کد خبر 1311840
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۵

در ادامه روند الحاق تجهیزات جدید به نیروی دریایی سپاه، نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا به اژدر مجهز شدند.

به گزارش مشرق، صبح امروز و با حضور فرمانده کل سپاه ۱۱۰ شناور تندرو جدید به نیروی دریایی سپاه تحویل شد.

در این شناورهای تندور که شامل شناروهای راکت انداز، موشک انداز، نفربر و پشتیبان می‌شدند نمونه جدیدی از شناورهای تندرو عاشورا مجهز به اژدر نیز به ندسا تحویل شد.

ایده بکارگیری قایق‌های تندرو در نیروی دریایی سپاه (که در ادبیات خارجی به زنبورهای سرخ معروف هستند) از اواسط جنگ تحمیلی و همزمان با حضور ناوگان نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس بوجود آمد. در آن زمان نیروی دریایی سپاه با خرید تعدادی قایق تندور از کشور سوئد و تجهیز آنها به راکت‌اندازهای ۱۰۷ میلیمتری و تیربارهای ۱۲.۷ میلیمتری کار خود در خلیج فارس را شروع کرد. به این ترتیب نسل اول شناورهای عاشورا وارد سازمان رزم نیروی دریایی سپاه شد و توانست موازنه عملیات‌های مقابله به مثل را به نفع ایران تغییر دهد.

قایق عاشورا در سال‌های دفاع مقدس

عملکرد مثبت قایق‌های تندرو در دوران دفاع مقدس موجب شد تا این ایده به اصلی ترین راهبرد نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس بدل شود و بر همین اساس طی سال‌های بعد از جنگ نیز طراحی و تولید قایق‌های تندرو و تجهیز آنها به تسلیحات پیشرفته مانند موشک‌های کروز ضد کشتی در دستور کار قرار گیرد. این راهبرد تاجایی موثر بود که حتی در برخی موارد موجب شد تا نیروهای آمریکایی نیز راهبرد خود در خلیج فارس را برای مقابله با قایق‌های تندرو تغییر دهند.

در ادامه ساخت شناورهای تندرو در نیروی دریایی سپاه، نسل جدید شناورهای کلاس عاشورا نیز طراحی و تولید شد. نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا  علاوه بر آنکه طراحی کاملا متفاوتی با شناورهای پیشین خود دارند، به تسلیحات متنوع همچون راکت‌اندازهای ۱۰۷ میلیمتری و تیربار ۱۲.۷ میلیمتری و سامانه‌های راداری نیز مجهز شده‌اند.

نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا

در سال‌های بعد و با پیگیری راهبرد بکارگیری قایق‌های تندرو در ندسا، رفته رفته شناورهای جدیدتر با طراحی های بروزتر و متناسب با تهدیدات جدی به نیروی دریایی سپاه تحویل شد. این شناورهای جدید که طراحی بدنه آنها نسبت به قایق‌های عاشورا تفاوت های بسیاری پیدا کرده است علاوه برآنکه توانایی نصب تسلیحات متنوع با بردهای مختلف به آنها افزوده شده است، با تجهیز به پیشرانه های جدید به سرعت‌های بالایی تا ۹۰ نات دست یافته‌اند که موجب افزایش قدرت مانور آنها شده که در نتیجه مقابله با آنها را بسیار مشکل می‌کند.

امروز اما نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا با یک ویژگی متمایز از نسل‌های قبلی رونمایی شد. شناورهای تندرو عاشورا در مسیر تکامل خود حالا به اژدر مجهز شده‌اند و هر کدام از این شناورها قادر خواهند بود دو فروند اژدر را با خود حمل و شلیک کنند.

نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا مجهز به اژدر

اژدر گونه‌ای از موشک است که از سطح یا زیرسطح آب شلیک می‌شود و مسیر خود تا برخورد با هدف را درون آب طی می‌کند. از آنجا که مقابله با اژدرها بسیار مشکل است، این نوع سلاح در زمره مرگبارترین تسلیحات دریایی محسوب می‌شود.

به این ترتیب نسل جدید قایق‌های عاشورا علاوه بر تجهیز به سامانه‌های راداری احتمالا برای پرتاب اژدر  به سامانه‌های سونار نیز مجهز شده‌اند تا بتوانند اهداف زیرسطحی را کشف و با آنها مقابله کنند. این سیستم هدایتی باعث افزایش دقت اژدر می‌شود به طوری که در صورت فریب سیستم سونار، بلافاصله سیستم رادار وارد عمل می‌شود و تا لحظه برخورد آن را هدایت می‌کند.

هرچند هنوز اطلاعات دقیقی از نوع اژدر نصب شده روی شناورهای تندرو عاشورا منتشر نشده است، اما با پیوستن شناورهای اژدر افکن جدید به نیروی دریایی سپاه، حالا ندسا به سلاح جدیدی دست پیدا کرده است که می‌تواند به عنوان یک سلاح دور ایستا در نبرد دریایی با شناورهای متخاصم ایفای نقش کند.

نمایی از شهر موشکی نیروی دریایی سپاه

تمرکز روی نبرد از راه دور با قدرت تحرک بالا همان چیزی است که در هفت مرحله الحاق تجهیزات جدید به نیروی دریایی سپاه بخوبی مشهود است. الحاق انواع سامانه‌های موشکی، سامانه های جنگ الکترونیک، پهپادها، رونمایی از شهرهای موشکی، تحویل شناورهای تندرو موشک‌انداز و حالا تحویل انبوه شناورهای تندرو اژدر افکن همه و همه تجهیزاتی هستند که به نیروی دریایی سپاه امکان درگیر شدن با شناورهای دشمن بودن نزدیک شدن به آنها را می‌دهد. این قابلیت، یکی از مولفه‌های مهم در نبرد نا همتراز است که این امکان را در اختیار نیروهای خودی قرار می‌دهد که علاوه بر حفظ یگان‌های خود بتوانند از فواصل دور و با سرعت بالا به دشمن ضربه وارد کنند.


تصویری از شناور در حال ساخت شهید سلیمانی نیروی دریایی سپاه

در ادامه روند رو به رشد نیروی دریایی سپاه و ساخت شناورهایی مانند ناو پشتیبان شهید رودکی و شناورهای شهید سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس باید منتظر ورود ندسا به آبهای دور دست نیز بود. موضوعی که در صورت تحقق می تواند دامنه فعالیت نیروی دریایی سپاه را از خلیج فارس به آبهای اقیانوس هند و حتی دریای سرخ گسترش دهد.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها