چرا ایران ضرب‌الاجل‌های ساختگی در وین را نمی‌پذیرد؟

جمهوری اسلامی ایران در دور هشتم از گفت‌وگوهای وین با دست پر حاضر شده و با استدلال قوی در صدد دفاع از حقوق ملت ایران است و هرچند هیئت ایرانی تلاش زیادی کرده تا روند گفت‌وگوها تا حد امکان تسریع شود.

به گزارش مشرق، دور هشتم گفت‌وگوهای وین به‌منظور لغو تحریم‌های ظالمانه آمریکا در حالی چند روزی متوقف‌شده است که بناست پس از یک هفته با حضور تیم‌های مذاکره‌کننده در وین از سر گرفته شود.

جمهوری اسلامی ایران در این دور از گفت‌وگوها با دست‌پر حاضرشده و با استدلال قوی درصدد دفاع از حقوق ملت ایران است.

گفت‌وگوهای دور هشتم وین در حالی برای اتخاذ تصمیمات سیاسی متوقف‌ شده که ناظران بیش از هرزمانی به آینده گفت‌وگوها خوش‌بین هستند و می‌توان گفت که در یک ماه گذشته در قیاس با دوره‌های قبلی، پیشرفت‌های قابل‌ توجهی به‌ دست آمده است.

گفته می‌شود که مذاکره‌کنندگان در وین از برخی موارد اختلافی موجود در پیش‌نویس متن توافقات عبور کرده‌اند و ایده‌ها، در حال تبدیل‌شدن به کلمات و جملات هستند. اما موضوعات کلیدی همچنان باقی‌مانده است که به‌طور ویژه تصمیمات خاص سیاسی در وهله نخست از سوی آمریکا را می‌طلبد.

در پیش‌نویس‌های چهارگانه، یعنی کلیات توافق، جزئیات رفع تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای ایران و تمهیدات اجرایی توافقات پیشرفت‌هایی به‌دست آمده و به اذعان دیپلمات‌های حاضر در وین تا به اینجای کار، مذاکرات در مسیر درست خود قرار دارد.

تضامین و راستای آزمایی برای ایران

ایران همچنین در مذاکرات، خواستار تضمین درباره عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و تضمین بهره‌مند شدن ایران از رفع تحریم‌ها است؛ موضوعی که تاکنون طرف آمریکایی از زیر بار آن شانه خالی کرده است.

موضوع دیگری که گفت‌وگوها در وین را با پیچیدگی ذاتی همراه کرده است تجربیات به دست آمده از نحوه اجرای ناقص برجام در دولت اوباما و خروج آمریکا از برجام در دولت ترامپ است.

با توجه به این تجربه، طبیعی است که هیئت ایرانی از ابتدای مذاکرات تلاش کرده است تا اطمینان یابد که تجربیات گذشته در آینده تکرار نمی‌شوند.

ایران ضرب الاجل‌های ساختگی را نمی‌پذیرد

هرچند هیئت ایرانی تلاش زیادی کرده تا روند گفت‌وگوها تا حد امکان تسریع شود، اما برای ایران کیفیت توافق مهم‌تر از زمان دستیابی به آن است و به گفته سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه طرف مقابل نمی‌تواند تعهداتی بیشتر ازآنچه در توافق هسته‌ای آمده است از ما بخواهد و خودش هم نمی‌تواند به تعهداتی کمتر از توافق هسته‌ای عمل کند. اگر همه طرف‌ها به این باور برسند در آن صورت می‌توانیم در وین به توافق خوبی برسیم.

وی تأکید کرد که پیشنهادهای ما روی میز است. پیشنهادهایی که ایران در دور هفتم مذاکرات داد و آن‌ها را رد کردند امروز به بخشی از متن پیش‌نویس‌ها تبدیل‌شده‌اند. متن مشترکی وجود دارد که در وین درباره آن مذاکره می‌شود. علت وجود این متن آن است که طرف غربی به این نتیجه رسیده است که باید سقف بلند خواسته‌های خود را کنار بگذارد.

به گفته خطیب زاده ایران ضرب‌الاجل‌های ساختگی را نمی‌پذیرد.

غرب باید تصمیم بگیرد

«ابوالفضل ظهره‌وند» در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به مذاکرات وین، بیان کرد: در حال حاضر گفت‌وگوهای وین باهدف رایزنی طرفین در پایتخت‌هایشان به مدت یک هفته متوقف‌شده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: بحث اصلی در این گفت‌وگوها در مورد تضمین‌های موردنظر ایران در حوزه تحریم‌ها، سیاست و مسائل حقوقی است که باید این ابعاد مورد لحاظ واقع شود.

ظهره‌وند بابیان اینکه توپ در زمین طرف مقابل است، تأکید کرد: نسبت به متن توافق و مطالبات ایران بحثی وجود ندارد و تنها مسئله بحث تضمین است که آقای بایدن اظهار عجز می‌کند و معتقد است که نمی‌تواند تأمین‌کننده تضمینی باشد که شرایط بعد از او، بتواند آن را حفظ کند.

