انتشار چند فایل از زندان اوین باعث ایجاد بحث هایی در محافل خبری داخل و خارج از کشور گردید. بررسی این فیلم ها و واکنش‌های پس از آن، نکات قابل تأملی برای افکار عمومی و مسوولان دارد.

سرویس سیاست مشرق- هفته قبل یک گروهی که خود را «گروه هکری» معرفی می کند، اعلام کرد به بخشی از تصاویر دوربین‌های زندان اوین دست پیداکرده است. این گروه در اطلاعیه‌ای که در اختیار برخی رسانه‌های بیگانه قرار داده نوشته است که این ویدئوها را از گروه هکری دیگر دریافت کرده و مسئولیت انتشار آن‌ها را بر عهده دارد.

تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی بخشی از چند اندرزگاه عمومی زندان اوین را شامل شده است. متأسفانه در برخی از این ویدئوهای منتشرشده برخورد ناشایست چند کادر سازمان زندان‌ها و نیز تصاویری از درگیری‌های میان زندانیان بند عمومی با یکدیگر دست‌به‌دست می‌شود.

در اولین روز از انتشار این تصاویر محمدمهدی حاج محمدی رئیس پُرکار و خوش‌نام سازمان زندان‌ها با عذرخواهی از انتشار چنین تصاویری در صفحه توییتر خود نوشت: «پرسنل بی‌تفاوتِ سازمان در فیلم‌های منتشره، به هیات تخلفات اداری معرفی و از خدمت معلق شدند و پرونده‌هایی هم به دادسرای نظامی ارجاع شد».

اما این ویدئوهای منتشرشده خوراک لازم را برای دشمنان تأمین کرده و کار به‌جایی رسید که بانیان فاجعه ابو غریب و گوانتانامو زبان‌باز کرده و به انتقاد از شیوه برخورد با زندانیان در کشور پرداختند! وزارت خارجه آمریکا در اطلاعیه‌ای انتشار چنددقیقه‌ درگیری میان چند زندانی با یکدیگر را «برخورد سیستماتیک» ضد حقوق بشر خوانده و عفو بین‌الملل پس از ماه‌ها سکوت درباره فاجعه تحریم دارو در ایران بیانیه صادر کرد.

شواهد موجود نشان می‌دهد که هک دوربین‌ها و تصاویر منتشرشده در رسانه‌های خارجی یک عملیات روانی موفق از جانب دشمنان در آستانه تغییر و تحولات سیاسی در کشور است.

ماجرای هک از کجا کلید خورد؟

با آغاز مسئولیت حجت‌الاسلام رئیسی در قوه قضائیه سند تحول قضایی تدوین و نهایی گردید. رئیس وقت دستگاه قضایی با مطالعه کافی و شناسایی نظام مسائل قضایی کشور و نیز شناسایی اولویت‌ها و توجه هم‌زمان به اصلاحات ساختاری دست به نوآوری در ساختار قضایی کشور زده و شعار «مبارزه با فساد» را به مرحله اجرا درآورد. ازجمله اقدامات قابل‌توجه رئیسی در دوران حضور در قوه قضائیه مسئله شیوه و آیین‌نامه اجرایی سازمان زندان‌ها بود. در دوران کرونا بخش قابل‌توجه ای از زندانیان از مرخصی بهره گرفته و حتی لطف نظام شامل حال زندانیان ویژه و امنیتی نیز گردید.

بسیاری از زندانیان بویژه محکومان امنیتی، با استفاده از تمهیدات ویژه ازجمله پابند الکترونیک و با حداقل سختگیری‌های قضایی از مرخصی‌های طولانی‌مدت استفاده کرده و از زندان آزاد شدند. ازجمله اقدامات شایسته دیگر رسیدگی به محکومان مهریه در زندان‌ها بوده است.

