به گزارش مشرق، انتخابات شورای ششم شهر و روستا، ۲۸ خرداد همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و مردم تهران به لیست شورای ائتلاف انقلاب اسلامی رای مثبت و قاطع دادند و مجموع آرای ۵ کاندیدا از شورای پنجمی ها در انتخابات فقط حدود ۲۰۰ هزار نفر بود. قرار است از حدود اوایل شهریور فعالیت شورای جدید در خیابان بهشت آغاز و برنامه های این شورا برای خدمت رسانی به شهروندان اجرایی شود.
سوده نجفی یکی از منتخبین شورای ششم شهر تهران است. وی ۴۳ ساله و دکتری مدیریت دولتی دارد، مدرس دانشگاه و مولف کتاب در زمینه مدیریت است. همچنین نجفی در کارنامه و سوابق اجرایی و پژوهشی خود مشاور رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، مدیر حوزه سلامت، رئیس اندیشکده حکمرانی تهران(شهری)، معاون بانوان و امور خانواده شورای ائتلاف تهران، عضو شورای مرکزی و معاون امور بانوان جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی را دارد.
بیشتر بخوانید:
شهردار تهران علاوه بر تعهد باید تهرانشناس خوبی باشد
درباره موضوعات مختلف در شهر تهران از جمله انتخاب شهردار، توسعه حمل و نقل عمومی، انزوای اجتماعی، کارآفرینی، حمایت از جوانان و زنان بدسرپرست یا بدون سرپرست، انجام پروژههای عمرانی، نقش مدیریت شهری در اشتغالزایی، پدیده دستفروشان و کودکان کار، امنیت بیشتر زنان در پایتخت و موضوع کرونا با سوده نجفی، منتخب شورای ششم شهر تهران به بحث و گفتوگو نشستیم که جزئیات آن به شرح ذیل است:
هنوز جلسه ویژه برای انتخاب شهردار تهران نداشته ایم
انتخاب شهردار تهران چه زمانی انجام میگیرد و چندگزینه جدی دراین مورد مطرح شده است؟
در حال حاضر موضوعات مطرح شده در فضای مجازی یا رسانهها شایعهای بیش نیست و منتخبین شورای ششم هنوز وارد مصادیق نشدهاند. به عبارتی جلسهای به عنوان انتخاب شهردار، هیأت رئیسه شورای ششم و کمیسیونهای آن نداشتهایم و هنوز نشست مشترک برگزار نشده و زمانی که این مسئله صورت گیرد، قطعاً آن را اطلاعرسانی میکنیم.
احتمال انتخاب شهردار زن برای پایتخت
آیا انتخاب شهردار زن برای پایتخت مدنظر شورای شهر جدید خواهد بود؟
بله، این مسأله میتواند مورد بررسی قرار گیرد. قطعاً اعضای شورا روی گزینههای مختلف فکر میکنند. اگر خانمی کارآمد، انقلابی با روحیه جهادی همچنین شاخص و معیارهای مناسب برای گزینه شهرداری تهران باشد، اعضای شورا شرایط آن را بررسی میکنند و اگر همه موضوعات و ابعاد مختلف به صورتی باشد که انتخاب شهردار زن به نفع شهر باشد، قطعاً آن را رد نمیکنیم، ولی باید توجه داشته باشید که ما نگاه متفاوت نسبت به این قضیه نداریم و فرقی ندارد که شهردار زن یا مرد باشد، مهم کیفیت در اجرای برنامهها و بهبود وضعیت تهران است. اگر یک زن برای اداره تهران توانمندتر باشد، خب قطعا به آن رأی میدهیم.
خروج قطار خدمت گذاری از ریل در شورای پنجم
مهمترین اولویت و برنامههای شما در شورای ششم چیست؟
ببینید در سال های اخیر در شورای پنجم اقداماتی انجام گرفت که به نوعی میتوان آن را خروج قطار خدمت گذاری از ریل دانست. به نظر ما عملاً کار خاصی برای شهر تهران در شورای پنجم صورت نگرفته است و به طور مثال در حوزه حمل و نقل و ترافیک بسیار ضعیف عمل شده، به طوری که شاهد افتتاح خط جدید مترو نبودهایم و ایستگاههایی هم که افتتاح شده، کلنگ آن در دوره قبلی مدیریت شهری زده شده بود و بسیاری از کارها و برنامهریزیها مربوط به دوره قبل بود.
حمل و نقل عمومی تهران نیاز به برنامه های عاجل دارد
همچنین در اتوبوسرانی علیرغم کمبود جدی این ناوگان فقط ۲۵۰ اتوبوس و مینیبوس به تهران اضافه شد که این رقم بسیار اندک است. تهران شهری پرجمعیت و مهاجرپذیر بوده و روزبهروز هم به آمار جمعیتی آن افزوده میشود، پس بنابراین باید برای حمل و نقل عمومی پایتخت از جمله مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی اقداماتی عاجل انجام داد.