وی تصریح کرد: البته در شرایط حضور خود بایدن، ممکن است نمایندگان کنگره مصوبه‌ای را مطرح کنند که به استناد آن، توافق آقای بایدن هم لغو شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل بابیان اینکه توافق با آمریکا از طرف آن‌ها و ۱+۴ غیرقابل تضمین است، خاطر نشان کرد:  کشورهای اروپایی با آمریکا هم‌سو هستند و سابقه بدی را در توافقات بین‌المللی دارند.

ظهره‌وند ادامه داد: در این گفت‌وگوها صورت‌مسئله می‌تواند یا به نقطه‌ای برسد که ما دریافت‌هایی را داشته باشیم و یا به بن‌بست بخورد.

کارشناس مسائل بین‌المللی بیان کرد: طرف مقابل ذر مذاکرات بدذات است، ذاتش بر بدعهدی با ایران بوده و وجود ایران را برای خود محدودیت می‌دانند.

وی عنوان کرد: اگر از ۱+۴ و آمریکا تضمینی بخواهیم آن‌ها نمی‌توانند تضمینی به ایران بدهند چراکه اساساً و ذاتاً کشورهای غیرقابل تضمین هستند و با ایران یک تعارض جوهری دارند.

ظهره‌وند در پایان گفت: رابطه‌ای که در حال حاضر میان ما و کشورهای غربی وجود دارد، رابطه گرگ‌ومیش است که حضرت امام (ره) آن زمان هم بدان اشاره می‌کردند که البته تجربه تلخ و خسارت‌بار برجام یک بار دیگر این مسئله را به ملت ایران یادآور کرد.