اعطای مرخصی به نازنین زاغری جاسوس انگلیسی

پس از انتخابات ریاست جمهوری رهبر انقلاب در حکم انتصاب حجت‌الاسلام اژه‌ای در ۶ بند ویژه از ایشان اهتمام جدی به مأموریت‌های اساسی به‌ویژه رویکرد تحوّلی و اجرای سند تحول؛ مبارزه با فساد و ارتباط مستقیم با مردم را خواستار شدند. در دوره کوتاه ریاست اژه‌ای وضعیت سازمان زندان‌ها به طرز قابل‌توجه ای تغییر کرد. بازدیدهای سرزده ایشان از زندان‌های مختلف به‌ویژه اندرزگاه‌های عمومی و نیز بازدید ایشان از بندهای امنیتی ازجمله مواردی بود که نشان می‌داد، قوه قضائیه در حفظ و صیانت و کرامت انسانی و نیز توجه به حقوق بشر اسلامی جدی است.

ازدستاوردهای چنین اقداماتی حل شدن بخش قابل‌توجه ای از پرونده‌های مربوط به ماجرای آبان ۹۸ است. حجت‌الاسلام اژه‌ای به‌صورت ویژه پای درد دل خانواده‌های برخی زندانیان مرتبط به جرائم امنیتی نشسته و با توجه به وضعیت خانوادگی این افراد دستور بررسی مجدد این پروند ه ها را صادر کرد. بسیاری از محکومان آبان ۹۸ متهم به آسیب رساندن به اموال عمومی بوده اما توانایی پرداخت خسارت‌های وارده را ندارند. در ماه‌های اخیر این دسته از افراد مورد لطف نظام جمهوری اسلامی قرارگرفته و به خانواده‌های خود بازگشته‌اند.

 به نظر می‌رسد که دشمنان نظام با استفاده از حربه هک و نیز نفوذ شبکه ای توانسته‌اند به آرشیوی قدیمی از زندان اوین دست‌یافته و هدف آن است که با پروند سازی حقوق بشری زمینه تحریم‌های بیشتر علیه کشور را کلید بزنند. ماجرای زندان اوین را باید در امتداد برگزاری یک دادگاه نمایشی و ضد انسانی توسط گروهک منافقین در استکهلم تماشا کرد. انتشار این چند ویدئو توسط رسانه وابسته به سازمان جاسوسی آمریکا (رادیو فردا) گواهی بر این ماجراست.

دامنه پروژه جنگ سایبری چقدر است؟

انتشار تصاویر زندان اوین بخشی از پروژه جنگ سایبری آمریکایی‌ها با همکاری رژیم صهیونیستی علیه ایران است. فعالیت‌های سایبری مداوم ایالات‌متحده علیه ایران به‌طور گسترده‌ای در یک کمپین مخفی با اسم رمز «بازی‌های المپیک» ردیابی شده است. این برنامه که در سال ۲۰۰۶ و تحت حمایت دولت بوش آغاز شد، توان هسته‌ای کشور را هدف قرار داده است. اوباما کمپین «بازی‌های المپیک» را توسعه داد تا شامل استفاده از سلاح‌های سایبری تهاجمی علیه تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای ایران نیز بشود. در سال ۲۰۱۰، ویروس استاکس نت، که گفته می‌شود توسط ایالات‌متحده و اسرائیل طراحی‌شده است، به مرکز غنی‌سازی اورانیوم نطنز آسیب‌های جدی وارد کرد.

البته ایران نیز در برابر دشمن دست‌بسته نبوده و توانسته است از سال ۲۰۰۹ دشمن را هدف‌گیری کند. درباره فایل‌های منتشرشده از زندان اوین موارد زیر قابل‌توجه است:

۱- ویدئوهای منتشرشده از زندان اوین مربوط به چند اندرزگاه عمومی بوده و چند کلیپ به‌صورت گزینشی منتشر شده است. گزارش‌های دقیق  از بازداشتگاه‌های کشور نشان می‌دهد که تمامی بندها ازجمله بندهای قرنطینه و نیز اندرزگاه عمومی با همکاری و تعامل پرسنل زحمتکش سازمان زندان‌ها با زندانیان مدیریت‌شده و درگیری‌های منتشرشده محدود به همین موارد است. در گزارش‌های تخلف سازمان زندان‌ها نوع رفتار و تعامل با اکثریت محل اعراب است و نه چند مورد جزئی و استثناء

۲- بدرفتاری با زندانیان و نیز نظارت نداشتن مسئولان مافوق بر عملکرد مسئولان زندان حتی در موارد جزئی نیز قابل‌گذشت نبوده و به تعبیر رئیس سازمان زندان‌ها عوامل آن تحت پیگرد قضایی قرار دارند.  سازمان زندان‌ها می‌تواند با افزایش خدمات حمایتی و مددکاری زمینه‌های بزه‌کاری و خشونت شخصیتی میان برخی زندانیان را کاهش دهد.

