به گزارش مشرق، «والاستریتژورنال» در گزارشی ضمن اشاره به اختلافات میان ریاض و ابوظبی، نوشت: «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان در ماه دسامبر، خبرنگاران محلی را در ریاض برای یک جلسه توجیهی غیرقابل ضبط گرد هم جمع کرد و پیامی خیره کننده ارائه کرد.
بر اساس این گزارش، «بن سلمان» در این جلسه گفته است «متحد چندین دهه این کشور، یعنی امارات از پشت به ریاض خنجر زده است.»
به گفته افراد حاضر در جلسه، ولیعهد عربستان اظهار کرده است «آنها خواهند دید که من چه کاری میتوانم انجام دهم.»
اختلافاتی بین «بن سلمان» ۳۷ ساله و «شیخ محمد بن زاید آل نهیان»، رئیس امارات ایجاد شده است که نشان دهنده رقابت برای قدرت ژئوپلیتیکی و اقتصادی در خاورمیانه و بازارهای جهانی نفت است.
افراد نزدیک به آنها، میگویند «طرفین بیش از ۶ ماه است که با هم صحبت نکردهاند و اختلافات خصوصی آنها آشکار شده است.»
امارات و عربستان منافع متفاوتی در یمن دارند که تلاشها برای پایان دادن به درگیری این کشور را تضعیف کرده است؛ همچنین ناامیدی امارات از فشار عربستان برای افزایش قیمت جهانی نفت، شکافهایی جدید را در سازمان کشورهای صادرکننده نفت ایجاد کرده است.
ریاض و ابوظبی به طور فزایندهای رقیب اقتصادی هم هستند؛ به عنوان بخشی از برنامههای «بن سلمان» برای پایان دادن به اتکای اقتصادی عربستان به نفت، او شرکتها را تحت فشار قرار میدهد تا مقر منطقهای خود را از دبی به ریاض، پایتخت عربستان منتقل کنند.
ولیعهد عربستان همچنین در حال تدوین برنامههایی برای راه اندازی مراکز فناوری، جذب گردشگران بیشتر و توسعه مراکز لجستیکی است که با موقعیت امارات به عنوان مرکز تجارت خاورمیانه رقابت میکند.
احیای روابط با ایران و سوریه
نگارنده گزارش «وال استریت ژورنال» در بخشی دیگر مینویسد: ولیعهد عربستان نشست مذکور با خبرنگاران را پس از تشدید اختلافات بر سر سیاست یمن و محدودیتهای اوپک برگزار کرد.
افراد حاضر در این جلسه گفتهاند که «بن سلمان» فهرستی از خواستهها را به امارات فرستاده است.
به گفته آنها، «بن سلمان» هشدار داده که اگر امارات با این کشور همسو نشود، عربستان آماده است تا اقدامات تنبیهی انجام دهد، درست مانند آنچه در سال ۲۰۱۷ علیه قطر انجام داد.
از زمان نشست دسامبر، «بن سلمان» مجموعهای از اقدامات دیپلماتیک را برای خروج از انزوا انجام داده است.
ولیعهد عربستان برای کمک به احیای روابط عربستان با ایران، به چین متوسل شد و سپس بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را تنظیم کرد.
«بن سلمان» همچنین تلاشهای دیپلماتیک را برای سرکوب خشونت در سودان، جایی که امارات از طرف مخالف حمایت میکند، هدایت میکند.
اتحاد غیرواقعی
عربستانیها و اماراتیها خود را نزدیکترین متحدان معرفی میکنند، اما حتی از قبل از استقلال امارات از انگلیس در سال ۱۹۷۱، روابط گاهاً پرتنشی داشتهاند.
در سال ۲۰۰۹، امارات برنامههای بانک مرکزی مشترک خلیج فارس را به دلیل مکان پیشنهادی آن در ریاض خنثی کرد.
تا به امروز هم اختلافات ارضی بر سر زمینهای نفت خیز همچنین بین ۲ کشور وجود دارد.
اختلاف بر سر اوپک
شکافها در اکتبر سال گذشته زمانی که اوپک، گروه ۱۳ کشوری تولید نفت که با روسیه متحد شده است، تصمیم به کاهش تولید گرفت، افزایش یافت؛ این اقدام باعث ناراحتی دولت «جو بایدن» شد.
امارات با این کاهش همراهی کرد، اما در خفا به مقامهای آمریکایی و رسانهها گفت که عربستان این کشور را مجبور به پیوستن به این تصمیم کرده است.
«وال استریت ژورنال» در بخشی دیگر نوشت که کارشناسان معتقدند این موضوع منعکس کننده خصومت طولانی مدت بین عربستانیها و اماراتیها بر سر سیاست در اوپک بود.