قویت جریان صدر درصحنه سیاسی عراق طی چند ماه گذشته مدیون تغییر قانون انتخاباتی عراق از اکثریت تناسبی به اکثریت ساده است.

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژه‌های مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم. در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.

روزنامه‌های امروز چهارشنبه نهم شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که بیانات رهبر معظم انقلاب و فرازهایی از توصیه‌های ایشان به دولت و نیز مسئله آشوب‌های سیاسی در عراق میان صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی با اعضای دولت در صدر توجه روزنامه‌ها قرار دارد، روزنامه جوان با نگاهی به نکاتی که رهبر فرزانه انقلاب در این جلسه مطرح کرده‌اند نوشت:

رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت به نکات بسیار مهمی اشاره فرمودند، این دیدار ازلحاظ زمانی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ انتقادات وارده به دولت گذشته مدیریت راهبردی کشور، عدم همراهی باسیاست‌های کلان نظام، عبور از خطوط قرمز، عدم اهتمام کافی به امنیت ملی کشور، عدم هماهنگی میان قوا، سوءاستفاده از اختلافات جناحی، سیاسی، قومی و مذهبی بود.

جوان در ادامه نوشته است:

انقلاب اسلامی به لحاظ فلسفی انقلاب ارزش‌هاست؛ اما متأسفانه برخی از مسئولان و دولتمردان دانسته یا نادانسته به تضعیف ارزش‌ها و یا جابه‌جا کردن ضد ارزش‌ها باارزش‌ها پرداخته‌اند که نتایج آن را می‌توان در وضعیت فرهنگی و عفاف و حجاب جامعه مشاهده کرد. یکی از دستاوردهای سیاسی مهم دولت سیزدهم توجه به مفاهیم ارزشی ازجمله اخلاق و معنویت، ایثار و گذشت، صداقت و شجاعت، برادری و دوستی و حمایت از جبهه مقاومت و تفکر بسیجی، اعتقادات مذهبی و آرمان‌های انقلابی است.

روزنامه ایران نیز در یادداشتی به تحلیل این دیدار مهم پرداخته و نوشته است:

رهبر معظم انقلاب در دیدار با دولت گفتند: «مراقب باشید کاره‌ای روزمره، شمارا غرق نکند و برای اینکه دچار این آفت نشوید با یک طرح کلان و نقشه جامع و قابل توضیح برای مردم حرکت کنید.» روشن است که این دولت، گرفتار انبوهی از گره‌های گشوده نشده و معطل‌مانده از سوی دولت پیشین است و البته این سخن به معنی فرافکنی و ارجاع غیرمسئولانه به گذشته نیست. کم‌کاری‌ها و ندانم‌کاری‌های دولت قبل، مثال‌زدنی و منحصربه‌فرد بودند و ازاین‌جهت، شرایط کنونی را نباید با شرایط دیگر مقایسه کرد. وقتی جامعه و حاکمیت به بیرون از خود، شرطی و وابسته و هر حرکت اصلاحی به اراده دیگران متوقف می‌شود، حاصل نیز جز این نخواهد بود. این وضع خاص و اضطراری، خودبه‌خود دولت را به‌سوی رفع «حوائج روزمره» و «معضلات جاری» سوق می‌دهد، چراکه دولت نمی‌تواند نسبت به دغدغه‌های فوری و حیاتی بی‌تفاوت باشد. پس سخن در این نیست که این پاره از کنشگری دولت کنار نهاده شود و فارغ از چالش‌های روزمره، فقط وفقط به آینده نظر افکنده شود، بلکه می‌توان یک «ترکیب معقول» از این دو جنبه را به هم آمیخت. نباید میان این دو، یکی را انتخاب کرد و دیگری را نادیده انگاشت. تدبیر جامعه، آمیزه‌ای از اندیشه‌ورزی درباره مسئله‌های امروز و فردا است.

پایان یک روز ماجراجویی شیخ عراقی در بغداد

تحولات عراق سوژه داغ در شماره امروز روزنامه‌ها محسوب می‌شود. روزنامه هم‌میهن در یک سناریونویسی به شیوه رسانه‌های سعودی پای تهران را به میان جنگ شهری در بغداد کشیده و نوشته است:

مقتدی صدر پس از یک دوره نزدیکی به جمهوری اسلامی به‌تدریج از نیروهای متحد ایران در عراق فاصله گرفته و در روزهای اخیر به‌طور علنی با آنان درگیر شده است. به‌زعم مقتدی صدر، ایران و آمریکا، سرزمین عراق را به‌صورت میدان رقابت و درگیری خود درآورده‌اند و این رقابت و درگیری، از چشم او، مانع ثبات و توسعهٔ عراق شده است. صدر که در سال‌های اخیر ملی‌گرایی عربی را در شعارهای خود پررنگ کرده است، خواهان قطع نفوذ آمریکا و جمهوری اسلامی در عراق است و به همین جهت نیز به کشورهای عربِ مخالف جمهوری اسلامی به‌خصوص عربستان سعودی نزدیک شده است. چنین نگاهی، مقتدی و حامیان او را در برابر گروه‌های شیعهٔ متحد ایران در عراق قرار داده است؛ گروه‌هایی که برای خنثی‌سازی فعالیت‌های مقتدی با یکدیگر ائتلاف کرده و «چارچوب هماهنگی گروه‌های شیعه» را تشکیل داده‌اند.

