کد خبر 1436937
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۰

تغییر سبک زندگی، انجام ندادن به موقع آزمایش های دوره‌ای به ویژه با گذر از سن ۴۰ سالگی، استعمال دخانیات و افزایش فشار خون روند اپیدمی و شیوع دیابت را افزایش داده است.

به گزارش مشرق، یکی از ویژگی های شاخص و علائم بیماری دیابت، بی علامتی است و بسیاری از مواقع مبتلایان به این بیماری سال ها از ابتلا به دیابت خبردار نبوده و تنها در صورت بروز برخی علائم و انجام آزمایش های لازم به این موضوع پی می برند.

به باور کارشناسان بهداشتی شاخص ترین نشانه های دیابت قند خون بالا است یعنی اگر میزان نرمال قند خون برای فرد ناشتا را ۷۰ تا ۹۹ میلی گرم بر دسی لیتر در نظر بگیریم افرادی با قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ به دیابت نوع سه و ۱۲۵ میلی گرم بر دسی لیتر به بالا به دیابت مبتلا هستند.

هر چند قند خون بالا به تنهایی نشانه قند بالا نیست بلکه دیگر اختلالات متابولیکی، مولفه هایی نظیر کلسترول، فشار خون بالا و چربی بالا نیز از دیگر شاخصه های ابتلا به دیابت به شمار می رود و این امر ضرورت کنترل چربی را نشان می دهد.

کاهش سن دیابت

رییس انجمن دیابت همدان گفت: پیشتر انجام سه نوبت آزمایش قند خون به افراد بالای ۴۵ سال توصیه می شد که این آزمایشات از سال گذشته به ۳۵ سال به بالا کاهش یافته که گویای کاهش روز افزون سن ابتلا به دیابت است.

دکتر «حسین معین توکلی» اظهار داشت: تعداد بیماران مبتلا به دیابت همچنان در جهان می تازد و شمار بیماران هر روز رو به افزایش است به گونه ای که در کشورمان در افراد نوجوان نیز شاهد بروز دیابت نوع ۲ بوده که خیلی نگران کننده است.

وی بیان کرد: هر چند مهمترین راهکار تشخیص دیابت با قند خون بالا است اما دیابت تنها به بالا بودن قند خون اطلاق نمی شود بلکه دیابت مجموعه از اختلالات متابولیکی است که قسمت های مختلف بدن شامل عروق کوچک و بزرگ، اعصاب محیطی و عضلات را درگیر می کند.

رییس انجمن دیابت همدان اضافه کرد: برخی افراد پس از گذشت پنج تا هفت سال از ابتلا به دیابت به این موضوع پی می برند با این وجود اصرار به اثبات خلاف این موضوع را دارند در حالیکه اولین گام درمان، پذیرش بیماری است.

معین توکلی درباره علایم دیابت نوع ۲ که حدود ۹۰ درصد بیماران دیابتی را شامل می شود گفت: این بیماری در گام نخست علامتی ندارد و پس از انجام یکسری آزمایش های دقیق یا شروع درد و مشکلاتی در ناحیه چشم، کلیه ها، قلب و اعصاب محیطی متوجه می شود.

وی ادامه داد: افرادی که در خانواده یا بستگان درجه یک دارای فرد مبتلا به دیابت هستند باید بیش از سایر افراد این بیماری را جدی بگیرند.

رییس انجمن دیابت همدان گفت: برای انجام آزمایش ها نباید منتظر بروز علائم بیماری بود بلکه باید برای سلامتی وقت گذاشت و پیش از بروز هر نوع بیماری یکسری کارها از جمله ورزش، رژیم غذایی مناسب و انجام به موقع آزمایش ها را جدی گرفت.

معین توکلی تاکید کرد: بیشترین میزان کوری بعد از تصادف مربوط به بیماران مبتلا به دیابت است همچنین عامل بیشتر معلولیت ها، سوزش پا و از دست دادن حس لامسه ناشی از ابتلا به این نوع بیماری است.

وی با بیان اینکه تشخیص و درمان به موقع بیماری بسیار با اهمیت است ادامه داد: افراد بالای ۳۵ سال باید به طور حتم نسبت به انجام آزمایش های دوره ای به ویژه تست هموگلوبین اقدام کنند و فریب بی علامت بودن بیماری دیابت را نخورند.

رییس انجمن دیابت همدان گفت: افراد دست کم باید سه ماه یکبار فشار خون، سالی یکبار آموزش تغذیه و سالی یکبار آزمایش کلیه بدهند و بدانند مشکلات کلیوی تنها با درد پهلو مشخص نمی شود.

معین توکلی اظهار داشت: کنترل فشار خون، چربی خون و قند برای یک بیمار دیابتی بسیار مهم است و افراد بالای ۴۰ سال دیابتی باید داروی کلسترول را به منظور جلوگیری از سکته های قلبی و مغزی مادام العمر مصرف کنند و به بهانه کم بودن چربی خودسرانه مصرف دارو را قطع کنند چرا که ۸۰ درصد چربی و کلسترول درون بدن توسط کبد تولید می شود.

وی با بیان اینکه کنترل فشار خون نیز باید جدی گرفته شود افزود: طبق تعاریف جدید فشار خون باید کمتر از ۱۳ به روی هشت برای همه سنین و افراد باشد و فشار خون باید در حال استراحت، نشسته و توسط دستگاه دیجیتالی استاندارد بررسی شود.

رییس انجمن دیابت همدان اضافه کرد: برخی از بیماران دیابتی به بهانه داشتن استرس سیگار مصرف می کنند و فرد سیگاری در صورت عمل به همه توصیه های پزشکی، انگار هیچ کاری برای کنترل دیابت انجام نداده است.

معین توکلی گفت: بیماران نیازمند به انسولین باید از تزریق آن هراسی نداشته باشند برخی به علت ترس یا با این باور که در صورت یک نوبت تزریق باید همیشه انسولین بزنند، از تزریق آن خودداری می کنند.

منبع: ایرنا