سخنرانان در آیین رونمایی از کتاب‌ «سرزمین بی فصل» خاطرات همسر شهید سیدحمید تقوی‌فر از همراهی‌های این سردار با شهید سلیمانی و مجاهدت‌هایش در نبرد با رژیم بعث گفتند.

به گزارش مشرق، همزمان با سالروز شهادت شهید حاج سید حمید تقوی فر، کتاب خاطرات همسر آن شهید، با عنوان «سرزمین بی فصل» با حضور جمعی از مسئولان لشکری و کشوری در تالار رودکی رونمایی شد.

در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین علی شیرازی جانشین سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع، حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی رئیس هیئت امناء و رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین احمد خزائی عضو هیئت امنای مرکز اسناد و رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، امیر سرتیپ نبی سهرابی جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، خانم پروین مرادی همسر شهید تقوی فر، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابوالقاسم ساعدی همرزم عراقی شهید تقوی فر، سمیه عظیمی ستوده کاشانی نویسنده کتاب و جمعی از همرزمان شهید تقوی فر حضور داشتند.

سردار شهید حاج حمید تقوی‌فر

اگر قاسم، قاسم شد به خاطر شما بود

در ابتدای این برنامه حجت‌الاسلام والمسلمین علی شیرازی جانشین سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع با ادای احترام به شهدای مدافع حرم درباره کتاب «سرزمین بی فصل» گفت: کتابی که امروز رونمایی می‌شود، ذره‌ای از عظمت سردار بزرگ اسلام، شهید حاج حمید تقوی‌فر است. اگر بخواهیم خاطرات این شهید عزیز را در دوران جنگ هشت ساله و پس از آن در دورانی که این شهید گرانقدر در عراق بود، در عراق جنگید و آنجا شهید شد مرور کنیم، باید ساعت‌ها درباره آن رشادت‌ها سخن بگوییم.

وی ادامه داد: اگر سردار سلیمانی در سوریه و عراق درخشید، و اگر داعش در عراق و سوریه شکست خورد به پاس حضور عزیزانی مثل شهید تقوی‌فر بود. حاج قاسم در نامه‌ای خطاب به شهدای لشکر ثارالله، آنها را به اسم خطاب می‌کند و در پایان می‌گوید: اگر قاسم، قاسم شد به خاطر شما بود. به حق، اگر قاسم، قاسم شد به خاطر شهید تقوی‌فر و شهید همدانی بود. این‌ها در کنار سردار سلیمانی، برای جبهه مقاومت قدرتی ایجاد کردند تا جمهوری اسلامی ایران در منطقه مثل خورشید بدرخشد.

نماینده سابق ولی‌فقیه در نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: روز سیزدهم دی ماه ۹۸ سردار سلیمانی شهید شد و در همان روز حکم فرماندهی سردار قاآنی به ایشان ابلاغ شد. من به ایشان گفتم تا امروز نیروی قدس یک فرمانده داشت اما از امروز دو فرمانده دارد. چرا که روح شهید سلیمانی، یاری گر نیروی قدس است. شهید تقوی‌فر هم امروز به ظاهر در جمع ما نیست اما در باطن بدون حیات شهدا نه نیروی قدس می‌ماند نه جبهه مقاومت و نه جمهوری اسلامی.

وی در ادامه با بیان اینکه «سرزمین بی فصل» شکل داستانی داشته و جذاب و روان است، گفت: من کتاب را کامل خواندم و به خانواده هم دادم تا بخوانند. آنقدر کتاب جذاب بود که سهمی از آن را حتی نیمه شب خواندم. امیدوارم این کتاب در جامعه تبلیغ و خوانده شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین شیرازی اضافه کرد: از توصیه‌هایی که رهبری بر آن تاکید دارند این است که مطالعه کتاب مثل خوردن و خوابیدن، باید وارد زندگی مردم شود. خصوصاً کتاب‌هایی که داستانی است و جاذبه دارد و انسان را به خدا وصل می‌کند. رهبر معظم انقلاب اسلامی می فرمایند وقتی کتاب‌های مرتبط با دفاع مقدس را می‌خوانم، من را متحول می‌کند.

یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سخنران بعدی این مراسم بود که درباره کتاب «سرزمین بی فصل» گفت: این کتاب را خواندم. نثر جذاب و شیرین و پیش برنده‌ای دارد و پر از توصیفات خوب و صمیمی و تاثیرگذار از یک زندگی نمونه است. شاید ارزش ویژه کتاب در ترسیم فضای واقعی و صمیمی زندگی است. در تصور برخی، شاید جهاد خیلی نسبتی با یک زندگی عاشقانه و صمیمی نداشته باشد؛ اما خواندن خاطرات شهدا و خانواده‌شان نشان می‌دهد که مردان جهاد، مردان زندگی هم بوده‌اند و شاید لذت شیرینی زندگی را بیشتر هم چشیده باشند. چراکه نگاه‌شان به زندگی عمیق‌تر بوده و شاید دلبستگی دنیایی هم داشته‌اند، اما عشق به ماوراء باعث می‌شد از این تعلقات جدا شوند.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: این قبیل کتاب‌ها را باید در خانواده‌ها، مدارس و مساجد جمع‌خوانی کرد. ضعف ما، عدم ترویج این قبیل کتاب‌ها و محتوای خوب و ارزشمند آن‌هاست. پیشنهاد می‌کنم کتاب صوتی این اثر ارزشمند هم تولید و منتشر شود.

احمدوند اضافه کرد: فکر می‌کنم بازماندگان جنگ و انقلاب و نیز موسسات انتشاراتی برای روایت گسترده خاطرات شهدا و زندگینامه آنها به یک جریان مردمی برای تولید اثر و محتوا نیاز دارند. می‌توانیم یک جریان ملی را برای ثبت و ضبط و تولید محتوا آماده و در بسترهای مختلف آنها را عرضه کنیم. در این زمینه وزارت ارشاد آماده همکاری است.

خواب را از چشم صدام ربوده بود

سپس ابوالقاسم ساعدی، همرزم عراقی شهید تقوی فر صحبت کرد و ضمن تسلیت به مناسبت ایام شهادت حضرت صدیقه طاهره (س) و سالروز شهادت شهید تقوی فر و دومین سالگرد شهادت شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، گفت: هنگامی که رزمندگان در مواجهه با دشمن، شجاعت بی نظیری از خود نشان می دهند، راه روشنی را ترسیم می کنند که آن را از امام علی (ع) آموخته‌اند. باعث افتخار من است که در کنار آن مجاهدان بودم.

همرزم شهید تقوی فر ادامه داد: شهید حاج حمید تقوی در اجرای دستورات فرماندهان دقت بسیاری داشت. ما کارها و اعمال ایشان را از نزدیک دیدیم. ایشان نقش بزرگی در برنامه ریزی و راهبری و پشتیبانی و مدیریت عملیات جهادی داشت. عملیات بزرگی که در عراق انجام شد و خواب را از رژیم صدام گرفت.

ابوالقاسم ساعدی ادامه داد: شهید تقوی بعد از سقوط صدام نیز از بارزترین شخصیت های جهادگر بود که شوکت و جبروت امریکای اشغالگر را در هم شکست و ضربات سهمگینی را به آنها وارد کرد به نحوی که آمریکایی ها برای کسانی که از حاج حمید اطلاعاتی داشته باشند، جوایزی معین کردند. آخرین جهاد شهید تقوی در مواجهه با تروریست های داعش بود که مناطق وسیعی از عراق را اشغال کرده بودند و نزدیک بود به عتبات مقدس برسند اما ایشان رزمندگان را سر و سامان داد و بعد از فتوای مبارک مرجع گرانقدر حضرت آیت الله العظمی سیستانی تشکیلات جهادگر را بنا نهاد و اسم آن را «سرایا الخراسانی» گذاشت و زندگی خود را وقف دفاع از عتبات مقدس نمود. در نهایت جان خود را در همین راه از دست داد و به جمع شهیدان پیوست.

