به‌رغم اذعان دیپلمات‌های حاضر در مذاکرات وین به روند رو به جلو گفت‌ وگوهای ایران و گروه ۱+۴، غربی‌ها به ویژه آمریکا در تلاشند تا با بازی‌های واهی ایران را وادار به مذاکره مستقیم کنند؛ اما...

به گزارش مشرق، علی باقری مذاکره‌کننده ارشد کشورمان بعد از ظهر روز گذشته در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک با محوریت لغو تحریم‌ها در وین، در جلسه‌ای دو جانبه با انریکه مورا هماهنگ‌کننده گفت‌ وگوها دیدار کرد.

رئیس تیم مذاکره‌کننده کشورمان همچنین پس از این دیدار دو جانبه، در جلسه‌ای با گروه کشورهای ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین، دیدار و درخصوص تدوین بخش مهمی از متن پایانی مذاکرات وین گفت‌ وگو کردند.

میخائیل اولیانوف مذاکره‌کننده ارشد روسیه در مذاکرات وین روز دوشنبه درباره نشست مشترک ایران با گروه ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا در توییتی نوشت: گروه‌ها در این جلسه به تدوین بخش مهمی از متن پایانی مذاکرات وین ادامه دادند.

اولیانوف افزود: این یک تمرین کم و بیش موفق بود هرچند برخی از مسائل هنوز در بخش مربوط به متن پایانی باقی مانده است.

اعضای گروه ۱+۴ سه‌شنبه شب با تیم مذاکره کننده آمریکایی در وین که این روزها دچار اختلافات داخلی شده و گفته می‌شود تعدادی از اعضا هیات را ترک کرده‌اند، پیرامون روند مذاکرات وین که با هدف رفع تحریم‌های ظالمانه جریان دارد، تشکیل جلسه دادند.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: شرکت‌کنندگان برجام (در غیاب ایران) و آمریکا عصر امروز برای ارزیابی وضعیت گفت‌ وگوهای وین دیدار کردند.

وی افزود: مثل همیشه روس‌ها خوشبین‌تر و همکاران غربی بدبین بودند. این دیپلمات روس اضافه کرد که طرف ها پیرامون «مشاجره دائمی درباره نیمه پر یا نیمه خالی لیوان» بحث و گفت‌ وگو کردند.

اما طرف‌ها و رسانه‌های غربی با فضاسازی‌های رسانه‌ای و طرح مسائل و موضوعات ساختگی تلاش دارند که واقعیت‌ها را وارونه جلوه دهند و از آن به عنوان اهرمی برای فشار علیه کشورمان استفاده کنند.

از جمله این فضاسازی‌ها، اظهارات روز گذشته لیز تراس وزیر خارجه انگلیس است که در اظهار نظری غیرسازنده و متناقض با آنچه در روند مذاکرات می گذرد و بدون اشاره به خروج یکجانبه و غیرمتعهدانه آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) مدعی شد که مذاکرات درحال نزدیک شدن به بن بستی خطرناک است.

لیز تراس با ادبیاتی حاکی از مقصر نمایی ایران و تهدید نخ نمای غربی-آمریکایی مبنی بر وجود گزینه‌های مختلف بر روی میز، ادعا کرد: ایران باید اکنون انتخاب کند که آیا می‌خواهد به توافق دست یابد یا مسئول فروپاشی برجام (توافق هسته‌ای) باشد و اگر برجام فروپاشد، همه گزینه‌ها روی میز قرار می‌گیرد.

در ادامه این فضاسازی‌ها، رابرت مالی سرپرست هیات آمریکایی حاضر در وین در مصاحبه‌ای با رویترز، با تعیین یک پیش شرط غیرمرتبط با روند گفت‌ وگوها، از یکی دیگر از رفتارهای غیرسازنده واشنگتن در مسیر گفت‌ وگوها پرده برداشت.

او در تازه‌ترین موضع‌گیری واشنگتن درقبال مذاکرات وین، با گره‌زدن موضوع مذاکرات به مسائل غیرمرتبط، ادعا کرده است که شکل‌گیری توافق در این گفت‌ وگوها بدون آزادی زندانیان آمریکایی در ایران بعید خواهد بود.