۳- از انبوه فیلم‌های تاریخ‌مصرف گذشته که در اختیار دشمن قرارگرفته تا به امروز فقط دقایق کوتاهی از درگیری میان چند زندانی منتشرشده است، این موضوع نشان می‌دهد که دست عوامل نفوذی در این ماجرا خالی است؛ آن‌ها اگر به انبوهی از موارد غیرقانونی دسترسی داشتند؛ به‌طورقطع آن را منتشر کرده و پرونده خود را قطورتر می‌کردند!

۴- ازجمله اقدامات سازمان زندان‌ها در سال‌های اخیر استفاده از ظرفیت خود زندانیان در مدیریت اندرزگاه‌ها بوده است، لازم است به‌منظور کنترل بیشتر زندان‌ها در تعریف عنوان «وکیل بند» شرح دقیق صورت گرفته و دامنه نظارت افزایش یابد.

۵-سازمان زندان‌ها و نیروهای آن ازجمله مظلوم‌ترین کارکنان در دستگاه قضایی کشورمان هستند. ماجرای زندان اوین نشان داد که برای افزایش نظارت بر بازداشتگاه‌های کشور لازم است که بازنگری جدی در وظایف، نوع کار و میزان ساعت آن  صورت گرفته و مجلس شورای اسلامی در بودجه‌بندی این سازمان بررسی جدی انجام دهد.

۶- حملات سایبری دشمن پس از شکست مذاکرات وین به مراکز حساس افزایش‌یافته است، به‌کارگیری تدابیر ویژه و افزایش قوای سازمان پدافند غیرعامل ضریب دسترسی دولت‌های متخاصم به اطلاعات مراکز مهم را کاهش داده است.

۷- پیشنهاد می‌شود سازمان زندان‌ها تور بازدید از زندان را برای برخی خبرنگاران فراهم کرده تا آن‌ها بدون فیلترگذاری دشمن با واقعیت‌های زندان؛ شرایط دشوار نگهداری مجرمین خطرناک و مشکلات کاری پرسنل زندان آشنا شده و روایتی دقیق‌تر از یکی از مهم‌ترین زندان‌های کشورمان پدید آید.

انتشار چند فیلم دست‌چین شده میدان را برای برخی بدخواهان فراخ کرده است، برخی گمان می‌کنند زندان‌های کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی یک هتل ۵ ستاره بوده و آن‌ها با حداکثر امکانات در حال طی دوران محکومیت خود هستند! البته این دسته افراد بنا به نقش خود در اقدامات ضد امنیتی و فتنه سال ۸۸ گذرشان به بندهای اوین افتاده است. این افراد از چنان موقعیت خوبی در زندان (سوئیت‌های ویژه و بند عمومی) برخوردار بودند که از داخل اوین بیانیه سیاسی نوشته و کتاب‌های خود را منتشر می‌کردند.

شاید لازم است برخی از این افراد مدت کوتاهی با زندانیان مظلوم ایرانی محبوس شده در  زندان های کشورهای غربی هم‌کلام شوند تا با زندانی‌های بند امنیتی چطور معامله می‌کند! رویترز اخیرا در گزارشی از زندان‌های آمریکا می‌نویسد: پنهان‌کاری وزارت دادگستری چنان تشدید شده است که ارقام مرگ‌ومیر در زندان‌ها به‌طورمعمول هرسال یا هر ۲ سال یک‌بار منتشر می‌شدند، در سال‌های مذکور اصلا منتشر نشده‌اند.

برچسب‌ها