مشکل انزوای اجتماعی در پایتخت/شورای پنجمیها بجز تغییر نام خیابانها کاری انجام نداد
در حوزه فرهنگی چه اقدامی در اولویت قرار دارد و اجرای آن میتواند خبر خوبی برای شهروندان باشد؟
گمنامی و انزوای اجتماعی در پایتخت بسیار زیاد است. بسیاری از مردم تهران متولد شهرهای دیگر هستند و خودشان را اکنون متعلق به شهر تهران نمیدانند و به نوعی میتوان گفت علقه عاطفی چندانی به پایتخت ندارند. این موضوع یک خلأ در حوزه فرهنگی محسوب میشود و باید مشکلات در این زمینه برطرف شود.
متأسفانه شورای پنجمیها بجز تغییر نام خیابانها کاری در حوزه فرهنگی انجام ندادهاند. مصوبهای هم در مورد زیست شبانه داشتند که حتی مورد موافقت همه اعضای شورای شهر نبود و مورد اعتراض فرماندار تهران هم قرار گرفت. بنابراین ما در این دوره نگاه خاصی به حوزه فرهنگی داریم و در کنار افتتاح پرژههای عمرانی قطعا مباحث فرهنگی نیز در تهران تقویت خواهد شد.
توجه به کارآفرینی اجتماعی در شورای ششم
گفته میشود که شورای ششم قصد دارد در حوزه کارآفرینی اجتماعی ورود کند، نظرتان و برنامهها را در این زمینه بفرمائید.
بله، کارآفرینی اجتماعی در شورای ششم قطعاً مورد توجه است، چرا که آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد زمانی قابل کاهش است که برنامهای برای افراد داشته باشیم تا معتاد بهبودیافته به طور مثال مجدد وارد چرخه اعتیاد نشود و راهکارهای ایجابی را به جای برنامههای سلبی باید اجرایی کنیم. همچنین مباحث مشاوره خانواده در این زمینه حائز اهمیت است و در صورتی که این افراد و یا زنان بدسرپرست اگر برایشان اشتغالزایی شود، آسیبهای جامعه کاهش مییابد. در حوزههای مختلف رویکردمان با شورای پنجمیها متفاوت است. شورای قبلی درحوزه پسماند و خدمات شهری هم قوی عمل نکردند.
دیوار خانه ای را رنگ کردند که در حال ریزش بود
در بازدیدهایی که اخیراً در برخی مناطق تهران داشتهام و گفتوگوهایی که انجام دادهام، مردم میگویند که شهرداری دیوار محلاتشان را رنگآمیزی داشته در حالی که خانههایشان آنقدر فرسوده است که سقف در حال ریزش است، بنابراین به جای برنامههایی که فقط جنبه ظاهری دارد، باید به حوزههای عمیقتر همچون کارآفرینی اجتماعی توجه کرد و یا برنامههایی که پایه و اساس داشته باشد و تأثیر مثبت و عمیقی بر زندگی شهروندان بگذارد.
ساخت دوباره بزرگراه و تونل در تهران
آیا در این دوره از مدیریت شهری، شهروندان دوباره شاهد پروژههای عمرانی در تهران خواهند بود؟
بله، قطعاً همینطور است. تهران شهری انسانمحور است و شهروندان برای تسهیل در رفت و آمد نیاز به بزرگراه و تونل پروژههای عمرانی مربوطه دارند و ما تلاش خواهیم کرد که در این راستا برنامههایی را مدنظر قرار دهیم.
برنامه مدیریت شهری وشورای ششم برای کمک به رفع مشکلات معیشتی
در حال حاضر بسیاری از شهروندان در پایتخت با مشکلات معیشتی و اقتصادی همراه هستند، آیا مدیریت شهری میتواند برنامهای را جهت کاهش مشکلات شهروندان در این راستا ایفا کند؟
بله، البته شهرداری تهران مستقیم نمیتواند اشتغالزایی کند، ولی نقش تسهیلگری مدیریت شهری در اشتغالزایی غیرقابل انکار است. میتوان در کنار کمیته امداد، ستاد اجرائیات فرمان امام(ره)، بهزیستی و سایر دستگاهها به حوزه اشتغالزایی ورود کنیم، البته نظر ما فقط برای افرادی مانند زنان سرپرست خانوار نیست.
کاهش طلاق و افزایش ازدواج با اشتغالزایی در تهران
در حال حاضر آمار طلاق در جامعه افزایش یافته و بسیاری از زوجها نیز از طلاق عاطفی رنج میبرند که بسیاری از مشکلات در این حوزه به دلیل مسائل معیشتی و بیکاری همسر خانواده است، بنابراین به غیر از زنان سرپرست خانوار باید برای جوانان هم اشتغالزایی کرد تا هم از این طریق آمار ازدواج را افزایش داد، هم آمار طلاق را کاهش داد و هم شاهد کاهش هر چه بیشتر آسیبهای اجتماعی باشیم.