این مجاهد عراقی یادآور شد: رابطه ما با ایران رابطه موقت یا براساس منافع نیست، بلکه رابطه روح با بدن است که براساس مرزها یا قومیت ها مشخص نمی شود بلکه ولایت اهل بیت ما را گرد هم آورده است. لذا علیرغم تمام توطئه های دشمنان، جمهوری اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب، با همه امکانات به شیعیان جهان کمک کرده و امروز به برکت وجود ولی امر مسلمین جهان حضرت آیت الله سید علی خامنه ای و سپاه پاسداران، جبهه مقاومت توانسته به پیروزی های ارزشمندی در یمن و سوریه و لبنان و افغانستان و فلسطین دست یابد و در مقابل عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر بایستد.

حضور پرنشاطی در مبارزه با رژیم پهلوی داشت

سپس حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصطفی پورمحمدی رئیس هیئت امناء و رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی صحبت های خود را با یادی از شهداء آغاز کرد و گفت: هر وقت یاد شهید و شهادت می‌شود، قطعه‌ای از بهشت به تصویر درمی‌آید؛ زمینیان آسمانی می‌شوند و دنیائیان آخرتی.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین پورمحمدی ادامه داد: صحبت از شهید تقوی‌فر بود و این مراسم به نام ایشان رقم خورده است. آنچه در این کتاب می‌خوانیم فوق‌العاده دلنشین است. وقتی مطالعه این کتاب را شروع کردم، نتوانستم آن را کنار بگذارم و تا پایان، یکسره خواندم. کتاب با نهایت هنرمندی، هم روایت و هم نوشته شده است. اما هنرمند برجسته و قهرمان این میدان، شهید تقوی‌فر و همسر مکرمه‌شان هستند.

وی با اشاره به مجاهدت‌های شهید تقوی فر در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی گفت: شهید تقوی‌فر قبل از پیروزی انقلاب از جوانان فعال در صحنه بوده و حضور پرنشاطی در مبارزه با رژیم پهلوی داشت. پس از پیروزی انقلاب، نقش اثرگذاری در تثبیت نظام اسلامی داشت. سریع هم به سپاه پیوست.

دادستان وقت خوزستان ادامه داد: در اوایل پیروزی انقلاب، خوزستان شرایط سختی داشت و بزرگوارانی مثل شهید تقوی‌فر، در همه صحنه‌ها به خصوص مقابله با ضدانقلاب و منافقین، حضور فعالی داشتند که در این کتاب، بخشی از این خاطرات بازگو می‌شود. تاریخ جنگ چه در جنوب و چه در غرب، بخش دیگری از این خاطرات است. شهید تقوی فر در آن دوران، حدود شش ماه نتوانست با همسر و فرزندانش ارتباط بگیرد و لحظات سختی بر خانواده گذشت. من در کمتر رزمنده و فرماندهی و سرداری این استمرار حضور در جبهه را شاهد بودم. البته دوستان و بزرگوارانی بودند ولی تعدادشان معدود است.

حجت الاسلام پورمحمدی با اشاره به مجاهدت‌های شهید تقوی فر بعد از جنگ تحمیلی گفت: برادر عزیز ما شهید تقوی‌فر به عنوان فرمانده قرارگاه فجر که در جنوب قرار داشت، فعالیت مستمری داشت. در این دوره معمولاً همه نیروها در پادگان‌ها حضور داشتند و مشغول فعالیت های ستادی و تشکیلاتی و مانوری بودند؛ ولی شهید تقوی‌فر در میدان حضور داشت.

رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داد: جایگاه حاج حمید در انتفاضه شعبانیه و قیام مردم عراق، جایگاه برجسته‌ای بود. پس از سقوط صدام و حمله امریکا به عراق نیز باز حضور و مجاهدت حاج حمید را در عراق می بینیم. همانطور که برادرمان آقای ساعدی اشاره کردند نقش حاج حمید در عراق فوق‌العاده است. هم علیه منافقین و هم علیه داعش جنگید. در عملیات اشرف علیه پادگان اشرف که در اختیار منافقین بود، باز نقش حاج حمید خیلی برجسته است.

حجت الاسلام پورمحمدی گفت: ما باید داستان رشادت های حاج حمید و قهرمانی‌هایش را برای نسل امروز بازگو کنیم. این کتاب برای اینکه «حاج حمید» را در یک جلوه ملموسِ دست‌یافتنیِ زمینی تصویر می‌کند، ارزش فوق‌العاده‌ای دارد. من به همسر بزرگوار شهید و سرکار خانم عظیمی به خاطر خلق این روایت بسیار جذاب و دلنشین تبریک می‌گویم. به نظرم، زندگی حاج حمید ارزش تولید سریال و فیلم دارد. جا دارد برای او کاری فراتر از کارهای معمول انجام شود.

سمیه عظیمی ستوده کاشانی نویسنده کتاب «سرزمین بی فصل» دیگر سخنران این مراسم بود. وی طی سخنانی کوتاه گفت: طبیعتاً تمام ویژگی‌های شهید حاج حمید تقوی‌فر را نمی‌توان در این کتاب دید. کسی که فرمانده اطلاعات عملیات است، بطور طبیعی حضورش در زندگی خانوادگی کم بوده، اما وقتی بوده خیلی بوده و حضورش پررنگ بوده است.

عظیمی با اشاره به همسر شهید تقوی فر که کتاب «سرزمین بی فصل» حاصل خاطرات ایشان است خاطرنشان کرد: وقتی با پروین مرادی مواجه شدم فهمیدم صبر و «بهشت زیر پای مادر» یعنی چه؟ فهمیدم که چقدر بار او در این سال‌ها سنگین بوده و به شایستگی از پس آن برآمده. کسی که همه زندگی‌اش حاج حمید است. پروین مرادی از هر طرف صحبت می کرد به حاج حمید می‌رسید. اما من نویسنده از هر طرفی که می‌رفتم به پروین مرادی می‌رسیدم و احساس می‌کنم کتاب «سرزمین بی‌فصل» ادای دین حاج حمید تقوی‌فر به پروین مرادی است.

آخرین سخنران این مراسم، همسر شهید تقوی فر بود. خانم پروین مرادی ضمن تسلیت به مناسبت ایام شهادت حضرت زهرا (س) گفت: قطعاً نمی‌توان ۳۵ سال زندگی را در یک کتاب جمع کرد، برای همین نمونه‌هایی از آن را در این کتاب آوردیم. از این رو هر قراری که در این کتاب آمده، نماینده چند قرار و هر سفری که روایت شد، نماینده چند سفر بود. امیدوارم مردم این کتاب را بخوانند و یاد شهدا را زنده نگاه دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: جا دارد از مرکز اسناد انقلاب اسلامی که زحمت انتشار این کتاب را کشید تشکر کنم. متأسفانه کتاب‌های دیگری که قبلاً منتشر شده بود ایرادات و غلط های بسیاری دارد. اما نویسنده کتاب «سرزمین بی فصل» همت کرد و این کتاب را لحظه به لحظه با نظرات من پیش برد که از ایشان تشکر می کنم.

در پایان، با حضور حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی، حجت الاسلام والمسلمین علی شیرازی، امیر سرتیپ نبی سهرابی، یاسر احمدوند، ابوالقاسم ساعدی، سمیه عظیمی و خانواده شهید تقوی فر از کتاب «سرزمین بی فصل» رونمایی شد.

«سرزمین بی‌فصل» به قلم سمیه عظیمی ستوده کاشانی تدوین و از سوی موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. این کتاب، در برگیرنده خاطرات پروین مرادی از ۳۵ سال زندگی مشترک با شهید تقوی‌فر است.