدند در جریان درگیری ها تلفات سنگینی را از طرف مقابل گرفته اند؛ در همین ارتباط پ ک ک اعلام کرد در نیمه نخست اردیبهشت ماه ۱۵۰ تن از نظامیان ارتش ترکیه را از پای درآورده و دهها تن دیگر را زخمی کرده است.
آنکارا مدعی شده این عملیات با هدف تامین مناطق مرزی مشترک با عراق و نابودی عناصر تروریستی صورت گرفت اما برخی رسانه ها و کارشناسان معتقدند ترکیه به بهانه مبارزه با پ ک ک به دنبال نفوذ و اشغال مناطق بیشتری در شمال استان های اربیل و دهوک است.
در حال حاضر، عناصر گروهک پ ک ک در مناطق شمالی و شرقی استان دهوک از جمله «کوه متین، کوه کیسته، غوندی سالکا، بابیر، شمال العمادیه، کوه زاپکوه گاره، شمال موسی لاکا، حومه شمالی اطرش، غرب کانی ماسی، جنوب شیلادزی، شرق باجیرا، جنوب درلوک و مناطق حومه حضور دارند و این نقاط حدود ۳۵ درصد از خاک این استان را در بر می گیرد.
تروریست های پ ک ک در محورهای شمالی، شمال غربی، شمال شرقی و شرقی استان اربیل (مناطق شرقی کوه گاره، شمال عقری، جنوب برزان، کوه آواشین، جنوب شانیدار، شمال غرب، شمال و شمال شرق کوه بدارون، کوه برادوست، برکیم، کلیشین، جنوب کوه خاکورک، کوه های قندیل و ...) فعال هستند.
عناصر پ ک ک حدود ۱۰ درصد از مساحت استان اربیل را در تصرف دارند؛ در مجموع تمامی نقاط تحت سیطره این گروهک در این دو استان عمدتا کوهستانی و صعب العبور هستند و همین کمک کرده تا از حملات هوایی در امان و بر مناطق اشراف داشته باشند.
ارتش ترکیه هم در استان دهوک ۱۵ پایگاه و پست نظارتی در محدوده منطقه «هفتنین»، یک پایگاه نظامی در منطقه باتیفا، یک پست نظامی در محور بابیر، یک پایگاه در منطقه بامرئی، ۵ پست نظامی در محدوده گذرگاه مرزی سرزیزی و منطقه کانی ماسی دارد.
از سویی دیگر یک پست نظامی در محور کوه زاپ و یک پایگاه نظامی در محور سیری در تصرف نظامیان ارتش ترکیه است؛ این ۲۵ پایگاه و پست های نظامی در استان دهوک عمدتا در نزدیکی مرزهای مشترک با ترکیه واقع شده اند.
نیروهای ارتش ترکیه در استان اربیل نیز یک پست نظامی در محور جنوب شرق کوه های آواشین، ۹ پست نظارتی در محور کوه خاکورک، حومه منطقه بیصور و شمال منطقه شوشین احداث کرده اند که در نزدیکی مرزهای مشترک قرار دارند.
در استان نینوا (حومه شمال شرق شهر موصل) نیز ارتش ترکیه پایگاه نظامی بعشیقه را در اشغال دارد؛ در مجموع ارتش ترکیه در عمق خاک استان های اربیل و دهوک ده ها کیلومتر نفوذ کرده است.
به گزارش مشرق، ارتش ترکیه (تحت قرارداد مرزی ۱۹۸۲و شیوه های مختلف) توانسته است ۳۶ پست نظارتی و پایگاه نظامی و تعدادی مرکز اطلاعاتی در شمال عراق ایجاد کند و این احتمال وجود دارد در آینده باز هم درگیری ها را به بهانه مبارزه با گروهک پ ک ک ادامه دهد و مناطق بیشتری را به ویژه در استان دهوک اشغال و راه را برای احداث مقرهای نظامی باز کند.