تهران نیازمند مدیریت یکپارچه/برخورد ایجابی را جایگزین رفتار سلبی کنیم
شهرداری پایتخت درگیر پدیده دستفروشان و کودکان کار شده، ولی علیرغم اجرای برنامههای مختلف تقریباً موفقیت چندانی در این زمینه حاصل نشده است. رویکرد شورای ششم در حوزه دستفروشان و کودکان کار چگونه است؟
من موضوعات مختلفی را در این زمینه مطالعه کردهام. موضوع کودکان کار و دستفروشان به صورتی است که ساماندهی این قضیه متولی خاصی ندارد. این قضیه نیاز مدیریت یکپارچه شهری دارد، بنابراین باید بتوانیم از طریق جلسات مشترک راهکارهای عملی و کاربردی را اجرایی سازیم که سالهای اخیر مدیریت شهری نتوانسته در این زمینه رویکرد موفقی داشته باشد و نتیجه مثبتی هم حاصل نشده است. در مورد دستفروشان هم بحث کارآفرینی اجتماعی میتواند مؤثر واقع شود.
لزوم کارآفرینی برای دستفروشان
اگر نتوانیم دستفروشان را برایشان شغل ایجاد کنیم، با برخوردهای سلبی قطعا به نتیجه نخواهیم رسید. به هر حال این افراد نیاز به درآمد و شغل دارند و اگر کار برایشان فراهم شود در فروشگاه یا کار خانگی قطعا آمار آنها کاسته خواهد شد و حتی دیگر کسی دستفروشی نمیکند، نمای ظاهری شهر هم به خوبی حفظ خواهد شد. لذا بر همین اساس ما رویکردمان توجه به بحث کارآفرینی اجتماعی و مدیریت یکپارچه در شهر تهران است تا شاهد اجرای راهکارهای کاربردی باشیم.
هنوز در جهت امنتر شدن پایتخت برای زنان جای کار زیادی وجود دارد
به نظر شما تهران شهر امنی برای زنان است؟ زنان شورای شهر پنجم اعلام کردند که تهران را برای زنان امن کردهاند و شعارشان در این راستا محقق شده است، آیا شما موافق این قضیه هستید و یا اینکه این موضوع هنوز جای کار دارد؟
ببینید! به هر حال من خودم زن هستم و مانند بسیاری از زنان و دختران این شهر میبینم که هنوز در جهت امنتر شدن پایتخت جای کار زیادی وجود دارد. آسیبهای اجتماعی، ناامنی ایجاد میکند. در حال حاضر بسیاری از افراد هنگام استفاده از موبایل در خیابان دغدغه دارند که موتورسوار سارقی گوشی همراهشان را برباید که این به معنای ناامنی است و ریشه آن به مشکلات معیشتی بازمیگردد. شورا و شهرداری حدود ۱۰ درصد میتواند در این راستا مشکلگشا باشد که با همکاری دولت و مجلس قطعاً امنیت زنان به شدت افزایش خواهد یافت. ما باید بتوانیم از طریق مدیریت یکپارچه شهری اقدامات بیشتری را انجام دهیم و قطعاً با همکاری اداره برق و نیروی انتظامی نقاط ناامن تهران را میتوان به محلهای امن تبدیل کرد.
بسته جدید با ابعاد مختلف جهت مقابله با کرونا
کرونا بیش از یک سال و نیم است که مردم تهران را مشابه شهرهای دیگر کشور و جهان درگیر کرده است، آیا به نظرتان مدیریت شهری جدید میتواند برنامههای مناسبتری جهت حمایت از مردم تهران در مقابل کرونا داشته باشد؟
بله، قطعاً همینطور است. البته موضوع کرونا یک مسئله و مشکل جهانی است و فقط مختص ایران و یا تهران نیست. حدود یکسال و نیم بیشتر است که مردم با این ویروس منحوس گرفتار شدهاند و نه تنها شهرداری بلکه بسیاری از سازمانها با همکاری یکدیگر میتوانند برنامههای دقیقتر را ایجاد کنند. مدیریت شهری کنونی چندان در این زمینه ورود نیافته است.
می خواهیم شرمنده مردم نشویم
کرونا بیکاری و آسیبهای اجتماعی به همراه داشته و اگر در این حوزهها جدیتر ورود یابیم قطعا موفقتر خواهیم بود. در حال حاضر علاوه بر موضوع تهدید سلامت شهروندان، موضوعاتی مانند آپارتمانسازی، اشتغال و مباحث دیگر هم دستخوش آسیب شده که ما در شورای ششم تلاش خواهیم کرد بسته جدید با ابعاد مختلف جهت مقابله با کرونا و حمایت از شهروندان در این شرایط سخت داشته باشیم و انشاءالله با چهار سال خدمتگزاری شرمنده شهروندان نباشیم.