جریمه نزدیک به 2 میلیارد تومانی یک مرغ فروش در آذربایجان شرقی نشان می‌دهد که "سازمان تعزیرات" رفته‌رفته به مجازات‌های سنگین گرانفروشان تن می‌دهد تا حق مردم را استیفا کند.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

قوچانی؛ قمر تازه‌ای که به دور حجاریان می‌چرخد

محمد قوچانی، از نزدیکان حزب کارگزاران و سردبیر مجله‌ی آگاهی نو به تازگی در یک متن جوابیه که به مناسبتی شخصی برای حمیدرضا جلایی‌پور، از چپ‌های ستادی و عضو حزب اتحاد ملت نوشته؛ صحبت‌های عجیبی را درباره مشی انتخاباتی خود مطرح کرده است.

قوچانی در این متن که بیشتر به یک طومار بیعت با سازمان چپ‌های تحریمی و یک اعترافنامه شباهت دارد و انصاف‌نیوز آنرا منتشر کرده، می‌نویسد:

"من هرگز به صورت منفرد و منفک از احزاب اصلاح‌طلب قصد کنشگری انتخاباتی نداشته و ندارم و این مقاله هم ذره‌ای ربط به انتخابات نداشته و ندارد و من هرگز مدافع شرکت بی قید و شرط در هیچ انتخاباتی نبودم و نیستم و تا این لحظه یک کلمه درباره انتخابات آینده ننوشته‌ام. و بیشترین اعتراض‌ها را به انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ کرده‌ام که در آگاهی نو موجود است"! [1]

*درباره این بخش از نوشته آقای قوچانی لازم به اشاره است که تز "مشارکت مشروط" که روی دیگر معنای "تحریم انتخابات" است را نخستین بار سعید حجاریان مطرح کرد و چپ‌های تحریمی نیز در پیامد این تز، دست به تحریم رسمی انتخابات‌های 98 و 1400 زدند و انتخابات امسال را نیز تا این لحظه تحریم کرده‌اند.

در بخش بعدی نیز دانستن این نکته ضروریست که اردوگاه اصلاحات به شدت دچار "دیکتاتوری حزبی" است و اشخاص و احزاب چندانی در این اردوگاه نیستند که بتوانند در مقابل فرامین "هسته سخت" این اردوگاه قد علم کرده و سخن دیگری بگویند.

با دو معنای پیش گفته آشکار می‌شود که قوچانی هم با وجود ژست خودانتقادی و نزدیکی‌اش به حزب کارگزاران (حزبی که در دو انتخابات قبلی از تصمیم تحریمی هسته سخت اصلاحات تبعیت نکرد) اما آزادی فکر و قلم خود را از ترس هسته سخت وانهاده و تصمیم دارد به قمری از اقمار سعید حجاریان تبدیل شود.

در واقع ما شاهد تقلای یک عنصر چپ هستیم که علیرغم خودانتقادی و تصمیم حزب متبوعش برای حضور در انتخابات اما نخواسته شامل تسویه سازمانی و مشت آهنین هسته سخت اصلاحات شود.

این در حالی است که انتخابات یک میثاق ملی است که حضور در آن بر اساس حکم عقلانیت و سیاست عقلانی؛ ‌ یک ضرورت بی‌قید و شرط است و یک رجل سیاسی ولو در حالتی که هیچ نامزدی هم در انتخابات ندارد اما بایستی ضمن حضور و تشویق به مشارکت حداکثری؛ از نامزد نزدیک حمایت کند. نظیر رفتاری که اصلاح‌طلبان در انتخابات سال 92 انجام دادند و از شیخ حسن روحانی با سابقه اصولگرایی حمایت کردند.

عقلای اصلاح‌طلب باید بدانند که اگر امثال قوچانی و این بیعتنامه‌ها در نمایه جوانان جناح چپ قرار دارند؛ پس امید به آینده و تنفس هوای تازه در اردوگاه اصلاحات عملا یک امید واهی است.

چه اینکه همانطور که انتخابات، قید و شرط نمی‌طلبد؛ به طریق اولی، عقلانیت و آزاداندیشی هم مشروط یا بیعت‌پذیر با این و آن نیست!

***

پاسخ قالیباف به یک سؤال مهم؛ تأثیر اقدامات مجلس کجاست!؟

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در بخشی از سخنان خود در مجمع عالی فرماندهان سپاه پاسداران گفته است: مدیون خون شهدا و شما باشم اگر روزی کمتر از ۱۷ ساعت کار کنم و در طول ماه ۲ روز اتفاق نمی‌افتد که نماز صبح را در خانه خود بخوانم بلکه مستقیم وارد محیط کار می‌شوم و همانند دوران دفاع مقدس کار خود را انجام می‌دهم.

به گزارش میزان، او می‌افزاید: ممکن است شما بگویید آثار این اقدامات چه بوده است، اما توجه کنیم که وظیفه ما قانونگذاری بوده و اجرای قانون در حوزه اجرایی است. این دستور مقام معظم رهبری است که فرمودند تفکیک قوا وجود دارد و باید آن را رعایت کرد. [2]

*تدقیق در کارنامه مجلس یازدهم نشان می‌دهد که این مجلس بر اساس مصوبات مهمی و مردمی که تاکنون به آنها پرداخته؛ توانسته یک مجلس تراز انقلابی باشد.

حقیقتی که می‌توان در قوانین مهمی مثل افزایش حقوق سربازان، تصویب قانون جوانی جمعیت، قوانین 3 گانه ویژه مسکن و اجاره، قانون رتبه‌بندی، قانون کالابرگ و... آنرا متبلور دید.

لکن مردم، متفکرین و فعالان جامعه باید در جریان باشند که مجلس سر سوزنی هم اختیار اجرایی در قبال هیچیک از این قوانین ندارد و همانطور که قالیباف نیز به درستی اشاره می‌کند؛ اجرای قوانین مربوط به حوزه اجرایی و قوه مجریه است.

به دیگر سخن اینکه اگر قانون خوب "اخذ مالیات از خانه‌های خالی" تاکنون عملا اجرا نشده و یا در بحث اجرای قانون کالابرگ شاهد تغییر در متن مصرح قانون مجلس هستیم؛ مجلس در این زمینه نمی‌تواند پاسخگو باشد و مصلحت هم ایجاب دیگری ندارد.

تبیین دستاوردهای مجلس یازدهم و عملکرد جهادی و انقلابی آن از مصادیقی است که می‌تواند دستاوردهای "رأی خوب" را به مردم معرفی کند و از طرفی مشارکت بیشتری را نیز در انتخابات مجلس جدید در سال جاری سبب شود.

***

شگفتانه سنگین سازمان تعزیرات برای یک گرانفروش

مدیرکل تعزیرات حکومتی آذربایجان شرقی گفت: یک واحد مرغ فروشی در استان به علت گران فروشی ۱۸ میلیارد و ۴۶۷ میلیون ریال (حدود 2 میلیارد تومان) جریمه شد.

صمد حضرتی در مصاحبه با ایرنا افزوده است: این واحد مرغ فروشی در عجبشیر، حدود ۲۹ تن مرغ به ارزش بیش از یک میلیارد و ۸۴۶ میلیون ریال را بیش از قیمت مصوب در بازار به فروش رسانده بود.

وی با بیان اینکه پرونده گرانفروشی این واحد در وقت تعیین شده در شعبه تعزیرات حکومتی این شهرستان مورد رسیدگی قرار گرفت، اظهار کرد: شعبه پس از دریافت دفاعیات متهم به دلیل ارایه نکردن مدارک لازم، اتهام گران فروشی را محرز اعلام کرد.

حضرتی گفت: این پرونده با گزارش بازرسان جهاد کشاورزی به اداره تعزیرات حکومتی این شهرستان ارجاع شده بود و متهم به پرداخت مبلغ مذکور محکوم شد.[3]

*جریمه نزدیک به 2 میلیارد تومانی این فرد گرانفروش، یک جریمه مناسب و بازدارنده به نظر می‌رسد و امید آنست که مسئولان محترم قضایی و خاصّه مسئولان سازمان تعزیرات حکومتی؛ بیش از این به جرایم بازدارنده و دارای پیوست اجتماعی توجه داشته باشند.

زیرا جریمه‌های کم و مجازات‌هایی که عملا فقط بخشی از سود نامشروع حاصل از گرانفروشی هستند؛ هرگز بازدارنده نیستند و بلکه موجب جسارت بیشتر افراد طمّاع و گرانفروشان خواهند شد.

ما پیش از این در وبلاگ مشرق، گزارش‌های متعددی را پیرامون جریمه‌های کم گرانفروشان منتشر کرده بودیم [4] و خبر مذکور یکی از معدود مواردی است که به نظر می‌رسد با یک جریمه متناسب، اقناعی و بازدارنده مواجه هستیم.

مسئولان محترم باید بدانند که راه برخورد با "گرانی بیقاعده" و قیمت‌هایی که از هیچ قاعده بازاری، دلاری، تحریمی و تورمی پیروی نمی‌کنند؛ صرفا از دالان همین قبیل جرایم بازدارنده می‌گذرد و لاغیر.

***

1_http://www.ensafnews.com/429840

2_https://www.mizanonline.ir/00JqQH

3_https://irna.ir/xjNdFk

4_mshrgh.ir/1457550

برچسب‌ها