کد خبر 1491991
تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۱

ایران، چین و روسیه به شکل چراغ خاموش در حال بسط نفوذ خود در سراسر خاورمیانه هستند و این زنگ خطر بزرگی برای واشنگتن خواهد بود.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: «اویل پرایس» ضمن انتشار تحلیل فوق نوشت: پروژه چند بعدی چین تحت عنوان «یک کمربند، یک جاده» در واقع بخشی از هلال شیعی خاورمیانه را در بر می‌گیرد. هلال قدرت شیعی که شامل عراق، سوریه، اردن، لبنان و یمن است و عملا تحت سلطه ایران، متحد قدیمی چین در خاورمیانه قرار دارد. این هلال به چین سه مزیت ژئوپلیتیکی کلیدی می‌دهد. اول، پکن می‌تواند از آن برای کنترل ایالات متحده در آن مناطق استفاده کند. دوم، چندین مسیر حمل‌ونقل مستقیم به اروپا در اختیارش قرار می‌گیرد که می‌تواند از آنها به طور آشکار یا پنهان استفاده ببرد و سوم، دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است.

در این میان امضای قرارداد طرح جامع همکاری راهبردی و بلندمدت توسط ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور، برای چین و دیگر متحد ژئوپلیتیکی تهران، یعنی روسیه، یک مزیت عمده خواهد بود.

ایران با کمک چین، به عنوان حامی این خطوط حمل‌ونقلی که در سراسر کشورهای هلال شیعه جریان دارد، در حال ایجاد یک شبکه برق سراسری با محوریت تهران در مرکز بوده است. این پروژه مبتنی بر منابع نفت، گاز و برق به چین امکان حضور اقتصادی در منطقه را می‌دهد. تا پیش از جنگ اوکراین نیز روسیه دقیقا با همین روش و به واسطه صادرات انرژی توانسته بود در اروپا مستقر شود، اکنون، توسعه شبکه برق و سایر منابع، به ایران و چین همین امکان را برای بسط نفوذشان در سراسر منطقه می‌دهد. به عنوان مثال توافقات اعلام شده بین عراق و اردن، گویای همین ماجرا است و تهران به نوعی از این طریق می‌تواند نفوذ خود را افزایش دهد.

تمدید قرارداد واردات نفت خام اردن از عراق یکی از همین موارد است. در سال ۲۰۲۰، وزیر نیروی ایران اعلام کرد که شبکه‌های برق ایران و عراق برای تامین برق هر دو کشور با استفاده از خط انتقال ۴۰۰ کیلوولت جدید به نام آماره-کرکه به طور کامل هماهنگ شده‌اند. مراکز تولید برق ایران و عراق به طور کامل در بغداد وصل شده‌اند و شبکه‌های برق به طور یکپارچه به هم مرتبط خواهند شد، ضمن اینکه ایران یک قرارداد همکاری سه ساله با عراق در این زمینه امضا کرده است. در همین حال، مجید مهدی حنطوش، وزیر برق وقت عراق، اعلام کرد که عراق نه تنها در حال کار بر روی اتصال شبکه برق خود به اردن از طریق یک خط ۳۰۰ کیلومتری است، بلکه برنامه‌هایی برای تکمیل اتصال برق عراق با مصر طی سه سال آینده نیز در دستورکار دارد. این به نوبه خود بخشی از پروژه کلی ایجاد بازار مشترک برق عربی خواهد بود.

بر مبنای آنچه گفته شد، می‌توان گفت ایران، چین و روسیه خیلی چراغ خاموش در حال بسط نفوذ خود در سراسر منطقه هستند و این زنگ خطر بزرگی برای واشنگتن خواهد بود.