توپ گفت‌وگوهای وین در زمین طرف مقابل

بنابراین جمهوری اسلامی ایران در این دور از گفتگوها با دست‌پر حاضرشده و با استدلال قوی درصدد دفاع از حقوق ملت ایران است. جدیت و اراده هیئت ایرانی برای دستیابی به توافق را با شرکت فعالانه در گفت‌وگوهای وین برای لغو تحریم‌های ظالمانه و ارائه راهکارها، ابتکارات و سازوکارهای عملیاتی برای دستیابی به توافق به اثبات رسیده است و اکنون توپ در زمین آمریکاست.
منبع: میزان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    6 0
    جالبه خود آمریکا از برجام بیرون آمده و حالا برای ورودش برای ایران ضرب الاجل تعیین می کند!
    • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۲
      3 0
      بار دیگر به هیچ وجه نباید زیر بار پروتکل الحاقی برویم حتی اگر تحریمها را برندارند.با خنثی سازی تحریم دلیلی ندارد زیر بار خفت بار پروتکل الحاقی برویم.برای غربیهای زیاده خواه همان پادمان کافیست. در ضمن پذیرش پروتکل الحاقی برای پرستیژ ابرقدرتی مان و هم برای جان دانشمندان نمان خطر ناک است.
    • IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۲
      1 0
      بار دیگر به هیچ وجه نباید زیر بار پروتکل الحاقی برویم حتی اگر تحریمها را برندارند.با خنثی سازی تحریم دلیلی ندارد زیر بار خفت بار پروتکل الحاقی برویم.برای غربیهای زیاده خواه همان پادمان کافیست. در ضمن پذیرش پروتکل الحاقی برای پرستیژ ابرقدرتی مان و هم برای جان دانشمندان نمان خطر ناک است.
  • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    4 0
    برای اجرای سیاست قطعی یعنی لغو تمام تحریم‌ها از سوی آمریکا و راستی‌آزمایی آن توسط ایران هیچ مذاکره‌ای لازم نبوده و نیست؛ چه رسد به‌اینکه مذاکره فرسایشی شده و زمزمه‌ی مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا مطرح می‌شود! از وزارت امور خارجه می‌خواهیم تا مذاکرات را در اسرع وقت به حالت تعلیق در آورند و تا زمانی‌که غربی‌ها به تعهدات خود عمل ننموده‌اند، به مذاکرات باز نگردند.
  • IR ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    10 0
    سیاست کشور معلوم است که چه کار باید بکنند. خب حالا تشخیص‌ مسئولین ما این است که برویم مذاکره کنیم تا همین سیاست را اِعمال کنیم؛ ما بحثی در این زمینه نداریم، منتها باید مراقبت بشود که مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این را هم توجّه داشته باشید اینکه آمریکایی‌ها دائم اسم مذاکره را می‌آورند و مذاکره‌ی مستقیم با ایران را ما حاضریم و مانند این حرف‌ها، این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقّی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند! اصلاً کار او این جوری است، وَالّا اینکه حالا یک حرف حقّی را بشنوند، تصدیق کنند، قبول کنند، این جوری نیست
  • IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    7 0
    بارها تجربه کرده‌ایم که آمریکا شیطان بزرگ است و وعده‌هایش جز دروغ و فریب‌کاری نیست.
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    7 0
    آمریکا باید تمام تحریم‌ها را با هر برچسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کند
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    4 0
    باید شرط‌هایی فراتر از لغو تحریم‌ها در تقابل با سیاست‌های استکباری ظالمانه غرب از جمله خروج آن‌ها از منطقه و عدم حمایت آن‌ها از رژیم صهیونیستی گذاشته شود، همان گونه که آن‌ها بعد از شش سال عمل نکردن به تعهدات خود در لغو تحریم‌ها شروط جدید هم اضافه می‌کنند. مکانیسم ماشه باید از برجام حذف گردد تا سه کشور اروپایی یا آمریکا با بازگشت صوری به برجام، نتوانند از این امتیاز یک‌طرفه به‌ضرر ما سوءاستفاده کنند و درصورتی که بخواهند چنین کاری کنند باید از برجام خارج شده، اجرای پروتکل الحاقی را کنار گذاشته و از پیمان عدم اشاعه‌ی هسته‌ای خارج شویم. مذاکرات نباید فرسایشی و بی ثمر باشد، لذا باید برای انجام موارد فوق ضرب الاجل قرارداد و مذاکرات را تا زمان انجام موارد اشاره شده در عمل، هر یک سال یک بار در روز امضای برجام، به حال تعلیق در آورد. همت اصلی تمام مسئولان کشور در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، خنثی‌سازی و بی‌اثرسازی تحریم‌ها، و حذف آقایی دلار از چرخه‌ی اقتصاد کشور باشد. لذا ضمن حمایت از تیم مذاکره‌کننده، درخواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی، مقاومت مقتدرانه در برابر فشارها و تهدیدات غرب و رژیم صهیونیستی، و مقابله به مثل لازم با طرف‌های غربی تا رسیدن به یک توافق عالی با مشخصات فوق‌الذکر یا نپذیرفتن هرگونه توافق دیگر است.
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    3 0
    وین را ترک کنید چیزی به شما نخواهند داد
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    6 0
    به داخل اتکا کنید و به نتیجه‌ای هیچ توافقی خوشبین نباشید از پانزده سال گذشته تا الان در حال مذاکره هستیم نتیجه جز کند شدن روند هسته‌ای و افزایش تحریم‌ها هیچ نبوده.
  • پیروزه IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۱
    1 0
    کاری نداره ما هم شرط می گذاریم بعد از بایدن هر کس سر کار امد و عهد را شکست ما هم عهد شکن می شویم مثل خودشان پس نباید به خواست انها تمام پل ها را خراب کنیم و سر مان کلاه بگذارند.
  • IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۲
    1 0
    امام خامنه‌ای فرمودند: «سیاست کشور را ما اعلام کردیم و به مسئولین هم گفته‌ایم؛ هم از نزدیک گفتیم، هم با نوشته گفتیم، هم در جلسات گفتیم، هم در صحبت عمومی گفتیم؛ سیاست کشور معلوم است که چه کار باید بکنند. خب حالا تشخیص‌ مسئولین ما این است که برویم مذاکره کنیم تا همین سیاست را اِعمال کنیم؛ ما بحثی در این زمینه نداریم، منتها باید مراقبت بشود که مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این را هم توجّه داشته باشید اینکه آمریکایی‌ها دائم اسم مذاکره را می‌آورند و مذاکره‌ی مستقیم با ایران را ما حاضریم و مانند این حرف‌ها، این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقّی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند! اصلاً کار او این جوری است، وَالّا اینکه حالا یک حرف حقّی را بشنوند، تصدیق کنند، قبول کنند، این جوری نیست؛ کما اینکه همین آقایان اروپایی‌ها هم در بعضی از جلسات خصوصی که گزارشش را مسئولین ما، مأمورینِ ما به ما می‌دهند، اقرار می‌کنند که حق با ایران است. ما گفتیم که باید اوّل تحریم‌ها برداشته بشود، چون ما خاطرجمع نیستیم به اینکه آن‌ها وعده بدهند که تا حالا ده‌ها بار به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند و ضدّ وعده عمل کرده‌اند، و حالا هم همین کار را خواهند کرد، لذا بایستی آن‌ها کاری را که ما می‌گوییم اوّل انجام بدهند تا ما خاطرجمع بشویم که انجام گرفت، بعد ما آنچه تکلیفمان است انجام خواهیم داد. این مذاکره‌کنندگان اروپایی گاهی در جلسات خصوصی تصدیق می‌کنند که همین سیاست، درست است و حق با ایران است امّا در مقام تصمیم‌گیری خب تابع آن‌ها هستند و خودشان واقعاً هیچ استقلالی ندارند. آمریکا هم زورگو و تحمیل‌کننده است و مسئله‌اش این است؛ بنابراین پیشنهادهایی هم که میکنند، غالباً پیشنهادهای متکبّرانه و تحقیرآمیزی است که حتّی قابل نگاه کردن نیست.» 1- مذاکره بعد از اعلام سیاست قطعی، به‌ویژه به‌صورت فرسایشی غلط بوده و هست. 2- آمریکا شیطان بزرگ، زورگو و تحمیل‌کننده‌ی حرف باطل است، و حرف حق را نمی‌پذیرد. لذا مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا غلط اندر غلط بوده و هست. 3- از تمام مسئولین می‌خواهیم به جد به خطوط قرمز رهبری در اجرای سیاست قطعی و عدم مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا پایبند باشند.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس