سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز سه شنبه ۱۸ مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که دلایل استیضاح وزیر آموزش و پرورش به روایت نمایندگان مجلس، نوبل اقتصاد برای زنان، طرح صهیونیستهای شکست خورده برای ویران کردن غزه و تلفات سنگین صهیونیستها در توفان الاقصی در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در چهارمین روز عملیات طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی، حملات موشکی و نبرد زمینی مقاومت علیه رژیم صهیونیستی ادامه دارد. تاکنون هلاکت بیش از ۱۱۰۰ صهیونیست تایید شده است. سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد اعلام کرد که مقامات رژیم معتقدند بیش از ۱۵۰ نفر اسیر در نوار غزه هستند.
روزنامه هممیهن در یادداشتی به تحلیل جنگ در غزه پرداخته و نوشته است:
درحالیکه پیمان ابراهیم در حال رقم زدن دومینووار آشتی اعراب با اسرائیل بوده و به نقطه عطفی چون دوستی محتمل-یا به عبارت دقیقتر؛ عنقریب-ریاض و تلآویو رسیده بود، آغاز جنگی در نوار غزه با حمله گروه حماس به سرزمینهای اشغالی مهرههای این صفحه بازی را بر هم ریخت و روند این سناریو را-دستکم تا مدتزمان قابلتوجهی- دستخوش اخلال کرد. بهعبارت دیگر و به گفته بسیاری از صاحبنظران برجسته در حوزه روابط بینالملل، گروه جنبش مقاومت اسلامی(حماس) که آرمان فلسطین را در میان اعراب و بهخصوص در نزد شیخ آنها-عربستان سعودی-کمرنگتر از گذشته و به تعبیری در آستانه فراموشی میدید، تلاش کرد تا با این اقدام، بار دیگر آزادی فلسطین را به دغدغه نخست اعراب بدل کرده و از نفوذ روزافزون استراتژیک اسرائیل در میان قبیله عرب جلوگیری کند.
در ادامه این گزارش آمده است:
امری که البته در وهله نخست به نظر میرسد که در نیل به سوی آن نیز چندان بیتوفیق نبوده و بهعنوان نمونه، سران سعودی را برای حمایت از فلسطین در جنگ با دولت نتانیاهو وارد چالش جدی کرده است؛ اقدام نظامیای که البته در میان غافلگیری قابلتوجه سرویسهای جاسوسی بینالمللی و بهخصوص موساد صورت گرفته و دولت مستقر در تلآویو را نیز با چالش مشروعیت داخلی همراه کرد. در مجموع میتوان گفت که عجالتاً، به چالش کشیده شدن تحقق پیمان ابراهیم از یکسو و زیر سوال رفتن کارآمدی دولت نتانیاهو نزد افکار عمومی داخلی اسرائیل از سوی دیگر را میتوان نخستین دستاوردهای اقدام نظامی حماس علیه اسرائیل دانست.
روزنامه آرمان امروز نیز در گزارشی با عنوان «دود اختلاف با آمریکا در چشم نتانیاهو» مینویسد:
سابقه نداشته است که در زمان درگیری های اسراییل در خاورمیانه مقامات آمریکایی حرف هایی بزنند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم به ضرر اسراییل باشد. هر چند که حمایت لفظی خود را بخاطر مسائل و سیاست های داخلی حتی در زمانی که رهبران دو کشور قهر بودند اعلام می کردند. بسیاری از شخصیت ها در این بحران اعلام کردند که علت ایجاد جنگ عدم پذیرش طرح دو دولت است که جامعه جهانی آن را پذیرفته و نتانیاهو و تندروهای اسراییل زیر آن زده اند. حالا وزیر خارجه آمریکا دوباره همراه با بیانیه های چین، روسیه، کشورهای عربی و دیگر کشورها همان جمله را تکرار می کند که به طور غیر مستقیم نتانیاهو را مسئول این جنگ می داند. در درگیری های پر شدت قبلی که اسراییل مورد هجوم قرار می گرفت، آمریکایی ها فورا نشست شورای امنیت را در خواست می کردند و تلاش داشتند تا قطعنامه ای به نفع اسراییل بگیرند.
روزنامه اعتماد اما در گفتگویی عجیب جنگ غزه را به مذاکرات برجامی متصل کرده و به نقل از محمد صادق جوادی حصار نوشته است:
به نظرم راهبرد ایران باید مبتنی بر حمایتهای دیپلماتیک و استفاده معقول از دیپلماسی عمومی باشد. ایران باید کشتار بلاوجه مردم را محکوم کرده و بر امنیت افراد بیدفاع و بیگناه در طرفین ماجرا پافشاری کند. ایران باید از کشتار غیرنظامیان در هر سطحی که باشد، تبری جسته و خواستار پایان دادن به این مناقشه قدیمی باشد. در این برهه لازم نیست ایران آشکارا جزییات حمایتش از حماس و سایر جنبشهای منطقهای را تشریح کند، در این مرحله حمایت سیاسی کفایت میکند. البته حماس، حزبالله، حوثیها و... بارها اعلام کردهاند تحت حمایت ایران هستند. اما در این شرایط خاص نیازی نیست مدام بر نقش ایران در توانبخشی به حماس و مقاومت تاکید شود. نباید بهانهای به دست دولتها و رسانههای منتقد و مخالف ایران داده شود تا موجهای رسانهای علیه ایران شکل بگیرد. روزنامه اعتماد در این گفتگو اشارهای به این موضوع نکرده است که افراد ساکن در مناطق اشغالی شهروند عادی و مظلوم نیستند بلکه همگی نظامی بوده و تعریف نظامیان با غیرنظامیان با هم فرق دارد!
انقلاب خیابانی به آخر خط رسیده است!
روزنامه شرق در شماره امروز خود گفتگویی با آصف بیات نویسنده کتابهایی پیرامون آموزش جنگ خیابانی انجام داده که در بخشهایی از آن اعترافات جالب توجهی دارد، این فعال ضدانقلاب به این روزنامه اصلاحطلب گفته است:
اکثریت قریببهاتفاق مردم ضرورتا و داوطلبانه مایل به شرکت در انقلاب نیستند (چون حامل ریسک و مخاطره است)، بلکه خواستار تغییرات معنادار و ساختاری با کمترین هزینه و بهصورت آرام و مسالمتآمیز میباشند. مردم این منطقه از جمله کشور خودمان طی سالیان درازی متوسل به انواع و اقسام راهکارهای مسالمتآمیز و قانونی شدند، ولی تغییری معنادار چه در ساختار سیاسی-اقتصادی و چه در زندگی آنها صورت نگرفت. نتیجهاش شعلهور شدن آتش اعتراضات و انقلابات در کشورهای متعدد و در مدت کوتاهی بود. به عبارت دیگر مردم زمانی تن به ریسک و خطرهای انقلاب میدهند که احساس کنند راههای اصلاحات معنادار بسته شده، زمانی که آنها عذاب ادامه وضع موجود را بیش از مخاطرات احتمالی مشارکت در خیزشها در وجود خود احساس میکنند.
آصف بیات نویسنده کتاب «سیاست های خیابانی» - بخوانید شورش های خیابانی- است؛ سوال این است: آیا روزنامه شرق با انتشار چندین باره مطالب وی به درسنامه آشوب خیابانی تبدیل شده است؟