سعید خطیب‌زاده سحنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری در واکنش به اظهارات اخیر رابرت مالی درباره پیش شرط مذاکرات گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ پیش شرطی را از روز اول نپذیرفته است. طرح این موضوعات اگر برای مصارف داخلی و رسانه باشد از آن عبور می‌کند وگرنه پیام قطعی آن همواره این بود که مذاکرات به اندازه کافی پیچیده است و نباید با اظهارات پیچیده، آن را پیچیده‌تر کرد.

در روزها و هفته‌های اخیر، ایران و آمریکا مطالبی را به صورت non-paper تبادل می‌کنند و آمریکا پیشنهادات خود را در این قالب در موضوعات فنی به ایران ارانه می‌کند.

اما در روزهای اخیر طرف‌ها و رسانه‌های غربی نیز بحث مذاکره مستقیم ایران با آمریکا در خلال مذاکرات لغو تحریم‌ها در وین را مطرح کردند که این ادعاها با واکنش مقامات تهران مواجه شده است.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در اختتامیه همایش ملی ایران و همسایگان در این زمینه گفت: طرف آمریکایی از طرق مختلف پیام‌هایی را برای ما ارسال می‌کند که خواهان سطحی از مذاکرات مستقیم با جمهوری اسلامی ایران است.

امیرعبداللهیان با رد برخی گفت‌ وگوها مبنی بر مذاکره مستقیم ایران با آمریکا، افزود: اگر در روند مذاکرات به مرحله‌ای برسیم که لازمه رسیدن به یک توافق خوب با تضمین بالا، این باشد که پس از این گفت‌ وگو را با آمریکایی‌ها داشته باشیم، آن را نادیده نخواهیم گرفت.

در فاصله کوتاهی پس از انتشار صحبت‌های امیرعبداللهیان، سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا به آن واکنش نشان داده و از گفت‌ وگوی مستقیم میان تهران و واشنگتن استقبال کردند.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشستی خبری در واشنگتن همزمان با پیشرفت مذاکرات وین که توپ در زمین آمریکا برای انجام تعهداتش و تضمین به ایران است، افزود: ما آماده ایم با ایران به صورت مستقیم دیدار کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که ما به صورت دائم این موضع را داشته ایم که تعامل مستقیم با ایران در مورد مذاکرات برجام و سایر مسائل از جمله قالب های دوجانبه و چند جانبه مفیدتر خواهد بود.

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در توییتی درباره شرط لازم برای تغییر روش ارتباط با هیات آمریکا در وین، نوشت: تاکنون ارتباط با هیات آمریکایی حاضر در وین با مبادله نوشتار غیررسمی انجام شده و نیازی به بیش از این نیز نبوده و نخواهد بود.

شمخانی تاکید کرد: این روش ارتباطی تنها زمانی با روش‌های دیگر جایگزین می‌شود که توافق خوب در دسترس باشد.

سید ابراهیم رئیسی شامگاه سه‌شنبه در برنامه زنده تلویزیونی با اشاره به این که درخواست برای گفت‌ وگوی مستقیم آمریکا با ایران مدتهاست که مطرح می‌شود، خاطرنشان کرد: خیلی از کشورهایی که با ما مذاکره ‌می‌کنند، حامل چنین پیامی بوده‌اند و موضوع جدیدی نیست و از دولت‌های قبل مطرح بوده است.

وی گفت: تاکنون مذاکره‌ای با آمریکایی‌ها صورت نگرفته است. در صورتی که طرف‌های مقابل آماده باشند که تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران را بردارند، جا برای هرگونه توافق وجود دارد.

هیات جمهوری اسلامی ایران با جدیت و اختیارات لازم برای حصول توافق در مذاکرات حضور و تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدی‌تری برای لغو تحریم‌ها داشته باشد زمان دست‌یابی به توافق نهایی کوتاه‌تر خواهد بود.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها از ششم دی ۱۴۰۰ آغاز شده و مذاکره‌کنندگان این روزها سرگرم تبدیل ایده‌ها به کلمات و جملات هستند.

راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها و ارائه تضمین‌هایی که ایران بر آن تاکید دارد، دو موضوع مهم در روند مذاکرات وین است. گفت‌ وگوها به اذعان هیات‌های مذاکره‌کننده پیشرفت‌هایی کرده، اما رسیدن به یک توافق خوب به تصمیمات خاص سیاسی واشنگتن درباره مسائل باقی‌مانده و رفع تحریم‌ها بستگی دارد.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها