توسعه سلاح هسته‌ای سالها زمان می‌برد، اما راه اندازی یک نیروی پهپادی تنها چند ماه زمان نیاز دارد؛ پهپادها توازن قوای نظامی را در خاورمیانه تغییر داده‌اند.

سرویس جهان مشرق _ پایگاه خبری وال استریت ژورنال در گزارشی به بررسی پهپادهای نظامی جمهوری اسلامی ایران و گسترش آن در میان نیروهای منطقه‌ای و نتایج میدانی استفاده از این پهپادها پرداخته است.

این مقاله که به قلم Benoit Faucon در این وبسایت خبری نوشته شده است این گونه آغاز می‌شود: حمله مرگبار به یک نفتکش (منظور نفتکش اسرائیلی مرسر استریت) با پهپادهای انتحاری؛ حمله پهپادی از نوار غزه به شهرک‌های اسرائیل، حمله به پالایشگاه‌های نفتی عربستان و حمله به پایگاه محل حضور نظامیان امریکایی در عراق (نویسنده ادعا می‌کند این حملات توسط پهپادهای ساخت ایران انجام شده است).

آثار حمله پهپادی به کشتی اسرائیلی مرسر استریت

مقامات امریکا، اسرائیل و کشورهای اروپایی همگی معتقدند که در پس پرده این حملات، ایران، متحدینش و پهپادهای رزمی ساخت این کشور قرار دارد. آنها می‌گویند که تهران به سرعت در حال توسعه و عملیاتی کردن پهپادهای رزمی ساخت خود در منطقه و تغییر توازن امنیتی خاورمیانه است که خود در یک لبه تاریخی تغییرات قرار دارد.

به گفته این مقامات، این هواپیماهای بدون سرنشین اغلب با اجزای بسیار گسترده ای که در بازار رو به رشد تجاری هواپیماهای بدون سرنشین استفاده می شود، ساخته می شوند و برخی از این پهپادهای نظامی ایرانی الهام گرفته از مدل‌های ساخت اسرائیل و آمریکا هستند.

نویسنده مدعی است یک مقام نظامی ایرانی در مصاحبه با وی گفته است " توسعه سلاح هسته‌ای سالها زمان می‌برد، اما راه اندازی یک نیروی پهپادی تنها چند ماه زمان نیاز دارد؛ پهپادها توازن قوای نظامی را در خاورمیانه تغییر داده‌اند".

به گفته مقامات امنیتی اروپایی و خاورمیانه که لاشه هواپیماهای بدون سرنشین را مورد بررسی قرار داده اند، مهندسان ایرانی برای ساخت در ساخت پهپادهای مورد نظر از قطعات وارداتی مدرن استفاده می‌کنند تا بتوانند به طور دقیق اهداف را در مسافت های طولانی مورد اصابت قرار دهند و به سرعت جهت خود را برای فرار از کمند سامانه‌های پدافندی و رادارهای دشمن تغییر دهند. ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی، نباید خطرات برنامه پهپادی ایران را دست کم بگیرند و بایستی گام های تهاجمی تری بردارند. احتمالاً شرایطی پیش می آید که آنها جسورتر، شجاع تر و کمتر بازدارنده شوند.

حوالی ماه می میلادی نیز ژنرال کنت مکنزی در خصوص تضعیف برتری هوایی ایالات متحده با ادامه پیشرفت برنامه پهپادی جمهوری اسلامی ایران هشدار داده بود. مکنزی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا برتری هوایی خود را در خاورمیانه از دست داده، گفت: استفاده گسترده ایران از پهپادهای کوچک و متوسط برای عملیات ‌های شناسایی و هجومی بدین معناست که برای اولین بار از زمان جنگ شبه‌ جزیره کره [اوایل دهه ۱۹۵۰ میلادی] ما بدون برتری کامل هوایی، عملیات انجام می‌دهیم.

وال استریت ژورنال پیش از این گزارش داده بود که ایالات متحده در حال آماده شدن برای گسترش تحریم ها علیه برنامه هواپیماهای بدون سرنشین ایران است.

کرستن فونتنروز، مدیر سابق شورای امنیت ملی کاخ سفید در مرکز خلیج فارس گفت: "اما ممکن است تحریم ها نتوانند بر برنامه ایران تأثیر بگذارند". او گفت که برخلاف صنعت سنگین برنامه هسته ای، هواپیماهای بدون سرنشین اغلب به اجزای تجاری که در بازار آزاد در دسترس هستند تکیه می‌کنند که می توانند به صورت آنلاین برای جمع آوری وسایل بی ضرر و کنترل شده از طریق رادیو خریداری شوند. مسدود کردن موثر چنین فروش‌هایی سخت‌تر است.

گزارش محرمانه ای که توسط اندیشکده C۴ADS، مستقر در واشنگتن، برای دولت انگلیس تهیه شده است، نشان می دهد که ایران با استفاده از شبکه‌ای از شرکت های تجاری در سراسر جهان برای تهیه قطعات، از جمله برخی موارد که خود را از گزند تحریم‌های امریکا دور کرده‌اند، با موفقیت متحدان حوثی خود را در یمن مسلح کرده است.

برچسب‌ها