هم‌زمان با ماه مباک رمضان، کربلا میزبان زائرانی از شهرها و کشورهای مختلف است و با توجه به کاهش شیوع کرونا، سفره‌های افطاری نه تنها در بین‌الحرمین، بلکه در خیابان‌های منتهی به حرم نیز پهن می‌شود.

به گزارش مشرق، همزمان با ماه مبارک رمضان، در حالی که به نظر می‌رسد که اعتاب مقدسه عراق خلوت‌تر از گذشته باشد و تعداد زائران کمتری به دلیل مسافت به شهرهای زیارتی مشرف شوند، اما کربلا مملو از جمعیت است و از ساعاتی قبل از اذان خیل جمعت به سوی حرم‌های مطهر حرکت می‌کند.

سفر دسته جمعی به کربلا بعد از اذان ظهر

در شهرهای مختلف عراق خودروهایی برای تشرف روزه‌داران به کربلا از سوی عتبه حسینه و عباسیه و حتی بخش خصوصی پیش‌بینی شده است؛ به طوری که بعد از اذان ظهر، اتوبوس‌ها و ون‌ها از مسیرهای مختلف به سوی کربلا حرکت می‌کنند تا قبل از اذان مغرب، زائران را به بین‌الحرمین برسانند.

پهن شدن سفره افطاری در خیابان منتهی به حرم امام حسین علیه‌السلام

ساعاتی قبل از اقامه نماز مغرب و عشا در بین‌الحرمین، سفره‌های افطار پهن و موکب‌های اطراف حرم آماده پذیرایی از زائران و روزه‌داران می‌شوند. هر کدام از خیابان‌های منتهی به حرم مملو از جمعیت شده و زائران به سوی حرم امام حسین و حضرت عباس علیهم‌السلام حرکت می‌کنند.

اقامه نماز جماعت در حرم امام حسین علیه‌السلام

البته نه تنها زائران عراقی، بلکه زائرانی از کشورهای ایران، پاکستان و هند نیز در شهرهای مختلف عراق به ویژه کربلا و نجف حضور دارند. پس از اقامه نماز جماعت، بسیاری از عاشقان به سوی ضریح‌ها رفته و پس از زیارت مختصر افطار می‌کنند. برخی دیگر هم قبل از نماز با خرما و آب افطار کرده و در صفوف منظم نماز ایستاده و نماز مغرب و عشا را به جماعت اقامه می‌کنند و پس از آن در کنار سفره‌های افطاری می‌نشینند.

افطاری در بین‌الحرمین

سفره‌های افطاری در بین‌الحرمین پهن شد

شب‌های ماه مبارک رمضان در بین‌الحرمین حال و هوای دیگری دارد. با توجه به پایین آمدن دمای هوا در شب‌ها، جمعی از زائران و روزه‌داران با تشرف به بین‌الحرمین به صورت خانوادگی سفره افطاری پهن کرده و در جمعی صمیمی افطار می‌کنند. حتی از غذای خود به سایر زائران هم تعارف کرده و از اینکه به جمع صمیمی آنها روزه‌دار دیگری هم اضافه شود، استقبال می‌کنند.

توزیع چای ابوعلی در جوار حرم حضرت عباس (ع)

از نخستین شب ماه مبارک رمضان چایخانه ابوعلی در جوار حرم حضرت عباس علیه‌السلام راه‌اندازی شد و از بعد از اذان مغرب تا پاسی از شب بین زائران چای عراقی توزیع می‌شود. مردم عراق بیشتر چای را در لیوان‌های کوچک شیشه‌ای می‌ریزند، اما در سال‌های اخیر به دلیل شیوع کرونا چایخانه ابوعلی هم از لیوان یکبار مصرف استفاده می‌کند.

راه‌اندازی موکب‌ها و توزیع غذای گرم بین روزه‌داران در کربلا

در سایر قسمت‌های حرم‌های مطهر در کربلا نیز موکب‌هایی راه‌اندازی شده و در لحظه افطار بین زائران غذای گرم توزیع می‌کنند. یکی «فاصولیا» می‌دهد و گوشه‌ای دیگر کباب ترکی. برخی هم به توزیع نوشیدنی سرد و گرم بین زائران مشغول هستند و این روند تا حوالی بامداد ادامه دارد.