روزنامه آرمان ملی در سرمقاله خود به تحولات عراق پرداخته و نوشته است:

تحولات اخیر رخ‌داده در عراق ریشه‌های دورتر و جدیدتری دارد که ریشه اصلی و دورتر در خود قانون اساسی عراق است که به نحوی تدوین‌شده که زمینه بروز اختلاف و یا معطل شدن کارهای دولت وجود دارد و نیازمند رفتار متمدنانه و رفتار عاقلانه از سوی جامعه است. اگر جامعه نتواند این رفتار و برخورد معقول را انجام دهد تا بحث دموکراسی را عملی کند همه این امور محتمل بوده، هست و پیش می‌آید. از طرف دیگر عراق البته سابقه کودتاهای متعدد، ناامنی، اشغالگری، حضور اشغالگران انگلیسی در مقطعی از تاریخ، عثمانی‌ها در دوره‌های قبل‌تر و آمریکایی‌ها در دوره جدیدتر را دارد. حضور نیروهای خارجی در طول زمان‌های اشغال‌شان آثاری برجای گذاشته و نیروهای به آن‌ها نزدیک‌تر شده‌اند که باعث بروز این‌گونه رفتار شده که همچنان نیز وجود دارد.

روزنامه کیهان نیز با اشاره به شکست پروژه آمریکایی آشوب سازی در عراق می‌نویسد:

آن نصیحت‌ها و این واکنش خام صدر که بیشتر از هر چیز مطابق میل آمریکا و رژیم صهیونیستی بود غائله‌ای برپا کرد که آب در آسیاب آمریکا و متحدانش ریخت. طرفداران صدر بغداد، بصره و... را به آشوب کشیدند و کاخ ریاست جمهوری را اشغال کردند و... حتی رسانه‌های عراقی خبر دادند اعضای شاخه نظامی جریان صدر، با نیروهای امنیتی در مناطق مختلف عراق درگیر شدند. رسانه‌های عراقی بامداد سه‌شنبه گزارش دادند که اعضای گروه «سرایا السلام» شاخه نظامی جریان صدر، به مرکز فرماندهی پلیس بصره حمله کردند.

کیهان در ادامه گزارش خود نوشته است:

 همچنین برخی از منابع مدعی شدند که ۴ ساعت پس از عقب‌نشینی نیروهای سرایا السلام از سامرا و آمدن به بغداد جهت آشوب‌آفرینی، هسته‌های گروه تروریستی داعش به تعدادی مناطق در ۳ کیلومتری سامرا تسلط یافته‌اند. اینجا می‌توان پرسید که چه چیزی بیشتر از ظهور مجدد داعش در عراق می‌تواند دشمنان عراق و شیعیان را شاد کند!

روزنامه همشهری نیز در یادداشتی به ماجراجویی مقتدی صدر در عراق اشاره‌کرده و نوشته است:

تقویت جریان صدر درصحنه سیاسی عراق طی چند ماه گذشته مدیون تغییر قانون انتخاباتی عراق از اکثریت تناسبی به اکثریت ساده است، صدری‌ها با تغییر شرایط انتخاباتی راحت‌تر توانستند به پارلمان عراق راه یابند و حتی اکثریت را به دست‌گیرند. از همین رو آن‌ها برای خود سهم قابل‌توجهی در انتخابات نخست‌وزیری قائل هستند و انتظار دارند که نخست‌وزیر آتی عراق با توافق آن‌ها راهی دفتر نخست‌وزیری شود و از همین رونیز باوجودآنکه نمایندگان جریان صدر از ۲ ماه پیش استعفای خود را از پارلمان عراق اعلام کردند، اما همچنان انتظار داشتند محور تحولات را در دست‌گیرند. از همین رو جریان صدر حتی پس از استعفای نمایندگان خود اجازه نداد تا چارچوب هماهنگی نامزد نخست‌وزیری را به پارلمان بفرستد و اعتراضات اخیر نیز تحت تأثیر همین قدرت‌نمایی صدری‌ها در بغداد صورت گرفته است.