بمب‌های خوشه‌ای به هر نوع گلوله‌ای اطلاق می‌شود که در هوا باز شده و تعدادی مواد منفجره یا بمب کوچکتر را در یک منطقه بزرگ‌تر آزاد کند.

به گزارش مشرق، «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا روز گذشته تأیید کرد که واشنگتن مهمات خوشه‌ای که بمب خوشه‌ای نیز نامیده می‌شود، به کی‌یف برای استفاده علیه روسیه در جریان جنگ اوکراین تحویل خواهد داد.

این اقدام در حالی انجام می‌شود که آمریکا پیش‌تر هم در موضوع استفاده از تسلیحات خوشه‌ای مورد انتقاد و محکومیت قرار گرفته بود.

به گزارش «سی‌ان‌ان»، به طور کلی، بمب‌های خوشه‌ای به هر نوع گلوله‌ای اطلاق می‌شود که در هوا باز شود و تعدادی مواد منفجره کوچکتر، یا «بمب» را در یک منطقه بزرگ‌تر آزاد کند. این تسلیحات را می‌توان از طریق شلیک توپخانه، توپ‌های دریایی، راکت انداز یا پرتاب از هواپیما استفاده کرد.

استفاده از این نوع تسلیحات از سوی بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر محکوم شده است، زیرا برخی از بمب‌های پخش شده از مهمات خوشه‌ای، یا به عبارتی تا ۴۰ درصد از آن‌ها، هنگام شلیک منفجر نمی‌شوند. به این ترتیب، بمب‌ها روی زمین می‌افتند و مانند مین‌های زمینی عمل می‌کنند که می‌توانند سال‌ها یا دهه‌ها بعد به مرگ غیرنظامیان منجر شوند.

آمریکا چه نوع مهمات خوشه‌ای به اوکراین ارسال خواهد کرد؟
نوع خاصی از بمب‌های خوشه‌ای که قرار است به اوکراین ارسال شود مربوط به انبار مهمات بهبود یافته ۲ منظوره یا DPICM است که ارتش آمریکا قبلا متعهد شده بود آن‌ها را نابود کند.

این مهمات را می‌توان از هاویتزرهای ۱۵۵ میلی متری شلیک کرد و هرکدام از آن‌ها ۸۸ بمب را در داخل محفظه خود حمل می‌کنند که هر کدام ۱۰ متر مربع برد کشنده دارند.

یک مورد از این بمب‌های خوشه‌ای می‌تواند مساحت ۳۰ هزار متر مربع را پوشش دهد.

در حالی که «پاتریک رایدر»، سخنگوی پنتاگون روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که این سلاح‌ها کمتر از ۲.۳۵ درصد میزان مهمات منفجر نشده دارند، اما برخی کارشناسان می‌گوید که این سلاح‌ها بیش از ۲۰ سال قدمت دارند و میزان بسیار بالایی از مهمات منفجر نشده دارند.

تاریخچه سیاست آمریکا درباره مهمات خوشه‌ای چیست؟
آمریکا گاهی درباره پایان دادن به استفاده از مهمات خوشه‌ای صحبت کرده است. یک دستورالعمل وزارت دفاع آمریکا در سال ۲۰۰۸ که از سوی «جورج دبلیو بوش»، رئیس جمهور سابق آمریکا امضا شد، به ارتش دستور داد که تا سال ۲۰۱۸ به جز بخش کوچکی از زرادخانه، مهمات خوشه‌ای خود را حذف کند تا زمانی که نسخه‌های امن‌تر، با نرخ مهمات منفجر نشده کمتر از یک درصد تولید شود.

پس از اینکه پنتاگون ب وجود سرمایه گذاری میلیون‌ها دلار نتوانست مهمات خوشه‌ای قابل اعتماد تولید کند، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور وقت آمریکا دستور دوره «بوش» را در سال ۲۰۱۷ لغو کرد.

در حالی که مهمات خوشه‌ای در دوران جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار می‌گرفت، آمریکا در طول جنگ ویتنام، از جمله در عملیات‌های غیرقانونی مخفیانه در «لائوس»، به طور گسترده از آن‌ها استفاده کرد.

از زمان پایان جنگ، حدود ۲۰ هزار نفر که ۴۰ درصد آن‌ها کودک هستند در لائوس بر اثر انفجار بمب‌های خوشه‌ای منفجر نشده کشته یا زخمی شده‌اند.

مهمات خوشه‌ای نیز از سوی آمریکا در کامبوج، گرانادا، لبنان، لیبی، افغانستان و در طول هر ۲ جنگ عراق مورد استفاده قرار گرفت.

آیا آمریکا هنوز از بمب‌های خوشه‌ای استفاده می‌کند؟
آخرین استفاده تایید شده از بمب‌های خوشه‌ای از سوی آمریکا در سال ۲۰۰۹ در یمن رخ داد. با این حال، آخرین بار این نوع مهمات از سوی دولت آمریکا در زمان حمله به عراق و افغانستان به تعداد زیاد مورد استفاده قرار گرفت.

همچنین گزارش‌هایی مبنی بر ادامه ساخت بمب‌های خوشه‌ای آمریکا تا سال ۲۰۱۶ وجود دارد.

منبع: میزان

برچسب‌ها