خادمان حرم‌های کربلا روزانه ۱۴ هزار پرس غذای گرم بین زائران توزیع می‌کنند

علاوه بر این، سفره‌های افطاری که در نخستین سال شیوع کرونا در بین‌الحرمین پهن نمی‌شد، امسال همچون گذشته پهن شده و خادمان امام حسین و حضرت عباس علیهم‌السلام از زائران پذیرایی می‌کنند. همچنین در اطراف حرم‌ها، خادمان حرم‌های کربلا بین زائران افطاری گرم توزیع می‌کنند؛ تا جایی که خادمان حرم حضرت عباس علیه‌السلام روزانه بیش از ۶ هزار غذای گرم و خادمان حرم امام حسین علیه‌السلام روزانه بیش از ۸ هزار غذای گرم بین زائران توزیع می‌کنند.

تشرف زائران ایرانی به کربلا به صورت انفرادی همزمان با ماه رمضان

زائران ایرانی بسیاری در شهرهای زیارتی عراق به ویژه کربلا حضور دارند و به صورت انفرادی به زیارت ارباب مشرف شده‌اند. این امر در حالی است که در حال حاضر سازمان حج و زیارت اعزامی به عراق ندارد. اما با توجه به کاهش هزینه بلیت رفت به عراق، بسیاری از افراد در روزهای اخیر عازم عراق شده‌اند و برخی حتی نیت ۱۰ روزه کرده و در کربلا مجاور شده‌اند تا بتوانند از ماه مبارک رمضان بیشترین استفاده را ببرند.

برپایی مراسم جزءخوانی قرآن در حرم‌های مطهر

مراسم جزءخوانی قرآن کریم هم بعد از افطار در حرم‌های مطهر امام حسین و حضرت عباس علیهم‌السلام برگزار می‌شود. البته این مراسم ساعاتی بعد از نماز ظهر و عصر هم در شبستان‌های حرم برپاست و زائران بسیاری پشت رحل‌های قرآن کریم به جزءخوانی قرآن کریم مشغول می‌شوند و پس از آن برای فرج امام زمان (عج) دعا می‌کنند.

جزءخوانی قرآن کریم همزمان با ماه رمضان در کربلا

در بین‌الحرمین همزمان با شب‌های ماه مبارک رمضان پس از پخش زیارت عاشورا از مأذنه‌های حرم‌، دعای افتتاح شنیده می‌شود و برخی از زائران آن را زمزمه می‌کنند. البته برخی هم پس از افطاری با ارباب درددل کرده و به نوحه‌خوانی مشغول می‌شوند که زائران ایرانی و هندی از این دسته افراد هستند.

زائران هندی که با لباس‌های رنگی و متفاوت از سایر زائران به حرم حضرت عباس علیه‌السلام وارد می‌شوند، حوالی ساعت ۲۳ به وقت عراق، در گوشه‌ای از حرم سقای دشت کربلا نشسته و با هم به عزاداری مشغول می‌شوند. عزاداری زوار هندی آنقدر جذاب و هماهنگ است که زائران سایر کشورها را هم با خود همراه می‌کند و زائرانی که معنای نیایش و عزاداری آنها را نمی‌دانند خود را به آنها رسانده و زیر لب به صورت آهنگین به دعاخوانی می‌پردازند.

مراسم دعاخوانی و زیارت حرم‌های مطهر در ماه رمضان تا پس از اذان صبح ادامه دارد و بسیاری از زائران پس از اذان صبح به شهرهای خود بازمی‌گردند. بر همین اساس، ساعاتی بعد از نماز صبح که زائران به شهرهای خود برمی‌گردند یا برخی از زوار به دلیل هوای گرم به خانه‌های خود می‌روند، حرم‌های مطهر خلوت می‌شود. البته برخی برای نماز ظهر و عصر دوباره به حرم‌ها مشرف شده تا در نماز جماعت شرکت کنند.

کربلا همزمان با اولین جمعه شب ماه مبارک رمضان

شلوغی حرم مطهر امام حسین و حضرت عباس علیه‌السلام در ماه رمضان به گونه‌ای است که حتی نه تنها شب جمعه بلکه در سایر شب‌های ماه رمضان هم حرم مملو از جمعیت می‌شود و حتی جمعه شب، بسیاری از زوار به این قطعه از بهشت مشرف شده و به دعاخوانی مشغول شدند.

سفرهای زیارتی به عتبات تا قبل از ماه رمضان به پایان رسید و هم‌اکنون روند ثبت‌نام سفر به عتبات در قالب کاروان‌های حج و زیارت در حال انجام است.

منبع: فارس

برچسب‌ها